^
  • Søerne i Rockies

Søerne i Rockies

Søerne i Rocky Mountains i Canada fotograferes igen og igen og prises for deres skønhed. Her følger en præsentation af nogle af de søer, som bare er et "must", når man besøger nationalparkerne i det vestlige Canada.

De fleste, som rejser til Vestcanada, vælger at opleve Rocky Mountains' storslåethed i nationalparkerne Banff og Jasper, der ligger nogle timers kørsel fra Calgary. Vel fremme ved nationalparkerne er det ikke svært at nå de helt store naturoplevelser. Faktisk fører vejen direkte til dem, og man behøver ikke iføre sig vandrestøvler og drage ud i flere dage for at opleve mange af de kendte søer.

Se MyPlanets rejseforslag 'Det vestlige Canada i bil' med Banff og Jasper National Park.

I Banffs baghave

Vi begynder jagten på Rocky Mountains' flotte søer i Banff. Lake Minnewanka hører måske ikke til de smukkeste, men da den ligger blot fem minutters kørsel fra byen Banff, er den en god start. Søen er den største af 480 søer i Banff National Park og den eneste, hvor motorbådssejlads er tilladt. Navnet kommer fra indiansk og betyder "Lake of the Water Spirit". Indianerne troede nemlig, at en skabning, som var halvt menneske og halvt fisk, holdt til i søen.

Blandt japanere og jordegern

Næste stop ca. en time længere nordpå bliver ved Lake Louise, uden tvivl den mest kendte af Rocky Mountains' mange søer. Lake Louise er også kendt som et populært skisportssted, hvor bl.a. "World Cup-cirkuset" kommer forbi hvert år i november. Lake Louise er en lille, turkisfarvet sø, hvor en gletsjer rejser sig i den ene ende, og i den anden tårner det mægtige hotel, Chateau Lake Louise, sig op.

Søen er bedårende smuk, men man skal være forberedt på, at man aldrig er alene her. Langt fra. Oplevelsen deles med horder af japanere, amerikanere, tyskere, og endnu flere japanere. På den lille spadseresti foran hotellet er der nærmest trængsel af folk med kameraer på maven. Og der fotograferes. Søen, gletsjeren, hotellet, blomsterne, de små nysgerrige jordegern og de medrejsende. Klik, klik, klik.

Storslået skønhed

Selv om Lake Louise er Rocky Mountains' mest besøgte sø, foretrækker jeg personligt den mere vilde og afsidesbeliggende storslåethed, som Moraine Lake repræsenterer. Denne perle ligger en 20 minutters afstikker op ad en bjergside. Når man stiger ud af bilen, mærker man, at man er kommet højere op. Luften er køligere, og måske daler der et par snefnug ned - endda midt om sommeren. Moraine Lake ligger perfekt indrammet af bjergpasset Wenkchemna med sine 14 bjergtoppe, som overvåger den lille sø. Den bedste udsigt får man fra klippen, som opdæmmer søens nedre del. En lille sti fører højere op, og herfra kan man opleve Rocky Mountains' måske allermest storslåede udsigt. Her kan man komme til at tage en hel rulle film, uden at man opdager det.

Jeg holder meget af spadsereturen på søens østside. Nede fra vandoverfladen er de massive bjergsider og de smukke toppe endnu mere imponerende. Moraine Lake er et sted, som jeg ofte kommer tilbage til og bliver hængende ved. Der er gode muligheder for at overnatte i området, hvis man vil opleve søen skifte karakter. For det er en lunefuld lille sø - eller måske snarere dal - som vi har med at gøre. Vejret er omskifteligt, og skyerne kommer og går.

Den grønne sø

Bliver man ved Lake Louise og er interesseret i flere søoplevelser, kan jeg anbefale en tur til Yoho National Park lige på den anden side af grænsen i British Columbia. Naturen her er mindst lige så betagende, og fra Lake Louise er der kun en halv time til en af Yohos perler - Emerald Lake. "Smaragdsøen" har fået sit navn pga. det dybtgrønne vand. Rundt om søen går en dejlig lille sti på ca. 5 km. Man kan også leje kanoer og begive sig ud på smaragdspejlet. Fra Emerald Lake udgår mange vandrestier, både endags- og flerdagsture.

Mere turkis kan det ikke blive

Fortsættes turen mod nord ad Icefields Parkway venter en håndfuld smukke søer langs ruten. Peyto Lake må bare ikke "misses". Vær opmærksom på vejskiltet, som pludseligt dukker op højt oppe i et pas. Parkeringspladsen ligger nogle hundrede meter ind til venstre, og herfra må man gå fem drøje minutter, inden dalen med Peyto Lake åbenbarer sig langt nede. Da de første turister ankom til Banff National Park, efter at jernbanen var blevet anlagt, blev togselskabet anklaget for at have hældt farvestof i søerne for at lokke folk til. Når man kigger ned over Peyto Lake, forstår man rygtet. Peyto Lake er den mest intenst turkise af alle søer i Rocky Mountains.

Når man ser søerne i Rocky Mountains, indser man, at der ikke er snydt med farvede fotolinser til billederne på postkort og i turistbrochurer. Men når det hverken er farvestoffer eller tonede fotolinser, hvad skyldes så disse spektakulære farver? Svaret er sedimenter fra gletsjerne, som floderne skyller ned i søerne. Disse reflekterer himlen og skaber nuancer, som man knapt tror findes.

Rocky Mountains' største sø

Den sidste sø, jeg vil fremhæve, er Maligne Lake i Jasper National Park, en times afstikker fra den lille by Jasper. Den 22 km lange sø er Rocky Mountains' største og omgivet af snedækkede bjergtoppe. De vidunderlige omgivelser indbyder til både vandreture og vandaktiviteter. Lej kano, tag på ridetur eller prøv river rafting. En sejltur ud til den lille ø, Spirit Island, er også en god måde at opleve det fantastiske landskab på. Og husk kameraet!

Den bedste tid på året at opleve søerne i Rocky Mountains er fra midten af juni til oktober. I foråret og den tidlige sommer er søerne frosset til.

Har du ikke fået nok af smukke søer efter denne tur, må du iføre dig vandrestøvlerne og begive dig længere ud til de mere afsidesliggende perler - men det må blive en anden gang.