^
  • Isbjørne og hvidhvaler i Churchill

  • Isbjørne og hvidhvaler i Churchill

  • Isbjørne og hvidhvaler i Churchill

  • Isbjørne og hvidhvaler i Churchill

  • Isbjørne og hvidhvaler i Churchill

  • Isbjørne og hvidhvaler i Churchill

Isbjørne og hvidhvaler i Churchill

Lazy Bear Lodge i Churchill er det perfekte udgangspunkt for et arktisk eventyr, hvor isbjørne hviler på klipperne, hvidhvaler samler sig i store flokke, og nordlyset danser på himlen. Tag med MyPlanet på eventyr på kanten af verden i Canada.

”Der er en!”, råbte vores guide entusiastisk og pegede ind mod en række store kampesten inde på bredden. Jeg drejede mig hurtigt om i båden for at kigge i den retning, han pegede. Først kunne jeg ikke se noget. Men da jeg kneb øjnene sammen, fik jeg øje på den store, hvide skikkelse, der lå henslængt på stenene og pustede i den lune arktiske sommersol. ”Jeg kender den isbjørn. Det er en voksen hun med en unge. Men hvor er ungen henne…?”, mumlede guiden eftertænksomt til sig selv. ”Vi sejler tættere på og kigger efter”. Resolut drejede han båden i retning af isbjørnen, der syntes fuldstændig ligeglad med vores tilstedeværelse. 

Et mægtigt rovdyr

Da vi kom tættere på, kunne jeg for alvor se, hvor stort et dyr, isbjørnen er. Med en vægt på op mod et halv tons og en længde på godt over 2 meter, er isbjørnen et af verdens største landleverende rovdyr. Sæler er den foretrukne kost, som den fanger på isflagerne med sine enorme poter. Men isbjørne sætter også gerne tænderne i fisk, polarræve, fugle og sågar hvalrosser, hvis de kan fange dem. Det er dog ikke let i de arktiske sommermåneder, hvor der ikke er ret meget is at jage på. Derfor søger isbjørnene mod land, og særligt området omkring Churchill og Hudson Bay får besøg af mange isbjørne. En ny undersøgelse viser, at omkring 900 til 1.000 isbjørne holder til i dette område i de arktiske sommermåneder og ud på efteråret. Her fordriver de tiden med at kigge efter mad, mens de venter på, at isen kommer tilbage i løbet af efteråret.

Et liv i vildmarken

”Det er ikke helt ufarligt at bo side om side med isbjørne”, forklarede vores guide os senere, da vi sejlede tilbage mod Lazy Bear Lodge. Isbjørnene får tit forvildet sig tæt på byen, og det sker af og til, at de kommer lidt for tæt på. ”Det har jeg selv prøvet. Den var absolut tættere på, end jeg brød mig om”, grinede vores guide, da han blev spurgt. ”Men heldigvis var den ikke sulten. Det er en del af livet i vildmarken. Vi deler naturen med isbjørnene, og de har lige så meget ret til at være her, som vi har”. 

En unik lodge i ødemarken

I de lune sommermåneder er livet i vildmarken nu ikke så slemt. Tilbage på lodgen var der godt gang i køkkenet, og inden længe kunne vi sætte os til rette til en lækker middag i lodgens restaurant. Ilden buldrede i pejsen, og der var dejligt varmt i den hyggelige bjælkehytte. Lazy Bear Lodge er dog ikke nogen almindelig bjælkehytte. Den er bygget af træ reddet fra en skovbrand, mens gulvet består af genbrugte brædder fra en lagerbygning fra 1920erne, der blev benyttet af Canadas togvæsen. Vinduerne er endnu ældre. De stammer fra en handelsstationen fra 1800-tallet og er blevet nænsomt restaureret. 

Således oser lodgen af historie, og hvad den måske mangler af moderne luksus, opvejes til fulde af dens charme og karakter. Den er også et rigtig godt udgangspunkt for udforskning af området. Udover isbjørneturene med båd tilbydes en række forskellige aktiviteter såsom hundeslæde, havkajak og safari-ture på tundraen i en gigantisk terrængående bus. Der er også ture med fokus på den lokale kultur og historie, samt sågar snorkleture med hvidhvaler for de virkelig eventyrlystne.

Hvidhvaler

Netop hvidhvalerne var i fokus, da vi næste morgen efter morgenmaden satte kurs mod Churchill River. Om end vi havde valgt at blive oven vande og lade snorkleudstyret blive hjemme. Omkring 60.000 hvidhvaler holder til i Hudson Bay, hvor også mere end 200 fuglearter er blevet registreret. Det varede da heller ikke længe, før vi fik øje på de første havfugle, der gled elegant på vinden over os. De fulgte båden et stykke tid, inden de drejede af og forsvandt.

Igen blev alle øjne rettet mod havet i håbet om at få øje på hvalerne, og efter lidt søgen var heldet med os. Kaptajnen sagtnede farten, og lige så stille gled vi tættere på flokken af hvaler, der boltrede sig i bølgerne. Hvidhvalerne kommer her først og fremmest for at spise, og ofte kan man se store flokke samle sig på gode fiskesteder. Hvor mange hvaler, der var i denne flok, fandt vi aldrig ud af. For der kom hele tiden nye op, mens andre forsvandt i dybet. Vi blev ved hvalerne et stykke tid, inden vi lod dem få fred og satte kursen tilbage mod lodgen og en velfortjent frokost i skæret fra kaminen. 

Fakta

Hvornår er det bedst at rejse?

Sommer er populær på grund af det mere behagelige klima, tundraens vilde blomster og muligheden for at se både isbjørne og hvidhvaler. Men også oktober og november rigtig gode. I denne periode søger mange isbjørne tilbage mod havet, hvilket giver gode chancer for at se bjørnene både på land og på isen. Det kræver held at se hvidhvaler på denne tid af året. Men nordlys kan derimod forekomme i de kolde nætter fra sent august til marts, hvilket også er en stor oplevelse. Husk dog en god vinterjakke, for gennemsnitstemperaturen i efteråret ligger et godt stykke under frysepunktet.

Hvordan kommer jeg dertil?

Lazy Bear Lodge ligger i udkanten af byen Churchill i det nordligste Canada. Opholdet på lodgen inkluderer fly fra Winnipeg til Churchill tur/retur samt transfer til lodgen. 

Hvor længe er opholdet?

Lodgen arrangerer ture på 2, 5 eller 6 dages varighed. Nogle ture inkluderer overnatninger i Winnipig før og efter opholdet på Lazy Bear Lodge.

Hvad koster det?

Læs mere om lodgen og priser her. Eller kontakt vores dygtige rejsekonsulenter for priser og mere information.