^
  • Canadas oversete storby - Edmonton

Canadas oversete storby - Edmonton

Edmonton er en af Canadas mest oversete storbyer. Måske fordi byen ligger godt gemt væk midt i Albertas imponerende prærie. Men Edmonton er en ægte storby med kulturliv, shopping og spændende festivaller. Med Icelandairs rute til Edmonton er byen og Canadas vilde natur tilmed blevet endnu mere tilgængelig end tidligere. Det til trods, overser mange rejsende stadig Edmonton, når rejsen til Canada planlægges.

Det er først og fremmest beliggenheden ved North Saskatchewan River, der gør Edmonton til noget særligt. Floden snor sig elegant gennem centrum, og selv de allerstørste metropoler rundt om i verden vil have svært ved at hamle op med den udsigt over floden, grønne parker og skyline, man får i Edmonton.

  

Nyd Edmontons kulturliv og historie

Edmonton er først og fremmest berømt for sine festivaller, og går derfor under navnet ”The Festival City”. Specielt Folk Music Festival, der afholdes hvert år i august, er et tilløbsstykke. Besøgende valfarter til byen fra hele provinsen for at opleve alt fra gospel- til blueskoncerter og nyde den særlige stemning, der breder sig i byen under festivallen. Folk stimler sammen på bakken, der rejser sig fra flodbredden, og får serveret en perlerække af musikoplevelser fra de forskellige scener, der er sat op langs med floden.

Også uden for festivaltid er det værd at gå en tur gennem centrum, der byder på smukke åbne pladser og unik arkitektur. Kig eksempelvis forbi The Muttart Conservatory, hvor de botaniske haver beskyttes mod vejr og vind af pyramideformede bygninger tegnet af den prisvindende canadiske arkitekt Peter Hemingway. Art Gallery of Alberta er også et besøg værd for kunstinteresserede, mens Fort Edmonton Park er et godt sted at lære om byens historie. Den flotte træbygning kan føre sin historie tilbage til 1795. Fire tidligere forts har ligget på dette sted. Men det var med opførelsen af den nuværende bygning omkring 1830, at der for alvor kom skub i Edmontons udvikling.

 

Shopping i Edmonton

Små, spændende specialbutikker ligger spredt rundt i Edmonton. Men shopping i Edmonton er først og fremmest centreret omkring det gigantiske Edmonton Mall. Med mere end 800 butikker, 24.000 ansatte og 20.000 parkeringspladser var indkøbscenteret verdens største indtil 2004. Selvom shoppingscentre i andre dele af verden har overtaget den titel, er Edmonton Mall stadig et imponerende bekendtskab. Foruden butikker med alt mellem himmel og jord, byder centeret på et væld af andre aktiviteter. Lige fra biografer til en af verdens største indendørs forlystelsesparker. Du kan også opleve verdens største indendørs sø, verdens næststørste indendørs vandland, og sågar et akvarium med en kopi af Columbus’ skib Santa Maria i fuld størrelse for bare at nævne et par af centrets seværdigheder. Så der er masser at tage sig til mellem shoppingsturene, og når sulten melder sig, er du naturligvis aldrig langt fra en restaurant eller café.

 

Mød den lokale sportshelt

Ishockey er Canadas nationalsport, og sporten har en særlig plads i canadiernes hjerter. Ikke mindst i Edmonton, hvor Wayne Gretsky førte Edmonton Oilers, som holdet populært kaldes, til fire Stanley Cup trofæer på kun fem år. Af samme årsag er statuen af den lokale helt en af byens helt store turistattraktioner. Holdet er stadig populær, og tilhængerne er lige så passionerede som altid. Om end de sportslige resultater i øjeblikket ikke helt lever op til storhedstiden med Wayne Gretsky.

 

Oplev dyrelivet omkring Edmonton

Flere store oplevelser venter uden for bygrænsen. Edmonton ligger omgivet af vild natur, og blot en halv times kørsel fra byen venter spændende dyreoplevelser. Ikke mindst i Elk Island National Park; en smuk oase med et rigt dyreliv, som det ofte er muligt at komme helt tæt på. Du kan udforske området i egen bil, eller læne dig tilbage og nyde parken på en guidet tur i minibus. Både hjorte, dådyr og elge lever i parken, og med held kan du også opleve bisonokser. Er tiden til det, er det værd at fuldende oplevelsen med en tur i kano på Astotin Lake. Her kan du nyde stilheden og de smukke omgivelser i fulde drag, inden turen går tilbage til Edmonton.

Således gør Edmonton sig rigtig godt som en storbydestination. Men byen er også ideel som start- eller slutdestination for en tur gennem Rocky Mountains.