^
  • 5 museer i Canada, der ”stjæler” din tid

5 museer i Canada, der ”stjæler” din tid

Fra kyst til kyst har Canada mere end 2.500 museer. De rummer internationale kunstsamlinger i storbyerne, videnskabelige udstillinger med forhistorie og dinosaurer samt små bymuseer, der fortæller den lokale historie. Her er fem museer i Canada, hvor du får svært ved at slippe udstillingerne, så sæt god tid af til et besøg.
 

Royal Tyrell Museum i Drumheller

Kun 90 minutters kørsel nordøst for Calgary finder du en af verdens første samlinger af dinosaurskeletter. Royal Tyrrell Museum of Anthropology udforsker og udstiller klodens forskellighed fra de første pollen til de største dinosaurer. Det hele begyndte i 1884, hvor geologen Joseph Burr Tyrrell fandt et 70 millioner gammelt dinosaurskelet i nærheden af Drumheller. Dinoen fik navnet Albertosaurus Sarcophagus (det kødædende firben fra Alberta). Fundet var så betydningsfuldt, at da museet åbnede i 1985, blev det navngivet efter Tyrrell.

CNN, National Geographic, USA Today og Smithsonian Magazine har i flere år udnævnt museet som et af de bedste steder at se dinosaurer. The Royal Tyrrell Museum huser en lang rækker udstillinger, der tager den besøgende med gennem en 4 milliarder år lang historie om livet på jorden.

HVOR: 1500 N Dinosaur Trail, Drumheller, Alberta.

www.tyrrellmuseum.com

Head-Smashed-In Buffalo Jump

Et imponerende museum der er bygget ind i en skrånende side af en kløft. Museet viser, hvordan bisonerne blev ledt i døden af indianerne, som lokkede dyrene ud over skrænten, og hvordan intet fra de imponerende dyr gik til spilde, men blev brugt til tipier, våben og mad med mere. Head-Smashed-In Buffalo Jump er på UNESCOs liste over verdensarv.

HVOR: Ligger på Highway 785, 18 kilometer nordvest for Fort Macleod, Alberta.

www.history.alberta.ca/headsmashedin

Canadian Museum of History

Museets primære opgave er at indsamle, studere, bevare samt udstille genstande med relation til menneskets historie i Canada plus den kulturelle mangfoldighed i landet. Der er imponerende udstillinger om inuitfolket mod nord, i The Great Hall står monumentale totempæle og langhuse, der smukt fortæller historien om First Nations på Canadas vestkyst, børnenes museum kan fange de små med masser af aktiviteter, ligesom Canadas forhistorie og Franklin-ekspeditionen er repræsenteret. Hele tiden er der nye særudstillinger, der belyser Canada historie, og de har derudover nogle spændende online-udstillinger.

HVOR: 100 Rue Laurier, Gatineau, Quebec.

www.historymuseum.ca

Art Gallery of Ontario

Museet, også kaldet AGO, blev grundlagt i år 1900 af lokale borgere i Toronto, og er i dag det 8. største kunstmuseum i Nordamerika. Samlingerne dækker et tidsspand på næsten to årtusinde og består af mere end 90.000 værker, hvor 4.000 er udstillet. De store canadiere er repræsenteret, Cornelius Krieghoff, Lucius O'Brien, James Wilson Morrice, Tom Thomson, the Group of Seven, David Milne, Emily Carr, Paul-Emile Borduas, Joyce Wieland og Kenojuak Ashevak. Mesterværker af store europæere som Anthony van Dyck, Thomas Gainsborough, Auguste Rodin, Claude Monet, Edgar Degas, Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Pablo Picasso og René Magritte findes også på AGO. Ligesom AGO har store samlinger af historisk afrikansk kunst og kunst fra Australiens aboriginere. Verdens største offentlige samling af Henry Moore skulpturer findes på AGO og ved indgangen, bliver du mødt af en Moore skulptur.

HVOR: 317 Dundas St W, Toronto, Ontario.

www.ago.net

Royal Ontario Museum

Museet anses for at være Canadas bedste museum. Royal Ontario Museum er i hvert fald det største og det mest forskelligartede museum, og det rummer uanede muligheder for at gå på opdagelse i naturhistorie og kulturer samt besøge mange hjørner af verden på en og samme adresse. Du får et godt indtryk af Canadas historie og kultur, ser totempæle fra vestkysten og lærer om First Nations. Men du kan også møde spændende kulturer fra Kina, Japan og Egypten, eller komme på en tidsrejse tilbage til det gamle Rom, Grækenland eller dinosaurernes tid. Museet rummer det hele i de permanente udstillinger, der så krydres med et utal af særudstillinger som eksempelvis tatoveringer og deres betydning gennem tid, mexicansk kunst og farvestålende tøj, den gådefulde Franklin-ekspeditionen eller læren om, hvordan vi europæere trak nogle streger og delte Afrika imellem os. For de mindste er der hands-on gallerier, hvor ting må røres og bruges.

HVOR: 100 Queens Park, Toronto, Ontario.

www.rom.on.ca

Krig, sko og chokolade. Andre canadiske museer med et twist.

  • Bata Shoe Museum, Toronto. 4.000 år med fodtøj.
  • Canadian War Museum, Ottawa. Viser Canadas militærhistorie.
  • Choco Musee Erico, Quebec City. Et museum kun om chokolade.
  • Hockey Hall of Fame, Toronto. Dedikeret til Canadas favoritsport.