^
  • USA's vildeste forlystelser

USA's vildeste forlystelser

Fotoet blev desværre uskarpt. Jeg havde ellers stillet kameraet på sportsprogrammet med en lukkehastighed på 1/1000 sekund. Ungerne og jeg sad og smilte forventningsfulde i de små, åbne togvogne på startbanen til California Screamin' i Disney-koncernens nye forlystelsespark, California Adventure, i Los Angeles.

Konen stod parat med kameraet. Hun har nægtet nogensinde igen at sætte sine ben i en amerikansk rutsjebane efter en tur med både forlæns og baglæns loop, der fik morgenkaffen og en stak svampede amerikanske pandekager til at tage elevatorture i halsen resten af dagen.

Da hun trykkede på knappen, var vi allerede kørt ud af billedet. Havde vi været på fotoet, ville man have set vores smil blive til skæve grimasser, kinderne flaprende rundt om ørerne og øjnene fritskrabet til store, runde øjeæbler. Lungerne føltes som en udløst airbag, mens vi på mindre end fem sekunder accelererede til 90 km/t - den sidste del endda stejlt opad. Herefter et næsten lodret fald på 33 m og gennem et loop og i alt 2.073 meter bakker på et par minutter.

Får du lyst til at opleve nogle af USA's forlystelsesparker, så se for eksempel MyPlanets rejseforslag 'Californien startpakke' eller 'Det bedste af Florida i bil'Se også MyPlanets andre rejser til USA.

Supermands rutsjebane 

Jeg synes, det var vildt. Jeg følte mig som Supermand efter den flyvetur. Men hør så her: I den nordlige ende af Los Angeles ligger Californiens vildeste forlystelsespark: Six Flags Magic Mountain. Her byggede man i 1997 den ultimative rutsjebane: Superman - The Escape. I et køretøj med 15 passagerer bliver man skudt ud gennem en tunnel og er i løbet af blot syv sekunder oppe på en hastighed af 160 km/t, hvorefter man kører lodret op ad et 41 etager højt tårn (126 m) til kraften er pumpet ud af køretøjet. Derpå - og nu bliver det virkelig rædselsfuldt - frit fald baglæns indtil hastigheden igen kommer op på 160 km/t. Velbekomme!

Monsteret i Ohio

I Midtvesten har man altid villet overgå både New York og Los Angeles. Chicago byggede den 443 meter høje skyskraber Sears Tower for at overgå tvillingetårnene, World Trade Center, i New York. Og i forlystelsesparken, Cedar Point, i Ohio åbnede i 2003 et sandt monster af en rutsjebane, der hidtil har slået alle verdensrekorder og fejet Superman af banen.

Rutsjebanen hedder Top Thrill Dragster, og man skal netop få en fornemmelse af, hvordan det er at køre en dragster (en specialbygget racer med spinkle forhjul, et langt karosseri og et par gigantiske baghjul). Rutsjebanen ligner et eller andet, som er opfundet i et computerspil og aldrig burde være bygget. Men den står der 42 etager høj og kan på fire sekunder sende Mr. og Mrs. Hanson af sted med 190 km/t. Igen starter man fra jorden og sendes med raketacceleration op på tophastigheden i løbet af fire sekunder og når toppen af det 128 meter høje stålskelet. Herefter er der kun én vej: nedad. Ikke baglæns. Men for at det ikke skal blive for kedeligt, roterer det lille vogntog 270 grader, mens det med 190 km/t styrter næsten lodret nedad.

California Screaming er ikke for sarte sjæle

Efter sådan en tur er det ikke kun paven, der har lyst til at kysse Jorden. Skulle du have fået lyst til at købe et eksemplar til baghaven, så er prisen 150 mio. kr. Småpenge for forlystelsesparkerne, der årligt omsætter for over 60 mia. kroner i USA.

Hvad bliver det næste? Det bliver formentlig en række retssager, for der er vel naturlige grænser for, hvad den menneskelige organisme kan tåle. En kirurg har krævet 10 mio. dollars i erstatning af Disney-koncernen, fordi han påstår, at han blev uarbejdsdygtig efter et piskesmæld, som han skulle have pådraget sig efter en tur i California Screamin'. Der er da også masser af advarsler, inden man sætter sig i rutsjebanernes vogntog. Passagererne skal have et godt helbred, må ikke have problemer med hjerte, ryg eller nakke, må ikke lide af køresyge eller andet, som kan fremprovokeres af en rutsjebanetur. Gravide bør heller ikke prøve, og flere steder siger man nej til "guests of exceptional size", hvilket vil sige fede mennesker på over 120 kg.

Familievenlige forlystelsesparker

Skal der lyde et godt råd herfra til de mange familier, som rejser til USA i år, så kig på top-10 listen over de mest besøgte forlystelsesparker. De er nemlig også de mest familievenlige, hvor der er mange helt forskellige forlystelser, 3-D film og shows. Det kræver dog, at rejsen går til Orlando i Florida eller Los Angeles i Californien, hvor samtlige parker er placeret. Sea World har også en park i San Diego, der er mindst lige så god som den mere besøgte navnefælle i Orlando.

Det er også vigtigt, at man vælger en forlystelsespark, der passer til børnenes alder. Er børnene un-der 6 år er forlystelsesparker et mareridt af køer og voldsomme oplevelser, hvor børnene er trætte efter to timer. Vent til børnene er lidt ældre. Eneste undtagelse er måske Sea World, der er en fanta-stisk oplevelse for hele familien uanset alder. Til de mindste (6 - 10-årige) er Disneyland og Magic Kingdom bedst. Teenagere og voksne har det sjovest i Universal Studios, Island of Adventure, Dis-ney-MGM Studios og Epcot. Og er man mest til rutsjebaner hedder det Cedar Point eller Six Flags forlystelsesparker, der er spredt over hele USA. Entréafgiften er rundt regnet 300 kr. pr. person pr. dag i en forlystelsespark, men så er der også frit slag til at prøve så meget, som man orker. Eller så længe man gider at stå i kø.

USAs mest besøgte forlystelsesparker

1. Magic Kingdom, Disney World, Florida
2. Disneyland, Californien
3. Epcot, Disney World, Florida
4. Disney-MGM Studios, Disney World, Florida
5. Animal Kingdom, Disney World, Florida
6. Universal Studios, Florida
7. Island of Adventure, Florida
8. California Adventure, Californien
9. Sea World, Florida
10. Universal Studios, Californien

Læs mere om parkerne

Disney, Florida: www.disneyworld.com
Disney, Californien: www.disneyland.com
Universal, Florida: www.universalorlando.com
Universal, Californien: www.universalstudioshollywood.com
Six Flags (en snes parker spredt over hele USA): www.sixflags.com
Cedar Point: www.cedarpoint.com

 

Preben Hansen er freelancejournalist og bl.a. forfatter til "Turen går til Californien" og "Turen går til USA", og på denne researchtur til USA havde han sine fire børn med.