Tillagade maträtter och råvaror i Cape Malay Quarter i Kapstaden, Sydafrika

Sydafrika for gourmet-elskere

Sydafrikas mad afspejler i høj grad landets kulturelle mangfoldighed og rige histore. Her har vi samlet nogle retter som er typiske for landet. 

Sydafrikas køkken afspejler i høj grad landets kulturelle mangfoldighed og rige historie. Før europæernes ankomst levede Sydafrikas etniske grupper først og fremmest af jagt og fiskeri, kvægbrug samt grønsager og frugter, de dyrkede eller samlede i naturen. Men det ændrede sig med den øgede skibsfart mellem Europa og Asien syd om Afrika i starten af 1500-tallet. Søfolkene havde brug for friske forsyninger, så de første plantager blev plantet på det sted, der i dag er Cape Towns Company’s Garden. Folk fra Europa, Mellemøsten og Asien begyndte at slå sig ned i Cape Town og andre byer langs kysten. Nogle kom frivilligt, mens andre blev hentet til den nye koloni som slaver. Hver af disse folkeslag medbragte deres hjemlands madtraditioner, opskrifter og ingredienser. Med tiden blev alle disse impulser blandet til det, der i dag er det unikke sydafrikanske køkken. Resultatet er et unikt fusionskøkken med eksotiske krydderier og en stor forkærlighed for kød. Her har vi samlet 7 klassiske sydafrikanske retter, det er værd at kigge efter på rejsen.

Boerewors med pap

Kød spiller en fremtrædende rolle i det sydafrikanske køkken. Det gælder også for denne populære sydafrikanske udgave af medisterpølse. En ægte boerewors skal nemlig bestå af mindst 90% kød. Oksekød bruges altid, men det blandes til tider med lammekød og svinekød. Det hakkede kød tilsættes krydderier og urter, hvorefter det fyldes i tarmen, rulles som en spiral og grilles. Herligheden serveres typisk med den traditionelle majsgrød pap. Det er vigtigt ikke at prikke hul på skindet under tilberedningen, da dette vil udtørre indholdet. Netop tilberedningen af boerewors er nærmest blevet en kunstform for mange i Sydafrika, og der afholdes både lokale og nationale konkurrencer om at lave den bedste borewors. Den populære pølse har sågar fundet vej til Guinness Recordbog i form af en boerewors på ikke mindre end 1.557 meter, der blev grillet i ét stykke tilbage i 2014.

Potjiekos

Navnet potjiekos betyder direkte oversat ’lille-gryde-mad’, hvilket er et passende navn for denne populære sammenkogte ret, der tilberedes i en støbejernsgryde udendørs over bål. Opskrifterne på potjiekos varierer, men typisk består retten af lam eller svinekød, der blandes med gulerødder, kål, blomkål, græskar og andre grøntsager. Dette tilsættes ris eller kartofler samt krydderier, og det hele koges sammen uden omrøring i 3 til 6 timer. Ofte er krydderierne af asiatisk oprindelse, hvilket er endnu et godt eksempel på, hvordan europæiske madtraditioner i Sydafrika er blevet blandet med impulser fra Asien og andre dele af verden. Nogle tilsætter desuden en slat øl, sherry eller dessertvin til blandingen for at give smag. Ideen er ikke, at retten skal koges sammen, så det hele smager ens. Tværtimod skal man i en god potjiekos stadig kunne smage de enkelte ingredienser.

Biltong

Disse små stykker tørret, saltet kød er en elsket snack i Sydafrika. Biltong kan laves af en række forskellige typer kød, og både oksekød, kylling, struds, kudu, springbuk og gnu er populært. Biltong laves ved, at man skærer kødet i tynde strimler, hvorefter det krydres og tørres. Krydderier som peber, koriander, salt og eddike er helt klassiske. Men moderne biltong kan også fås med chili, muskat, paprika, hvidløg og endda Worchestershire-sauce. På mange måder minder det om jerky i Nordamerika, men i modsætning til jerky er biltong aldrig røget. Når kødet er tørret, kan det holde længe selv i Sydafrikas varme klima. Denne form for konservering af kød går langt tilbage. Flere af Sydafrikas oprindelige folkeslag tørrede lignende kødstrimler. Det samme gjorde sømænd, så de havde protein på deres lange sørejser. Forløberen til biltong var da også med, da voortrekkerne og andre nybyggere udforskede Sydafrikas indre på jagt efter nye steder at slå sig ned.

Bunny Chow

En bunny chow er en karryret serveret i et udhulet franskbrød. Retten er et godt eksempel på en specialitet med rødder i Sydafrikas etniske mangfoldighed. Bunny Chow siges at være skabt af sydindiske immigranter omkring 1940 i Durban, der har et stort indisk samfund. Andre historier fortæller, hvordan indiske markarbejder i sukkerplantagerne havde brug for en måde at opbevare deres frokost ude i markerne. Karry var den foretrukne frokost, og da man ikke havde beholdere til at fragte den i, fandt man på at udhule brød og fylde dem med karry i stedet for. De første bunny chow har sandsynligvis været vegetariske, men i dag er fyld med lammekød eller kylling meget populære. Det hele serveres typisk med revne gulerødder og en chili- og løgsalat kaldet sambals. Typisk bruges fingerne til at spise med, og det er ikke ualmindeligt at få din bunny chow serveret i gårsdagens avis. Retten er så populær i Durban, at man hvert år afholder en konkurrence om den ærefulde titel som byens bedste bunny chow-kok.

Bobotie

Bobotie er en populær ret bestående af krydret hakkekød, der overhældes med en æggebaseret sauce og varmes i ovnen. Oksekød og lammekød er det mest almindelige, men svinekød bruges også af og til. Hver kok har sin egen krydderiblanding, der kan variere meget. Nogle putter også hakkede løg og mandler i, mens andre bruger rosiner, abrikoser eller andre tørrede frugter. Retten pyntes med valnødder, chutney og bananer, hvorefter den serveres med ris, der er farvet gule med gurkemeje. Resultatet er en lækker ret med en kompleks smag, der sjældent er speciel stærk. Bobotie har en lang historie. De ældste beskrivelser af en lignende ret stammer helt tilbage fra romertiden, mens retten i en mere nuværende form kan ses i en hollandsk kogebog fra 1609. Bobotie kom sandsynligvis til Sydafrika fra Europa, hvor den med tiden blev tilført asiatiske krydderier. Derfor er det meget passende, at navnet bobotie siges at stamme fra det malaysisk ord ’boemboe’, der betyder ’karrykrydderier’.

Chakalaka

Denne stærke sammenkogte vegetarret siges at være opstået i Johannesburgs arbejderkvarterer eller i guldminerne omkring byen. Efter dagens hårde arbejde i minerne plejede minearbejderne at blande dåsetomater med bønner, chili og portugisiske krydderier. Blandingen blev serveret sammen med pap, der er en billig og meget udbredt grød lavet på majsmel. I dag ses chakalaka også som tilbehør til sammenkogte retter eller karryretter, hvor den serveres med brød. Der findes et hav af forskellige varianter, og mange familier har deres helt egen familieopskrift. Nogle putter bønner, kål og moskusgræskar i retten. Andre blander baked beans og dåsetomater med løg, hvidløg og karrypasta. Nogle spiser den varm, mens andre foretrækker den kold. Én ting er de fleste sydafrikanere dog enige om; det er ikke en ægte grillaften uden chakalaka som tilbehør.

Melktert

Er der plads til mere efter hovedretten, er Melktert en af de mest klassiske sydafrikanske desserter. Kagen består af en sød dejkant fyldt med en cremet masse bestående af mælk, mel, sukker og æg, hvilket har givet den navnet ’mælketærte’. Melktert minder på mange måder om den portugisiske pastel de nata eller den kinesiske tærte dan ta, men der bruges typisk mere mælk i den sydafrikanske udgave, hvilket resulterer i en mere let kage. I nogle opskrifter bliver dejkanten fyldt med kagecreme inden bagningen, mens andre tilføjer kagecremen bagefter. De fleste er dog enige om, at kagen skal overstrøs med kanel til sidst, hvilket får melktert til at smage lidt af risengrød eller maizenagrød med kanel på. Desserten har rødder tilbage til de tidlige hollandske kolonier ved Cape Town i 1600-tallet, hvor en kogebog af Thomas van der Noot beskriver en lignende kage, der sandsynligvis er forløberen for melktert.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.
Pool och solstolar med utsikt över skog, Sydafrika

Safari, Zululand og Drakensberg

 • Safari i Hulhuluwe-Imfolozi
 • Zulu-kulturen i Battlefields
 • Udforsk Drakensberg bjergene

14 dage fra kr. 25.900

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

Cape Town, Victoria Falls og safari

 • Oplev farverige Cape Town
 • Det buldrende Victoria Falls
 • Safari i Chobe National Park

14 dage fra kr. 26.900

Utsiktsplats på Woodbury Lodge i Amakhala, Sydafrika

Familieeventyr i Sydafrika

 • Oplevelser for alle aldre
 • Guidet cykeltur i township 
 • Malariafri safari i Amakhala

11 dage fra kr. 17.800

Tåg som kör genom landskap i solnedgång, Sydafrika

Rovos, Vandfald og Safari

 • Nyd luksustoget Rovos Rail
 • Bo på Victoria Falls Hotel
 • Safari i Chobe National Park

12 dage fra kr. 38.900

Flock elefanter som släcker törsten i vattenhåla, Afrika

Kruger og Cape Town

 • Safari med game drives og dyreliv
 • God tid til at opleve Cape Town
 • Minimal transporttid

11 dage fra kr. 21.200

Vit sandstrand som möter turkost hav i soliga Mauritius

Sydafrika og Mauritius

 • Storby og vin i Cape Town
 • Safari i Kruger National Park
 • Badeferie på Mauritius

16 dage fra kr. 35.500

Fotograferande av elefant i Maritane i Pilanesberg, Sydafrika

Malariafri safari i Pilanesberg

 • 2 daglige safaris inkluderet
 • Alle måltider inkluderet
 • Malariafrit og hyggeligt

10 dage fra kr. 11.600

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika og Australien

 • Safari i Sydafrika
 • Rundrejse i Australien
 • Rigt dyreliv

21 dage fra kr. 31.900

Väg med utsikt över Kapstaden och Taffelberget i solnedgång, Sydafrika

Storby, sol & safari i Sydafrika

 • Oplev fascinerende Cape Town
 • Kør ad smukke Garden Route 
 • Safari med The Big 5

12 dage fra kr. 17.200

Vinodling med berg i bakgrund i Franschhoek, Sydafrika

Kaplandets Bedste

 • Kør langs smukke Garden Route
 • Smag på delikatesser i Vinlandet
 • Ægte safarioplevelse i Amakhala

14 dage fra kr. 19.600

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Klassiske Sydafrika

 • Oplev Sydafrika i bil
 • Vinsmagning i Stellenbosch
 • Safarioplevelser i verdensklasse

13 dage fra kr. 17.700

Elefant framför jeep på safari på grön savann, Sydafrika

Big Five safari i Madikwe

 • Safari blandt ’The Big Five’
 • Luksus og forkælelse
 • Fantastiske naturoplevelser

10 dage fra kr. 22.400

Lejonfamilj under träd på torr savann, Afrika

Sydafrikas højdepunkter

 • Udforsk Cape Town
 • Safari i Kruger National Park
 • Bestem selv ruten i egen lejebil

15 dage fra kr. 23.900

Kundernes oplevelser

Se hvad vores kunder synes om os i deres anmeldelser på Truspilot.

Udflugter på rejsen

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.
Sydafrika - Atlantis - sandklitter

Sandboard og quadbike tur

Du kan se frem til en hel dag fyldt med fart over feltet på denne tur til Atlantis-sandklitterne.

1 dag fra kr. 950

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Cape Town med helikopter

Oplev smukke Cape Town fra luften på denne 30 minutter lange helikoptertur.

30 minutter fra kr. 2.100

Forsande vattenmassor i Victoriafallen genom regnskog, Zimbabwe

Sejltur i solnedgang på Zambezi River

Tag med på en sejltur ved solnedgang på Zambezi River med mulighed for at se dyreliv undervejs. 

2 timer fra kr. 400

Sydafrika - Johannesburg - Soweto Township_0

Soweto og Apartheid Museum

Denne heldagstur til Soweto tager dig til alle de steder, der har haft en særlig politisk betydning samt Apartheid Museum.

1 dag fra kr. 750

Sydafrika - Vinlandet.jpg

På cykel gennem vinlandet

Kom på cykeltur i den historiske og charmerende by Stellenbosch i hjertet af Sydafrikas Vinland.

5 timer fra kr. 450

Sydafrika - Vin - Vinmark - Stellenbosch.jpg

Heldagstur til Vinlandet

Oplev det smukke Vinland på denne heldagstur med vinsmagninger og fantastisk natur.

1 dag fra kr. 600

Sydafrik a- Panoramaruten - Gods window (2)

Heldagstur ad Panoramaruten

Nyd Panoramarutens skønne natur på denne private heldagstur med guide ad en af Sydafrikas smukkeste ruter. 

5 timer fra kr. 1.350

Sydafrika - Franschhoek Wine Tram

Vintur i Franschhoek

Tag med Franschhoek Wine Tram, der fører dig gennem vinområdet Franschhoek Valley i Sydafrika.

5 timer fra kr. 220

Färgglad regnbåge som går ner över Victoriafallen, Zimbabwe

Guidet tur ved Victoria Falls

Tag med på en guidet tur til Victoria Falls og oplev de enorme vandmasser der buldrer mod afgrunden.

5 timer fra kr. 400

Afrika - dyr - surikater (3)2.jpg

Surikat-safari

Tag med på en morgensafari, og oplev surikattene kigge frem fra deres skjul for at suge solen første stråler til sig.

2 timer fra kr. 360

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 1.jpg

Smag på Vinlandet

Nyd en fantastisk heldagstur i Vinlandet fyldt med skønne smagsprøver og oplevelser.

1 dag fra kr. 600

Par som tittar på vyn över havet och Hermanus från utsiktsplats, Sydafrika

Vin og hvaler

Oplev hvalerne langs Sydafrikas sydkyst, og nyd områdets gode vine på denne heldagstur.

1 dag fra kr. 1.250

Sydafrika - Cape Town - Bo Kaap (2).jpg

Robben Island og Cape Town byrundtur

Oplev Robben Island og fængslet, hvor Nelson Mandela sad fængslet, og tag på en guidet rundtur i Cape Town.

5 timer fra kr. 740

Sydafrika - Cape Town - sæler

Hvaler og sæler i Sydafrika

Glæd dig til en dag på havet, hvor du har mulighed for at opleve både hvadler, sæler og måske endda hvidhajer.

3 timer fra kr. 1.150

Sydafrika - Stellenbosch (5)_0

Vinlandet for de eventyrlystne

Forude venter en privat guidet heldagstur gennem vinlandet, som byder på både skøn natur, historie og ikke mindst lækre vine på stribe.

5 timer fra kr. 2.000

Barn i skoluniform i Kapstaden, Sydafrika

Walk to Freedom

Tag med på denne rejse gennem nyere Sydafrikas historie med et besøg på Robben Island og i to townships.

1 dag fra kr. 600

Sydafrika - Cape Town - haj

Dykning i hajbur ved Cape Town

I dag får du mulighed for at opleve de store smukke hvidhajer ud for kysten ved Cape Town.

5 timer fra kr. 1.600

Sydafrika - Johannaesburg - Soweto_1

Besøg Soweto

Denne tur til Soweto tager dig til flere steder af historisk betydning samt Mandela Family Museum. 

5 timer fra kr. 400

Sydafrika - soweto.jpeg

Cykeltur til Soweto

Denne guidede halvdags cykeltur til Soweto er for dig, som vil opleve og ikke bare se en township.

6 timer fra kr. 1.100

New_Boma_Sept_2013_21[1]

Boma-middag og underholdning

Tag med til en festlige boma-middag, der giver dig indblik i den lokale zimbabwiske kultur.

3 timer fra kr. 450

Sydafrika - Boulders Beach - pingvin

Havkajak og Cape Point-tur

Der venter dig en privat guidet heldagstur, hvor du padler i kajak til Boulders Beach efterfulgt af en tur til Kap det Gode Håb.

1 dag fra kr. 1.800

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

I helikopter over Victoria Falls

Oplev det smukke Victoria Vandfald fra luften på en tur i helikopter.

12 minutter fra kr. 1.300

Sydafrika - Cape Town - Pingviner (3).jpg

Kap Det Gode Håb

Et af de helt store højdepunkter under et besøg i Cape Town er en heldagstur til Kap Det Gode Håb.

1 dag fra kr. 600

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png