USA - San Francisco - Havn - Søløver.jpg
Artikel:
Californien

Californien - USA's gyldne stat

Bliv klogere på USA's gyldne stat Californien, som er et sandt overflødighedshorn af oplevelser.

Vi standsede i skovkanten, rullede vinduerne ned og begyndte at spise den medbragte sandwich. Ud af øjenkrogen så jeg en bevægelse. Noget som gled let og elegant mellem træerne hen over den nyfaldne sne. En grå skygge. Jeg vendte hovedet langsomt - og mødte et blik. Et stikkende, sultent blik. Vi så hinanden i øjnene, længe. Jeg holdt op med at tygge og fiskede i slowmotion efter mit kamera, som min kone havde på skødet. Prærieulven så stift på mig. Ville den have noget af min mad? Jeg følte mig ikke fristet til at prøve. I stedet tog jeg et portræt af den, mens den slikkede sig om snuden. Yosemite National Park har flere mio. besøgende om året, så prærieulven er vant til mennesker, men da jeg åbner bildøren, stikker den alligevel af.

Den amerikanske fotograf Ansel Adams blev verdensberømt for sine billeder fra Yosemite, og storslåetheden omkring os er overvældende og lever op til påstanden om, at det er den smukkeste dal i verden. Vi får lige et blik over de grandiose bjergtoppe El Capitan, North Dome, Half Dome og Glacier Point, og når at løbe op til Yosemite Falls, et af verdens højeste vandfald. Det får en til at tabe pusten, vel også fordi toppen af vandfaldet ligger næsten 800 m over dalens bund.

Californien - Dynamisk mangfoldighed

Mere når vi ikke denne gang. Vi har kun tre uger til at se det meste af USAs gyldne, eftertragtede stat, Californien, der i over 250 år har virket som en magnet på folk. "Going West" er stadig en amerikansk folkebevægelse. I dag lever hver ottende amerikaner i Californien, der dermed er USAs mest farverige og multikulturelle livslaboratorium. Her er plads til utraditionel tænkning og frit slag til såvel vanvittig som genial kreativitet og livsudfoldelse. Her tales over 100 forskellige sprog, og ingen er i tvivl om, at den etniske og kulturelle mangfoldighed har tilført det californiske samfund energi og styrke til at blive et af de rigeste samfund i verden. Se MyPlanets Californien startpakke og vælg mellem mange af MyPlanets udvalgte oplevelser i USA eller se vores udvalg af rejseforslag til USA.

Sagførerens småkager

San Francisco er et symbol på frihed, drømme og velstand. Spørger vi vores værtinde Linda, som er fhv. sagfører, men har lagt sit liv om for at specialisere sig i bagning af småkager og skrive bøger derom, siger hun:

- San Francisco er min by for altid, også i mit næste liv. Det er den smukkeste by i verden. Alle mennesker burde elske to byer - deres egen og San Francisco. Jeg behøver kun at elske en by. "Frisco" er sammenlignet med andre verdensbyer en elegant skøge, som elsker sit eget spejlbillede - og er stolt af det. Vi lever også mere intenst, fordi vi har en trussel, en lille sort sky, hængende over hovedet hele tiden. Det gælder om at leve livet her og nu. I morgen kommer måske aldrig. Hver eneste dag bliver vi mindet om, at i morgen kan det hele være forbi.

Som om hun havde en personlig aftale med San Andreas forkastningen dybt i jorden under os, begynder kaffekopperne at klirre. - Bare en lille rystelse, siger hun uberørt, - men det store jordskælv kommer. Det er bare et spørgsmål om tid. Derfor er det livsregel nummer ét at have det sjovt, mens vi er her. Og med et sideblik til sin søn, der leger på gulvet:

- Han vokser op med bevidstheden om, at livet er herligt, når alt er stille. Han har allerede oplevet en storbrand, som standsede lige uden for vores dør, og flere kraftige jordskælv, som fik Bay Bridge til at slå bølger og kaste bilerne i vandet, mens vi holdt foran broen og så på. Katastrofer er blevet en del af hverdagen. Det er vel prisen for at leve i en del af paradis. Til gengæld findes her alt det bedste af enhver art.

Køb et Go San Francisco Card til din ferie i San Francisco, og besøg gratis mere end 30 attraktioner.

Paradisets skyggesider

Det er svært at sige hende imod efter nogle meget opslidende dage, hvor vi har smagt på Napa Valleys bedste vin, spist himmelsk seafood på Fishermans Wharf, besøgt verdenskendte kunstgallerier, udstillinger og museer. Når vi har trængt til afslapning, har vi suset op og ned ad byens berømte rutsjebanegader med antikke sporvogne og helldriver-taxachauffører, sejlet med en vis beklemmelse omkring Alcatraz og beundret Golden Gate.

Det føles næsten som en slags lettelse for os, som til daglig ikke får lov til at bo i Guds eget land, at selv paradiset har sine skyggesider. San Francisco har de fleste alkoholikere i hele USA og dermed også det største antal skrumpelevere og -nyrer. Golden Gate Bridge står ikke kun som et arkitektonisk mesterværk, men har også en magisk tiltrækning på selvmordskandidater. Næsten 1.000 mennesker har siden broens åbning i 1937 kastet sig i døden fra dens 70 m høje spænd, måske i skuffelse over, at denne forjættede by foran deres fødder på en eller anden måde har svigtet dem.

Søløvernes fristed

Alligevel vokser "Frisco" med rekordfart. Det er ikke kun mennesker, som føler sig tiltrukket af byen. En morgen i 1990 besatte en flok larmende og højtråbende slyngler iklædt oilskin og store overskæg en del af havnen, eller rettere sagt et helt havnebassin ved Pier 39. De lagde sig til at hvile ud efter den anstrengende mission og bredte sig på de flydende broer, som de ihærdigt forsvarede, hvilket resulterede i, at folk hverken kunne komme til eller fra deres både.

Det var en flok søløver på over 50 individer. Måske vidste de, at de var fredet. Ordensmagten var magtesløs. De få søløvehanner med deres tilhørende harem havde i hvert fald fundet ud af, at der var masser af fisk i havbugten lige uden for byen. Det rene slaraffenland. Med herlige, let tilgængelige bekvemmeligheder i form af pontonbroer, hvor de kunne fordøje og dase i solen eller underholde sig med at se på folk, som strømmede til fra nær og fjern. De muntre og højlydte dyr blev hurtigt til en turistattraktion og bestanden, som vokser hele tiden, har foreløbig toppet med omkring 900 dyr på en dag.

Skove, sne og sand - Californien har det hele

Vi besluttede at udvide turen lidt til de "nærmeste" omgivelser for at opleve verdens ældste, største og højeste giganter af Sequoia-træer, for at fryse lidt på sneklædte bjergtoppe og blive stegt halvt til døde i Death Valleys frygtelige ørkenhede for endelig at samle kræfter på den dejligste sandstrand ikke langt fra Highway 1, som fortsætter sydpå til Mexico.

Da vi havde fået "action" nok og trængte til lidt ro, fandt vi et dejligt lille reservat ved kysten: Ana Nuevo ("Nytår" på spansk), som er stedet, hvor man kan komme meget tæt på søelefanter. Nogle mægtige krabater. Voksne hanner vejer op til to tons og slås indbyrdes, til blodet flyder. Dem skal man ikke komme for tæt på. Men hunnerne er yndige, runde fedtklumper med store, sorte øjne. Da vi kommer nærmere, gør de sig til ved at krumme ryggen som en flitsbue og lægge hovedet bagud. Meget elegant og ikke til at stå for.

californien highway 1 big sur

USA's smukkeste kyst

Når man kører sydpå i Californien langs kysten mod Los Angeles, kan man ikke undgå at opleve Big Sur. Navnet stammer fra spansk "El Sur Grande" (Store Syd) og betegner den storslåede kyst i det sydlige Californien. Det er denne kyst, som for mange blev et varigt opholdssted, og som efter sigende er Amerikas, måske endda verdens, smukkeste kystlandskab. Henry Miller boede her i 17 år og har beskrevet stedet med ordene: - Sådan må Gud have tænkt sig, at Jorden skulle se ud, da han skabte den!

California Highway 1 snor sig det ene øjeblik langs vandet og det næste øjeblik flere hundrede meter op over de sølvskinnende Stillehavsbølger, højt over søløvernes gøen, mågeskrig og tågebanker, gennem svajende palmer og cypresser og vækster fra hele verden, som breder deres dufte i det frodige landskab. En Edens have, hvor der gemmer sig små huse skjult mellem træerne, som kun lader os ane, at der bor mennesker her.

Selvfølgelig skal vi standse i Monterey og opleve John Steinbecks "Cannery Row," som sikkert slet ikke ligner det, han har beskrevet i sin bog "Et mægtigt gilde". Konservesfabrikken er for længst forvandlet til en turistfælde, men stemningen hænger i luften og bliver forstærket af den salte smag på tungen ved at stå på stranden og lugte til havet og de gigantiske tangplanter, der slanger sig dovent i de lange dønningers overflade.

Her vil vi hvile ud og fordøje California. Hvis det ikke er nok - og hvis vi skulle blive sultne efter mere - så er der altid Hollywood.

 

Dieter Betz arbejder som forfatter, fotograf og foredragsholder

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.
usa vilde vesten og yellowstone.png

USA's vilde vesten og Yellowstone

 • Fra Wyoming til New Mexico
 • Oplev ørken, gejsere og bjerge
 • Nyd friheden i egen bil

16 dage fra kr. 18.300

USA - Utah - Zion National park (2)

Strand, by og natur i det vestlige USA

 • God tid til at opleve USA
 • Den perfekte familieferie
 • Storby og naturoplevelser

21 dage fra kr. 26.100

pacific coast highway 1 usa road bear autocamper rv motorhome 2500x1667px

Det sydvestlige USA i motorhome

 • Perfekt familieferie med god tid
 • Store oplevelser for hele familien
 • Nationalparker og storby

20 dage fra kr. 13.000

USA - Hawaii - Maui - Tropical Beach.jpg

San Francisco og Hawaii

 • Kombinér storby med badeferie
 • Se Alcatraz og Golden Gate 
 • Nyd Hawaiis strande og natur
   

11 dage fra kr. 17.900

Amtrak - tog 3.jpg

USA med tog – Natur og storbyer

 • Afslappet rejseform med tog
 • Tre fantastiske nationalparker
 • Mormonbyen Salt Lake City
   

11 dage fra kr. 26.400

USA - Amtrek Vacations - togrejser - tog og smukke landskaber

USA med tog – Kyst til kyst

 • Udforsk USA med tog
 • Afslapning på toget
 • God tid på egen hånd

13 dage fra kr. 30.300

USA - nevada - las vegas (3).jpg

Det vestlige USA i bil

 • Dramatiske nationalparker
 • Fascinerende storbyer
 • Frihed i egen bil

16 dage fra kr. 17.200

USA - nevada - las vegas (2).jpg

Det vestlige USA - The Grand Tour

 • Highway 1 along the Pacific Ocean
 • Sunset over the Grand Canyon
 • Las Vegas and San Francisco

22 dage fra kr. 30.200

Kundernes oplevelser

Se hvad vores kunder synes om os i deres anmeldelser på Truspilot.

Udflugter på rejsen

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.
USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 6

Sejltur på San Francisco Bay

Stå til søs, og oplev San Franciscos seværdigheder og smukke beliggenhed fra bugten.

1 dag fra kr. 210

USA - Californien - Los Angeles - Rodeo Drive.jpeg

Los Angeles hop-on hop-off busser

Oplev det bedste af Los Angeles i byens Hop-on/Hop-off busser, som har over 70 stoppesteder i byen.

24 timer fra kr. 380

USA - Nevada - Las Vegas - Wolfgang Puck.jpeg

Guidet tur og gourmet på The Strip

Nyd lækker mad på udvalgte restauranter i Las Vegas på denne guidede rundtur i byen. 

3 timer fra kr. 1.035

USA - Californien - San Francisco - Sporvogn - 3.jpg

Få rabat med San Francisco CityPASS

Få rabat på fire af San Franciscos største attraktioner samt ubegrænset kørsel i sporvogn med dette CityPASS.

9 dage fra kr. 695

USA - californien - San francisco - golden gate - cykel 1.jpeg

Cykeltur over Golden Gate Bridge

Oplev San Franciscos vartegn, Golden Gate Bridge, på to hjul og fortsæt eventuelt til hyggelige Sausalito.

24 timer fra kr. 215

USA - Californien - Napa Valley (2).jpg

Vintur til Napa Valley og Sonoma

Besøg de berømte vinområder Napa Valley og Sonoma på denne dagstur fra San Francisco.

1 dag fra kr. 785

USA - Arizona - Grand Canyon - hilikopter.jpg

Grand Canyon fra Las Vegas

Flyv i helikopter fra Las vegas til Gran Canyon.

4 timer fra kr. 3.245

USA - Arizona - Grand Canyon - Helikopter - 4

Grand Canyon helikoptertur

Grand Canyons storhed opleves allerbedst på en helikoptertur ind mellem de stejle klippevægge.

25 minutter fra kr. 1.770

USA - Californien - Monterey Bay - hval

Hvaltur på Monterey Bay

Oplev det rige liv i Monterey Bay i Californien på denne hvalsafari med guide.

3 timer fra kr. 400

USA - AJaleo

Gourmet-rundtur i Las Vegas

Der venter en aften fyldt med nye sanseindtryk, når du besøger nogle af Las Vegas’ bedste restauranter.
 

3 timer fra kr. 1.645

USA - Californien - San Francisco - Golden Gate - 7.jpg

Deluxe Sunset Cruise i San Francisco

Oplev San Francisco på smukkeste vis fra en båd på bugten ved solnedgang.

4 timer fra kr. 590

USA - Californien - LA - Universal Studios

Universal Studios Hollywood

En fantastisk dag med vilde forlystelser og et kig ind bag kulisserne i filmens magiske verden.

1 dag fra kr. 760

USA - Californien - Santa Monica - Pier - (2).jpg

Santa Monica cykeltur

Tag med på en guidet cykeltur ved Santa Monica og Venice Beach, og lær området at kende med en lokal guide.

3 timer fra kr. 440

Leopard som vilar på trädgren i Serengeti, Afrika

San Diego Zoo

San Diego Zoo er en af verdens største dyreparker, så her venter store dyreoplevelser for alle.

1 entré fra kr. 450

USA - Sequoia.jpg

Kæmpetræer og vingårde

Gå en tur blandt kæmpetræerne i Muir Woods, og besøg vingårde i Napa og Sonoma på denne tur fra San Francisco.

1 dag fra kr. 970

USA - Californien - San Francisco - Huse (2)

Hop-on hop-off bus i San Francisco

Udforsk San Franciscos kvarterer og seværdigheder med byens hop-on hop-off busser.

24 timer fra kr. 375

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png