70125011 Få et tilbud
New Zealand - North Island - Hawkes Bay - Napier - Art Deco

Napier – en gave fra havet

Find inspiration til, hvad du skal se og opleve under dit besøg i byen Napier, som ligger på New Zealands nordø.

Skrevet af Martin Leary, som er new zealænder og nu bosiddende i Auckland, men han har tidligere boet nogle år i Danmark. Martin har en BA i sociologi og media og arbejder som freelance journalist og radio DJ.

På Nordøens østkyst i Hawke Bay ligger solskinsbyen Napier, som siges at være verdens mest komplette art déco by. Den farverige by med den særprægede arkitektur skød op, efter at byen blev tilintetgjort i et voldsomt jordskælv i 1931.

Napier ligger smukt omringet af mere end 30 vingårde og et utal af frugtplantager, og i daglig tale kaldes Hawke’s Bay for “the fruitbowl of New Zealand”. Der bor ca. 60.000 mennesker i byen, som hver dag bliver mindet om jordskælvet i 1931, idet de smukke art déco bygninger i byens centrum er et synligt bevis på Napiers ødelæggelse og genopbygning, samt hvordan naturen konstant formår at overraske og udfordre mennesket.

Efter Bluff Hill tog jeg ned på Marine Parade, som er byens livlige hovedstrøg og lange strandpromenade. Her kan man tydeligt se, hvordan man valgte at bygge byen op i en bestemt byggestil helt fra bunden. Et spændende projekt for en lille provinsby i New Zealand, som på dette tidspunkt var hårdt ramt af den globale økonomiske depression. I starten af 1930’erne var art déco-stilen på sit højeste. Den er karakteriseret ved brugen af pastelfarver, zig zag-mønstre og kvadratiske former. Udsmykningerne i og omkring vinduer og døre tillader solen at trænge igennem, hvilket også var med i overvejelserne, da man skulle vælge hvilken arkitektur, man skulle genopføre byen i. 

Fra jordskælv til farverige bygninger

Et godt sted at starte en art déco-byvandring er på toppen af Bluff Hill. Bakken er et af de få steder, som ikke blev ødelagt af jordskælvet. Her får man både en fantastisk udsigt over byens centrum samt over Stillehavet, hvor det voldsomme jordskælv startede. Hawke’s Bay ligger meget tæt ved samlingspunktet for to store tektoniske plader, som netop mødes ude i Stillehavet. Det var gnidninger mellem disse plader, der var grunden til det store jordskælv, som måltes til 7,9 på Richter-skalaen. Efter katastrofen fulgte stærke vinde, som pustede ekstra liv i de brande, der opstod efter jordskælvet, og byen brændte ned til grunden.

Dagen efter var der kun tre bygninger tilbage. Selvom der var tale om en total ødelæggelse, kom der dog noget positivt ud af det. Der rejste sig nemlig flere tusinde hektarer marskland op over havets overflade, hvilket gav mulighed for at udbygge byen. Den nye bydel fik navnet “Marewa”, som på Maori betyder “en gave fra havet”. Står man på toppen af Sugarloaf, en bakke ved vingården Old Church Road i forstaden Taradale, kan man se hvor meget land, der rent faktisk kom frem efter jordskælvet. På vejen ind til byen besøgte jeg en af de mest berømte art déco bygninger i hele New Zealand; The National Tobacco Company, som blev bygget i 1933. Bygningen er malet i typiske art déco pastelfarver, og selve indgangen er et tydeligt bevis på stilretningens minimalistiske udsmykning og udformning. 

Masonic Hotel

Til udformning af trapper, vinduer og døre hentede man inspiration fra datidens skyskrabere i New York. Et godt eksempel på dette kan man se på Masonic Hotel på Marine Parade. Hotellet er en af Napiers største art déco bygninger og et populært gå-i-byen sted. Generelt kan man sige, at art déco-motiverne og stilen som helhed afspejlede 20’ernes optimisme og tro på moderne teknologi i fremtidens verden. Ved udgangen af 1930’erne blev stilen dog tonet ned, og den blev mere stilistisk og ikke mindst mere minimalistisk. Man valgte at genopbygge i art déco stilen, ikke kun fordi det var en relativ billig løsning, eller fordi det var den oplagte byggestil at benytte i et solrigt område, men også fordi art déco bygninger er langt mere sikre mht. fremtidige jordskælv.

The Soundshell og New Yorker-fyrtårnet

Over for Masonic Hotel ligger en anden art déco seværdighed, The Soundshell, som er en udendørs teaterscene. Den blev primært bygget til udendørs teater, men også for at mindes den nye by, som blev bygget efter jordskælvet. Den er udformet som en halvkugle, og er malet i de samme sarte pastelfarver som den gamle tobaksfabrik. Den cement, der blev brugt, var rester fra de mange bygninger, der faldt til jorden under jordskælvet. Ved siden af The Soundshell og Masonic Hotel, står Napiers farverige New York-inspirerede fyrtårn fra 1936, som oplyser byen om aftenen og understreger, at Napier er en livlig, farverig og ikke mindst solrig by.

Byvandringer i byens centrum

Der er tre gader i Napiers centrum, hvor de fleste art déco bygninger ligger. På hjørnet af Hastings Street og Emerson Street ligger ASB Banken fra 1932. Denne smukke bygning er helt unik, da den er en fusion af strømlinede art déco-motiver og -farver og traditionelle Maori-motiver. Bygningen blev renoveret i 1993 og fremstår i dag som en af Napiers fineste art déco-bygninger. Man kan booke sig ind på forskellige daglige byvandringer ved at kontakte byens art déco butik og galleri, som også har en interessant permanent udstilling om art déco arkitekturen, møbler etc. Går man ned ad Dickens og Tennyson, kan man se flere butikker, der har benyttet art déco-skrifttyper til deres skilte og dermed medvirker til at bevare art déco-miljøet i byen og ikke mindst den gave, befolkningen fik fra havet i 1931.

Art déco Festival

Er man tilfældigvis i Napier den tredje weekend i februar, kan man opleve byens årlige Art Deco Festival, der betegner sig selv som en “not too serious” hyldest til byens farverige arkitektur, historie og status som verdens nok mest komplette art déco by. Der arrangeres en kæmpe fælles picnic på Marine Parade, og byens befolkning klæder sig ud i tøj fra 1930’erne og kører rundt i gamle biler. Denne begivenhed er helt klart værd at opleve, hvis man ligesom Napiers indbyggere er vild med art déco.

Ønsker du også at opleve Napier? Så se MyPlanets rejseforslag ‘New Zealand for livsnydere’. Se også MyPlanets andre rejseforslag til New Zealand.

rejsekonsulent

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

bestil her

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.

Roadtrip: I fodsporene på Ringenes Herre

Roadtrip: I fodsporene på Ringenes Herre

 • Besøg universet bag Hobbitten og Ringenes Herre
 • Oplev New Zealands geotermiske vidundere
 • Udforsk New Zealands smukke natur

17 dage fra 40.950 kr pr. person

Roadtrip Fra Sydøen til Nordøen

Roadtrip: Fra Sydøen til Nordøen

 • Udforsk Sydøens gletsjere, fjorde og bjerge
 • Oplev dyreliv og maori-kultur på Nordøen
 • Gå på opdagelse i hobbitternes verden

18 dage fra 40.050 kr pr. person

New Zealand og Cookøerne

New Zealand og Cookøerne

 • Autocamper i New Zealand
 • Sol og strand på Cook Islands
 • Perfekt for familien

26 dage fra 44.910 kr pr. person

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Det bedste af New Zealand

 • Oplev New Zealand i egen bil
 • Naturoplevelser og storbyferie
 • Både Nordøen og Sydøen

25 dage fra 39.600 kr pr. person

hike nz panorama.jpeg

Hike & Drive i New Zealand

 • Kør-selv i firehjulstrækker
 • Vandreture i smuk natur
 • Overnatning på hyggelige B&Bs

28 dage fra 48.510 kr pr. person

Fra nord til syd i camper

Fra nord til syd i camper

 • Perfekt for familier
 • Nyd New Zealand fra nord til syd
 • God tid til naturoplevelser

26 dage fra 39.510 kr pr. person

New Zealand i firehjulstrækker

New Zealand i firehjulstrækker

 • Oplev New Zealands afkroge
 • Udforsk vild og uberørt natur
 • Hyggelige lodges og hoteller

25 dage fra 38.700 kr pr. person

Roadtrip: New Zealands højdepunkter

Roadtrip: New Zealands højdepunkter

 • En kort rejse med det hele
 • Al planlægning klaret hjemmefra
 • Nyd seværdighederne i egen bil

21 dage fra 40.500 kr pr. person

New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

New Zealand væk fra alfarvej

 • En rejse med det mindre kendte
 • Særligt udvalgte overnatningssteder
 • Spændende oplevelser undervejs

28 dage fra 43.110 kr pr. person

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

New Zealand i bil og camper

 • Rejs i både bil og camper
 • Lækre vinture undervejs
 • Gejsere, gletsjere og strande

23 dage fra 37.440 kr pr. person

Udflugter

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.

New Zealand - South Island - Marlborough - Vinmarker (2).jpg

Vinoplevelser i Marlborough

Tag på en vintur i Marlborough og smag lokalt produceret New Zealand vin.

New Zealand - South Island - Christchurch - Art Museum - Sporvogn

Sporvognsmiddag i Christchurch

Nyd en velsmagende 4-retters middag i en rullende restaurant i det centrale Christchurch.

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark.jpg

Vintur til Waiheke Island

Oplev smuk natur og fantastiske vine på denne vintur til Waiheke Island fra Auckland.

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin og gourmet i Hawkes Bay

Fantastiske vine, gourmet-anretninger på stribe, smuk natur og en uforglemmelig solnedgang venter dig på denne halvdagstur gennem Nordøens skønne vinland.

New Zealand - South Island - Natur - Hiking_0.jpg

Vandretur til Rob Roy-gletsjeren

Vandretur i verdensklasse gennem Mount Aspiring National Park til Rob Roy-gletsjeren.

New Zealand - South Island - Canterbury Region - Kiwirail - Tranz Alpine - Staircase Viaduct.jpg

TranzAlpine gennem Southern Alps

Tag på en af verdens smukkeste togstrækninger med TranzAlpine, som kører tværs over New Zealands Sydø.

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Til fest hos maorierne

Tag til fest hos maorierne ved Rotorua, og oplev New Zealands oprindelige kultur i fuldt flor.

New Zealand - Sydøen - Milford sound - delfin

Svøm med delfiner ved Kaikoura

Få en helt unik oplevelse, og svøm med New Zealands delfiner.

New Zealand - delfin.jpg

Svøm med delfiner i New Zealand

På denne tur får du muligheden for at svømme med New Zealands legesyge delfiner.
 

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Sejltur ved Auckland

Oplev Auckland fra søsiden, og nyd udsigten over bugten og de mange sejlbåde.

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Sejltur til Hole in the Rock

Med en katamaran besøger du den spektakulære klippeformation Hole in the Rock.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Sejltur på Milford Sound

Der venter dig en uforglemmelig sejltur på den smukke fjord Milford Sound, som ligger på New Zealands sydø.

Rotorua area

Nordøens vulkaner og regnskov

Oplev Nordøens forunderlige natur med kratersøer, klipper og fortryllende regnskov på denne heldagstur.

New Zealand - sydøen - Mount Aspiring National Park_0.jpeg

Mount Aspiring National Park

På denne halvdagstur oplever du Sydøens storslåede natur fra et fly, til fods og om bord på en jetbåd.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford - Scenic flight_0

Milford Sound med fly

Flyv over bjergene til Milford Sound, hvor en fantastisk 2 timers sejltur på fjorden venter.

New Zealand - South Island - Queenstown - Dampbåd.jpg

Middag og sejltur med dampskib

Sejl med et historisk dampskib fra Queenstown og nyd en lækker barbecue-middag i skønne omgivelser.

New Zealand - South Island - West Coast - Fox Glacier - Gletsjer - Vandring_0

Med helikopter op på Fox Glacier

Kom på helikoptertur over Fox Glacier i New Zealand, hvor du samtidig kan nyde en gletsjervandretur på toppen.

New Zealand - Sydoen - Nomad - ringenes herre - flod

I fodsporene på Ringenes Herre

Tag med på en storslået ekspedition til nogle af de mest kendte filmlokationer fra trilogien om Ringenes Herre.
 

New Zealand - South Island - West Coast - Franz Josef Glacier (4).jpg

Helikopter til Franz Josef-gletsjeren

Flyv i helikopter til Franz Josef-gletsjeren, som er et imponerende syn midt i den grønne regnskov.

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Oplev Tongariro National Parks dramatiske vulkanske landskaber på denne spændende vandretur.

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besøg hobbit-samfundet "The Shire", som du nok kender fra filmene The Hobbit og Ringenes Herre.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (7)_0

Doubtful Sound med overnatning

Oplev dramatiske Doubtful Sound på denne sejltur med overnatning.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin- og hvalsafari

Kom helt tæt på New Zealands hvaler og delfiner på en delfin- og hvalsafari i Aucklands hav.

Vandring i Tongariro Alpine Crossing National Park, New Zealand

Cykeltur i Tongariro National Park

Oplev Nordøens fantastiske natur på en cykeltur i Tongariro National Park.

New Zealand - sydøen - routeburn track

Dagstur ad Routeburn Track

Nyd en guidet vandretur ad Routeburn Track, som regnes blandt New Zealands bedste vandreruter.

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Dagstur med Auckland, regnskov og kyst

Denne udflugt kombinerer en byrundtur i Auckland med en vandretur i regnskoven og den rå vestkyst.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (5)_0

Dagstur til Abel Tasman

Oplev Abel Tasmans små bugter, øde strande og klare, indbydende vand i kajak og til fods

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (9)_2

Dagstur til Doubtful Sound

Oplev New Zealands fjorde på en uforglemmelig sejltur på Doubtful Sound.

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Tag med på denne guidede heldagstur til 90 Mile Beach og Cape Reinga på Nordøens spids.

Albatrosser og pingviner, New Zealand

Albatrosser og pingviner

Otago-halvøen øst for Dunedin er et paradis for naturelskere. Oplev blandt andet albatrosser og pingviner.

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

3 dage på Nordøens Blue Duck Station

Nyd nogle dage på Blue Duck Station på Nordøen. Her venter sjove oplevelser på hesteryg, på floderne og i firehjulstrækker.

AdobeStock_174434670-milford.jpeg

Milford Sound med overnatning

Hav ekstra god tid til at udforske Milford Sound på denne sejltur med overnatning

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Underjordiske oplevelser i Waitomo

Få en fantastisk oplevelse i Waitomo Caves, og oplev de fascinerende glow worms.

Stadsutsikt över Auckland från Mount Eden, Nya Zeeland

Auckland byrundtur og sejltur

Oplev det bedste af Auckland på en guidet byrundtur, som afsluttes med en smuk sejltur i Auckland havn.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (9).jpg

Vandre- og kajaktur i Abel Tasman

Tag på en 3-dages vandre- og kajaktur i Abel Tasman, og udforsk nationalparkens kystlandskaber.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval (3).jpg

Hvalsafari ved Kaikoura

Du kan opleve havets kæmper på denne spændende hvalsafari ud for Kaikoura på New Zealands Sydø.

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Vandretur ad Tongariro Crossing

Oplev Tongariros vulkanske landskaber på en af New Zealands allerbedste endagsvandreture med guide.

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev. Du kan altid tilbagekalde din tilmelding.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

Bestil Her