70125011 Få et tilbud
Australien - South Australia - Kangaroo Island - Dyr - Søløve (12).jpg

The Catlins på Sydøen

Oplev den skønne lille naturperle The Catlins, som har rigtig meget at byde på for naturelskere.

I begyndelsen af i år blev de sidste 20 km af vejen gennem området endelig asfalteret, så man nu kan køre de godt 100 km på under to timer nonstop (det er ikke nogen motorvej!), men det gør man naturligvis ikke. Dertil er der alt for meget at se og opleve. Et godt sted at starte, hvis man nærmer sig nordfra, er Nugget Point – et landmærke på den sydligste østkyst. Fra fyrtårnet har man en storslået udsigt ned over klipperne, som er tilholdssted for pelssæler og søløver og et utal af havfugle, såsom skarver, suler, guløjede pingviner, måger og terner.

Et endnu bedre søløvested er den nærliggende strand ved Cannibal Bay, hvor man kan komme helt tæt på dem, men man skal ikke placere sig mellem dem og vandet, hvor de vil søge til, hvis man kommer for tæt på. Bugten fik sit makabre navn af de første europæiske indvandrere omkring 1840, da de fandt menneskeknogler på stranden. De skulle efter sigende være et levn fra et slag mellem to maoristammer i 1830’erne. Der har ikke altid været fredeligt i Catlins!

Spor efter moafuglen

Maorierne bosatte sig i Catlinsområdet omkring år 1000. Der var nem adgang fra havet, hvorfra de også fik hovedparten af deres føde. Der var klippehuler at søge ly i, og skoven var fuld af fugle, deriblandt den gigantiske, vingeløse moafugl, der er i familie med kiwifuglen. Man brændte skoven af, hvorefter det var en smal sag at dræbe moaerne med spyd, og så var der mad til stammen i lang tid. Desværre var moaen udryddet allerede i slutningen af 1700-tallet, inden den europæiske indvandring begyndte. 

Arkæologiske fund i området viser, at de sidste moaer blev jaget her. Tænk hvis man stadig kunne se dem i levende live i deres naturlige omgivelser!

Lektion i maori

Der er mange stednavne, der bærer vidnesbyrd om maoribosættelser. Owaka, som er hovedbyen med ca. 400 indbyggere og flere overnatningsmuligheder, betyder “kanostedet”, hvilket antyder, at det var her, man udhulede træstammer til kanoer. I nærheden ligger Purakaunui Falls, det største og mest imponerende vandfald i området, let tilgængeligt via en sti gennem regnskoven. Purakaunui betyder “store stabler af træstammer”. Måske var det her, man fik materialet til kanoerne? 

Papatowai, en lille by syd for Owaka, betyder “et fladt sted med træer”. Maori stednavne er tit relateret til naturforhold det pågældende sted. Det er for øvrigt klogt at gøre holdt i Papatowai, for den lille købmandsbutik er sidste indkøbsmulighed inden Invercargill. I tilknytning til butikken er der et lille motel, hvor man kan overnatte for under $100 for to, hvis man har lyst til at udforske egnen yderligere. I hvert fald skal man give sig tid til at gå over på den anden side af vejen og besøge “Den sidste sigøjner”, som har til huse i en meget særpræget beboelsesvogn. Den er fyldt med finurlige ting og sager af mere eller mindre kunstnerisk tilsnit, så der er mulighed for at erhverve en utraditionel souvenir eller to.

Fredet regnskov

I umiddelbar nærhed ligger Tautuku-bugten, en dejlig, gylden sandstrand med baggrund af den mørkegrønne regnskov, der vokser helt ned til stranden. Tautuku betyder “at krumme sig” og hentyder til bugtens halvmåneform. Fra Florence Hill, en vigeplads ved hovedvejen, har man udsigt over hele bugten, der mod syd afgrænses af Tautuku-halvøen. Videre sydpå kører man igennem Tautuku skovreservatet, 550 ha tæt regnskov, der er fuldstændig uberørt og fredet i klasse A. Tætheden er så massiv, at det føles som at køre mellem to høje, grønne mure. En lille sidevej fører ned til Cathedral Caves (domkirkehulerne), som er 30 m høje med et loft, der minder om hvælvinger i en domkirke, og som strækker sig 100 m ind i klippen. Der har været plads til en hel maoristamme derinde. Der er en meget fin akustik, så man fristes til at bryde ud i sang! Der er kun adgang ved lavvande, og vandreturen på 20 min. derned er bestemt anstregelserne værd.

Vel ude af skoven når man frem til regionens sydligste “større” seværdighed: Curio Bay, hvor delfiner ynder at holde til, og hvor en forstenet skov kan ses ved lavvande. For ca. 180 millioner år siden (i dinosaurtiden) var den en levende, subtropisk skov. Da træerne væltede, blev de med tiden dækket af sand og senere havvand, hvorefter de i de følgende millioner af år blev omdannet til kisel, der tydeligt viser barkoverfladen og årerne i træet. Både stammer og træstubbe er synlige. Det er en barsk kyst, der viser sig fra sin mest overvældende side i stormvejr, og det var netop sådan, vi fik den at se, da vi var der på familieturen i påsken.

Regn og rusk

Vi havde booket os ind på Curio Bay Backpackers, et lille, hyggeligt sted med to dobbeltværelser og et køjerum, beliggende lige ned til stranden med den skønneste udsigt over bugten. Vi nøjedes med at nyde den inde fra dagligstuen den første dag, for det stormede, og regnen piskede på ruderne. Men der var hyggeligt indendøre med ild i brændeovnen. En bacpacker fortalte, at hun havde været ude at bade dagen i forvejen – brrrr… Lige da hun hoppede i, troede hun, at hun ville få et hjerteslag, men pludselig blev hun omringet af en flok legesyge delfiner, hvorefter hun glemte alt om det kolde vand. Om aftenen stormede det så voldsomt, at strømmen forsvandt, så stearinlysene måtte frem, hvilket dog blot forhøjede den hyggelige atmosfære. Det var dejligt at ligge i en god, varm seng og lytte til elementernes rasen med barnebarnet i “smørhullet”. Ren råhygge!

Næste dag var blæsten løjet af, og regnen var ophørt, så vi klædte os på, som skulle vi til Sydpolen, som jo er nærmeste nabo i sydlig retning, og begav os ned til kysten ved The Petrified Forest. Nok havde blæsten lagt sig noget, men det havde havet ikke, så vi blev vidner til et storslået skuespil. Bølgerne slog med voldsom kraft ind mod klipperne, vandet stod i kaskader højt op i luften, og de hule drøn gjorde det til en totaloplevelse af naturkræfter, når de bliver sluppet løs. Resten af dagen tilbragte vi i lidt roligere omgivelser med at gå ture på den brede sandstrand ved bugten. Barnebarnet strålede som en sol over at få lov til at pjaske i strandkanten i sine nye gummistøvler, og vi voksne havde også en dejlig oplevelse.

Efter dagens anstrengelser meldte sulten sig. Der er ingen muligheder for at gå ud at spise i Curio Bay, men 6 km derfra, i Waikawa, er der et lille sted med det pompøse navn “Niagara Falls Cafe”, hvor de bl.a. serverer en lækker pasta med svampesovs. Der er et vandfald i nærheden, men det er ikke helt så stort som det rigtige.

Solskin og søløver

På tredje- og sidstedagen vågnede vi op til den smukkeste morgen, slog gardinerne til side og fik den opgående sol lige ind i værelset. En perfekt start på en perfekt dag. Godt nok er kysten storslået i storm, men den er nu heller ikke så ringe i sol – og stille vejr! Det tog os det meste af dagen at nå hjem til Dunedin, for det flotte vejr indbød til adskillige svinkeærinder undervejs, f.eks. til Matai Falls, ikke så stort som Purakaunui, men idyllisk beliggende for enden af en kilometerlang skovvej. Ved Surat Bay (drej fra i Owaka) havde vi hørt, at der også skulle være søløver. Og rygtet talte sandt: efter en kort spadseretur på stranden, hvor der kun er adgang ved lavvande, fik vi øje på en flok på mindst 20. Fascinerende at iagttage så store dyr på nært hold i deres naturlige habitat. Catlins er et sted, vi vil vende tilbage til igen og igen. Mulighederne for naturoplevelser er uudtømmelige.

Artiklen, som jeg startede med at citere, slutter således: “Folk, som holder af freden og roen i Catlins, ønsker, at dette unikke område får lov til at forblive ukendt og uforstyrret.” Dette ønske bliver vanskeligt at få opfyldt. Ukendt er Catlins ikke længere, endnu nogenlunde uforstyrret, men skynd jer! Turismen vil betyde et tiltrængt økonomisk opsving for regionen, men det skal opvejes mod hensynet til natur og miljø, som jo er det, turisterne kommer for.

rejsekonsulent

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

bestil her

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.

Roadtrip: I fodsporene på Ringenes Herre

Roadtrip: I fodsporene på Ringenes Herre

 • Besøg universet bag Hobbitten og Ringenes Herre
 • Oplev New Zealands geotermiske vidundere
 • Udforsk New Zealands smukke natur

17 dage fra 40.950 kr pr. person

Roadtrip Fra Sydøen til Nordøen

Roadtrip: Fra Sydøen til Nordøen

 • Udforsk Sydøens gletsjere, fjorde og bjerge
 • Oplev dyreliv og maori-kultur på Nordøen
 • Gå på opdagelse i hobbitternes verden

18 dage fra 40.050 kr pr. person

New Zealand og Cookøerne

New Zealand og Cookøerne

 • Autocamper i New Zealand
 • Sol og strand på Cook Islands
 • Perfekt for familien

26 dage fra 44.910 kr pr. person

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Det bedste af New Zealand

 • Oplev New Zealand i egen bil
 • Naturoplevelser og storbyferie
 • Både Nordøen og Sydøen

25 dage fra 39.600 kr pr. person

hike nz panorama.jpeg

Hike & Drive i New Zealand

 • Kør-selv i firehjulstrækker
 • Vandreture i smuk natur
 • Overnatning på hyggelige B&Bs

28 dage fra 48.510 kr pr. person

Fra nord til syd i camper

Fra nord til syd i camper

 • Perfekt for familier
 • Nyd New Zealand fra nord til syd
 • God tid til naturoplevelser

26 dage fra 39.510 kr pr. person

New Zealand i firehjulstrækker

New Zealand i firehjulstrækker

 • Oplev New Zealands afkroge
 • Udforsk vild og uberørt natur
 • Hyggelige lodges og hoteller

25 dage fra 38.700 kr pr. person

Roadtrip: New Zealands højdepunkter

Roadtrip: New Zealands højdepunkter

 • En kort rejse med det hele
 • Al planlægning klaret hjemmefra
 • Nyd seværdighederne i egen bil

21 dage fra 40.500 kr pr. person

New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

New Zealand væk fra alfarvej

 • En rejse med det mindre kendte
 • Særligt udvalgte overnatningssteder
 • Spændende oplevelser undervejs

28 dage fra 43.110 kr pr. person

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

New Zealand i bil og camper

 • Rejs i både bil og camper
 • Lækre vinture undervejs
 • Gejsere, gletsjere og strande

23 dage fra 37.440 kr pr. person

Udflugter

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.

New Zealand - South Island - Marlborough - Vinmarker (2).jpg

Vinoplevelser i Marlborough

Tag på en vintur i Marlborough og smag lokalt produceret New Zealand vin.

New Zealand - South Island - Christchurch - Art Museum - Sporvogn

Sporvognsmiddag i Christchurch

Nyd en velsmagende 4-retters middag i en rullende restaurant i det centrale Christchurch.

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark.jpg

Vintur til Waiheke Island

Oplev smuk natur og fantastiske vine på denne vintur til Waiheke Island fra Auckland.

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin og gourmet i Hawkes Bay

Fantastiske vine, gourmet-anretninger på stribe, smuk natur og en uforglemmelig solnedgang venter dig på denne halvdagstur gennem Nordøens skønne vinland.

New Zealand - South Island - Canterbury Region - Kiwirail - Tranz Alpine - Staircase Viaduct.jpg

TranzAlpine gennem Southern Alps

Tag på en af verdens smukkeste togstrækninger med TranzAlpine, som kører tværs over New Zealands Sydø.

New Zealand - South Island - Natur - Hiking_0.jpg

Vandretur til Rob Roy-gletsjeren

Vandretur i verdensklasse gennem Mount Aspiring National Park til Rob Roy-gletsjeren.

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Til fest hos maorierne

Tag til fest hos maorierne ved Rotorua, og oplev New Zealands oprindelige kultur i fuldt flor.

New Zealand - Sydøen - Milford sound - delfin

Svøm med delfiner ved Kaikoura

Få en helt unik oplevelse, og svøm med New Zealands delfiner.

New Zealand - delfin.jpg

Svøm med delfiner i New Zealand

På denne tur får du muligheden for at svømme med New Zealands legesyge delfiner.
 

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Sejltur ved Auckland

Oplev Auckland fra søsiden, og nyd udsigten over bugten og de mange sejlbåde.

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Sejltur til Hole in the Rock

Med en katamaran besøger du den spektakulære klippeformation Hole in the Rock.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Sejltur på Milford Sound

Der venter dig en uforglemmelig sejltur på den smukke fjord Milford Sound, som ligger på New Zealands sydø.

Rotorua area

Nordøens vulkaner og regnskov

Oplev Nordøens forunderlige natur med kratersøer, klipper og fortryllende regnskov på denne heldagstur.

New Zealand - sydøen - Mount Aspiring National Park_0.jpeg

Mount Aspiring National Park

På denne halvdagstur oplever du Sydøens storslåede natur fra et fly, til fods og om bord på en jetbåd.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford - Scenic flight_0

Milford Sound med fly

Flyv over bjergene til Milford Sound, hvor en fantastisk 2 timers sejltur på fjorden venter.

New Zealand - South Island - Queenstown - Dampbåd.jpg

Middag og sejltur med dampskib

Sejl med et historisk dampskib fra Queenstown og nyd en lækker barbecue-middag i skønne omgivelser.

New Zealand - South Island - West Coast - Fox Glacier - Gletsjer - Vandring_0

Med helikopter op på Fox Glacier

Kom på helikoptertur over Fox Glacier i New Zealand, hvor du samtidig kan nyde en gletsjervandretur på toppen.

New Zealand - Sydoen - Nomad - ringenes herre - flod

I fodsporene på Ringenes Herre

Tag med på en storslået ekspedition til nogle af de mest kendte filmlokationer fra trilogien om Ringenes Herre.
 

New Zealand - South Island - West Coast - Franz Josef Glacier (4).jpg

Helikopter til Franz Josef-gletsjeren

Flyv i helikopter til Franz Josef-gletsjeren, som er et imponerende syn midt i den grønne regnskov.

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Oplev Tongariro National Parks dramatiske vulkanske landskaber på denne spændende vandretur.

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besøg hobbit-samfundet "The Shire", som du nok kender fra filmene The Hobbit og Ringenes Herre.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (7)_0

Doubtful Sound med overnatning

Oplev dramatiske Doubtful Sound på denne sejltur med overnatning.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin- og hvalsafari

Kom helt tæt på New Zealands hvaler og delfiner på en delfin- og hvalsafari i Aucklands hav.

New Zealand - sydøen - routeburn track

Dagstur ad Routeburn Track

Nyd en guidet vandretur ad Routeburn Track, som regnes blandt New Zealands bedste vandreruter.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (5)_0

Dagstur til Abel Tasman

Oplev Abel Tasmans små bugter, øde strande og klare, indbydende vand i kajak og til fods

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (9)_2

Dagstur til Doubtful Sound

Oplev New Zealands fjorde på en uforglemmelig sejltur på Doubtful Sound.

Vandring i Tongariro Alpine Crossing National Park, New Zealand

Cykeltur i Tongariro National Park

Oplev Nordøens fantastiske natur på en cykeltur i Tongariro National Park.

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Dagstur med Auckland, regnskov og kyst

Denne udflugt kombinerer en byrundtur i Auckland med en vandretur i regnskoven og den rå vestkyst.

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Tag med på denne guidede heldagstur til 90 Mile Beach og Cape Reinga på Nordøens spids.

Albatrosser og pingviner, New Zealand

Albatrosser og pingviner

Otago-halvøen øst for Dunedin er et paradis for naturelskere. Oplev blandt andet albatrosser og pingviner.

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

3 dage på Nordøens Blue Duck Station

Nyd nogle dage på Blue Duck Station på Nordøen. Her venter sjove oplevelser på hesteryg, på floderne og i firehjulstrækker.

AdobeStock_174434670-milford.jpeg

Milford Sound med overnatning

Hav ekstra god tid til at udforske Milford Sound på denne sejltur med overnatning

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Underjordiske oplevelser i Waitomo

Få en fantastisk oplevelse i Waitomo Caves, og oplev de fascinerende glow worms.

Stadsutsikt över Auckland från Mount Eden, Nya Zeeland

Auckland byrundtur og sejltur

Oplev det bedste af Auckland på en guidet byrundtur, som afsluttes med en smuk sejltur i Auckland havn.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (9).jpg

Vandre- og kajaktur i Abel Tasman

Tag på en 3-dages vandre- og kajaktur i Abel Tasman, og udforsk nationalparkens kystlandskaber.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval (3).jpg

Hvalsafari ved Kaikoura

Du kan opleve havets kæmper på denne spændende hvalsafari ud for Kaikoura på New Zealands Sydø.

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Vandretur ad Tongariro Crossing

Oplev Tongariros vulkanske landskaber på en af New Zealands allerbedste endagsvandreture med guide.

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev. Du kan altid tilbagekalde din tilmelding.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

Bestil Her