Australien - South Australia - Kangaroo Island - Dyr - Søløve (12).jpg

The Catlins på Sydøen

Oplev den skønne lille naturperle The Catlins, som har rigtig meget at byde på for naturelskere.

I begyndelsen af i år blev de sidste 20 km af vejen gennem området endelig asfalteret, så man nu kan køre de godt 100 km på under to timer nonstop (det er ikke nogen motorvej!), men det gør man naturligvis ikke. Dertil er der alt for meget at se og opleve. Et godt sted at starte, hvis man nærmer sig nordfra, er Nugget Point - et landmærke på den sydligste østkyst. Fra fyrtårnet har man en storslået udsigt ned over klipperne, som er tilholdssted for pelssæler og søløver og et utal af havfugle, såsom skarver, suler, guløjede pingviner, måger og terner.

Et endnu bedre søløvested er den nærliggende strand ved Cannibal Bay, hvor man kan komme helt tæt på dem, men man skal ikke placere sig mellem dem og vandet, hvor de vil søge til, hvis man kommer for tæt på. Bugten fik sit makabre navn af de første europæiske indvandrere omkring 1840, da de fandt menneskeknogler på stranden. De skulle efter sigende være et levn fra et slag mellem to maoristammer i 1830'erne. Der har ikke altid været fredeligt i Catlins!

Spor efter moafuglen

Maorierne bosatte sig i Catlinsområdet omkring år 1000. Der var nem adgang fra havet, hvorfra de også fik hovedparten af deres føde. Der var klippehuler at søge ly i, og skoven var fuld af fugle, deriblandt den gigantiske, vingeløse moafugl, der er i familie med kiwifuglen. Man brændte skoven af, hvorefter det var en smal sag at dræbe moaerne med spyd, og så var der mad til stammen i lang tid. Desværre var moaen udryddet allerede i slutningen af 1700-tallet, inden den europæiske indvandring begyndte. 

Arkæologiske fund i området viser, at de sidste moaer blev jaget her. Tænk hvis man stadig kunne se dem i levende live i deres naturlige omgivelser!

Lektion i maori

Der er mange stednavne, der bærer vidnesbyrd om maoribosættelser. Owaka, som er hovedbyen med ca. 400 indbyggere og flere overnatningsmuligheder, betyder "kanostedet", hvilket antyder, at det var her, man udhulede træstammer til kanoer. I nærheden ligger Purakaunui Falls, det største og mest imponerende vandfald i området, let tilgængeligt via en sti gennem regnskoven. Purakaunui betyder "store stabler af træstammer". Måske var det her, man fik materialet til kanoerne? 

Papatowai, en lille by syd for Owaka, betyder "et fladt sted med træer". Maori stednavne er tit relateret til naturforhold det pågældende sted. Det er for øvrigt klogt at gøre holdt i Papatowai, for den lille købmandsbutik er sidste indkøbsmulighed inden Invercargill. I tilknytning til butikken er der et lille motel, hvor man kan overnatte for under $100 for to, hvis man har lyst til at udforske egnen yderligere. I hvert fald skal man give sig tid til at gå over på den anden side af vejen og besøge "Den sidste sigøjner", som har til huse i en meget særpræget beboelsesvogn. Den er fyldt med finurlige ting og sager af mere eller mindre kunstnerisk tilsnit, så der er mulighed for at erhverve en utraditionel souvenir eller to.

Fredet regnskov

I umiddelbar nærhed ligger Tautuku-bugten, en dejlig, gylden sandstrand med baggrund af den mørkegrønne regnskov, der vokser helt ned til stranden. Tautuku betyder "at krumme sig" og hentyder til bugtens halvmåneform. Fra Florence Hill, en vigeplads ved hovedvejen, har man udsigt over hele bugten, der mod syd afgrænses af Tautuku-halvøen. Videre sydpå kører man igennem Tautuku skovreservatet, 550 ha tæt regnskov, der er fuldstændig uberørt og fredet i klasse A. Tætheden er så massiv, at det føles som at køre mellem to høje, grønne mure. En lille sidevej fører ned til Cathedral Caves (domkirkehulerne), som er 30 m høje med et loft, der minder om hvælvinger i en domkirke, og som strækker sig 100 m ind i klippen. Der har været plads til en hel maoristamme derinde. Der er en meget fin akustik, så man fristes til at bryde ud i sang! Der er kun adgang ved lavvande, og vandreturen på 20 min. derned er bestemt anstregelserne værd.

Vel ude af skoven når man frem til regionens sydligste "større" seværdighed: Curio Bay, hvor delfiner ynder at holde til, og hvor en forstenet skov kan ses ved lavvande. For ca. 180 millioner år siden (i dinosaurtiden) var den en levende, subtropisk skov. Da træerne væltede, blev de med tiden dækket af sand og senere havvand, hvorefter de i de følgende millioner af år blev omdannet til kisel, der tydeligt viser barkoverfladen og årerne i træet. Både stammer og træstubbe er synlige. Det er en barsk kyst, der viser sig fra sin mest overvældende side i stormvejr, og det var netop sådan, vi fik den at se, da vi var der på familieturen i påsken.

Regn og rusk

Vi havde booket os ind på Curio Bay Backpackers, et lille, hyggeligt sted med to dobbeltværelser og et køjerum, beliggende lige ned til stranden med den skønneste udsigt over bugten. Vi nøjedes med at nyde den inde fra dagligstuen den første dag, for det stormede, og regnen piskede på ruderne. Men der var hyggeligt indendøre med ild i brændeovnen. En bacpacker fortalte, at hun havde været ude at bade dagen i forvejen - brrrr... Lige da hun hoppede i, troede hun, at hun ville få et hjerteslag, men pludselig blev hun omringet af en flok legesyge delfiner, hvorefter hun glemte alt om det kolde vand. Om aftenen stormede det så voldsomt, at strømmen forsvandt, så stearinlysene måtte frem, hvilket dog blot forhøjede den hyggelige atmosfære. Det var dejligt at ligge i en god, varm seng og lytte til elementernes rasen med barnebarnet i "smørhullet". Ren råhygge!

Næste dag var blæsten løjet af, og regnen var ophørt, så vi klædte os på, som skulle vi til Sydpolen, som jo er nærmeste nabo i sydlig retning, og begav os ned til kysten ved The Petrified Forest. Nok havde blæsten lagt sig noget, men det havde havet ikke, så vi blev vidner til et storslået skuespil. Bølgerne slog med voldsom kraft ind mod klipperne, vandet stod i kaskader højt op i luften, og de hule drøn gjorde det til en totaloplevelse af naturkræfter, når de bliver sluppet løs. Resten af dagen tilbragte vi i lidt roligere omgivelser med at gå ture på den brede sandstrand ved bugten. Barnebarnet strålede som en sol over at få lov til at pjaske i strandkanten i sine nye gummistøvler, og vi voksne havde også en dejlig oplevelse.

Efter dagens anstrengelser meldte sulten sig. Der er ingen muligheder for at gå ud at spise i Curio Bay, men 6 km derfra, i Waikawa, er der et lille sted med det pompøse navn "Niagara Falls Cafe", hvor de bl.a. serverer en lækker pasta med svampesovs. Der er et vandfald i nærheden, men det er ikke helt så stort som det rigtige.

Solskin og søløver

På tredje- og sidstedagen vågnede vi op til den smukkeste morgen, slog gardinerne til side og fik den opgående sol lige ind i værelset. En perfekt start på en perfekt dag. Godt nok er kysten storslået i storm, men den er nu heller ikke så ringe i sol - og stille vejr! Det tog os det meste af dagen at nå hjem til Dunedin, for det flotte vejr indbød til adskillige svinkeærinder undervejs, f.eks. til Matai Falls, ikke så stort som Purakaunui, men idyllisk beliggende for enden af en kilometerlang skovvej. Ved Surat Bay (drej fra i Owaka) havde vi hørt, at der også skulle være søløver. Og rygtet talte sandt: efter en kort spadseretur på stranden, hvor der kun er adgang ved lavvande, fik vi øje på en flok på mindst 20. Fascinerende at iagttage så store dyr på nært hold i deres naturlige habitat. Catlins er et sted, vi vil vende tilbage til igen og igen. Mulighederne for naturoplevelser er uudtømmelige.

Artiklen, som jeg startede med at citere, slutter således: "Folk, som holder af freden og roen i Catlins, ønsker, at dette unikke område får lov til at forblive ukendt og uforstyrret." Dette ønske bliver vanskeligt at få opfyldt. Ukendt er Catlins ikke længere, endnu nogenlunde uforstyrret, men skynd jer! Turismen vil betyde et tiltrængt økonomisk opsving for regionen, men det skal opvejes mod hensynet til natur og miljø, som jo er det, turisterne kommer for.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.
New Zealand - Fårfarm - Natur - Bjerge (2).jpg

Den store kør-selv tur i New Zealand

 • Rejse med alle højdepunkterne
 • Nyd frihed i egen bil
 • God tid til store naturoplevelser

30 dage fra kr. 35.000

Nya Zeeland med husbil

Fra nord til syd i camper

 • Perfekt for familier
 • Nyd New Zealand fra nord til syd
 • God tid til naturoplevelser

26 dage fra kr. 23.400

New Zealand - South Iskand - Southern Alps - Mount Cook (2)

Aktiv ferie i New Zealand

 • Guidet rundrejse på engelsk
 • Oplev det bedste af New Zealand
 • Sjove aktiviteter og oplevelser

24 dage fra kr. 35.600

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Det bedste af New Zealand

 • Oplev New Zealand i egen bil
 • Naturoplevelser og storbyferie
 • Både Nordøen og Sydøen

25 dage fra kr. 28.900

FiordlandLodge_Exterior.jpg

New Zealand for livsnydere

 • Luksuriøse lodges og hoteller
 • Spændende udflugter undervejs
 • Friheden i egen bil

30 dage fra kr. 63.300

Vit sandstrand med palmer och turkost vatten, Cook

Jorden rundt - Japan, New Zealand, Cook-øerne & USA

 • Vilde og charmerende storbyer
 • Store naturoplevelser
 • Strandferie på Cook-øerne

34 dage fra kr. 36.900

Rejser til Cook-øerne

New Zealand og Cookøerne

 • Autocamper i New Zealand
 • Sol og strand på Cook Islands
 • Perfekt for familien

26 dage fra kr. 27.400

New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

New Zealand væk fra alfarvej

 • En rejse med det mindre kendte
 • Særligt udvalgte overnatningssteder
 • Spændende oplevelser undervejs

28 dage fra kr. 39.900

Dubai - ørken

Dubai, New Zealand og Bali

 • Storbyoplevelser i Dubai
 • New Zealands natur
 • Afslapning og kultur på Bali

24 dage fra kr. 29.900

4x4 South Island 3.jpg

New Zealand i firehjulstrækker

 • Oplev New Zealands afkroge
 • Udforsk vild og uberørt natur
 • Hyggelige lodges og hoteller

25 dage fra kr. 32.200

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton.jpg

I hobbitternes fodspor

 • Se naturen bag filmen
 • Oplev det bedste af New Zealand
 • Bestem selv tempoet i lejebil

25 dage fra kr. 33.900

Slingrig väg längs med Lake Wakatipu på Sydön, Nya Zeeland

New Zealands højdepunkter

 • En kort rejse med det hele
 • Al planlægning klaret hjemmefra
 • Nyd seværdighederne i egen bil

18 dage fra kr. 25.900

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

New Zealand i bil og camper

 • Rejs i både bil og camper
 • Lækre vinture undervejs
 • Gejsere, gletsjere og strande

23 dage fra kr. 25.900

bike nz.jpeg

New Zealand i bil med cykel

 • Bestem selv tempo og rute
 • Læg turistruterne bag dig
 • Kom helt tæt på naturen på cykel

27 dage fra kr. 44.500

hike nz panorama.jpeg

Hike & Drive i New Zealand

 • Kør-selv i firehjulstrækker
 • Vandreture i smuk natur
 • Overnatning på hyggelige B&Bs

28 dage fra kr. 39.500

Bay of Islands - New Zealand.jpeg

New Zealands kontraster

 • Grupperejse med guide
 • Alle New Zealands højdepunkter
 • Inkl. måltider og oplevelser

20 dage fra kr. 38.900

New Zealand Golf 1.jpg

Golf-eventyr på New Zealand

 • Kør-selv-ferie med fantastisk natur
 • Eksklusive lodges og hoteller
 • Golf på New Zealands bedste bane
   

25 dage fra kr. 52.900

Kundernes oplevelser

Se hvad vores kunder synes om os i deres anmeldelser på Truspilot.

Udflugter på rejsen

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.
New Zealand - South Island - Christchurch - Art Museum - Sporvogn

Sporvognsmiddag i Christchurch

Nyd en velsmagende 4-retters middag i en rullende restaurant i det centrale Christchurch.

3 timer fra kr 670

New Zealand - South Island - Marlborough - Vinmarker (2).jpg

Vinoplevelser i Marlborough

Tag på en vintur i Marlborough og smag lokalt produceret New Zealand vin.

7 timer fra kr 850

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Sejltur på Milford Sound

Der venter dig en uforglemmelig sejltur på den smukke fjord Milford Sound, som ligger på New Zealands sydø.

1 dag fra kr. 950

AdobeStock_174434670-milford.jpeg

Milford Sound med overnatning

Hav ekstra god tid til at udforske Milford Sound på denne sejltur med overnatning

2 dage fra kr. 2.895

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (5)_0

Dagstur til Abel Tasman

Oplev Abel Tasmans små bugter, øde strande og klare, indbydende vand i kajak og til fods

1 dag fra kr. 990

Albatrosser og pingviner, New Zealand

Albatrosser og pingviner

Otago-halvøen øst for Dunedin er et paradis for naturelskere. Oplev blandt andet albatrosser og pingviner.

5 timer fra kr. 785

New Zealand - Sydoen - Nomad - ringenes herre - flod

I fodsporene på Ringenes Herre

Tag med på en storslået ekspedition til nogle af de mest kendte filmlokationer fra trilogien om Ringenes Herre.
 

1 dag fra kr. 2.190

New Zealand - South Island - West Coast - Franz Josef Glacier (4).jpg

Helikopter til Franz Josef-gletsjeren

Flyv i helikopter til Franz Josef-gletsjeren, som er et imponerende syn midt i den grønne regnskov.

4 timer fra kr. 2.635

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (9).jpg

Vandre- og kajaktur i Abel Tasman

Tag på en 3-dages vandre- og kajaktur i Abel Tasman, og udforsk nationalparkens kystlandskaber.

3 dage fra kr. 7.980

New Zealand - South Island - Queenstown - Dampbåd.jpg

Middag og sejltur med dampskib

Sejl med et historisk dampskib fra Queenstown og nyd en lækker barbecue-middag i skønne omgivelser.

4 timer fra kr. 645

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (9)_2

Dagstur til Doubtful Sound

Oplev New Zealands fjorde på en uforglemmelig sejltur på Doubtful Sound.

1 dag fra kr. 1.580

New Zealand - South Island - Canterbury Region - Kiwirail - Tranz Alpine - Staircase Viaduct.jpg

TranzAlpine gennem Southern Alps

Tag på en af verdens smukkeste togstrækninger med TranzAlpine, som kører tværs over New Zealands Sydø.

5 timer fra kr. 1.360

New Zealand - delfin.jpg

Svøm med delfiner i New Zealand

På denne tur får du muligheden for at svømme med New Zealands legesyge delfiner.
 

1 dag fra kr. 1.580

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (7)_0

Doubtful Sound med overnatning

Oplev dramatiske Doubtful Sound på denne sejltur med overnatning.

2 dage fra kr. 3.650

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford - Scenic flight_0

Milford Sound med fly

Flyv over bjergene til Milford Sound, hvor en fantastisk 2 timers sejltur på fjorden venter.

1 dag fra kr. 2.890

New Zealand - sydøen - Mount Aspiring National Park_0.jpeg

Mount Aspiring National Park

På denne halvdagstur oplever du Sydøens storslåede natur fra et fly, til fods og om bord på en jetbåd.

5 timer fra kr. 2.245

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval (3).jpg

Hvalsafari ved Kaikoura

Du kan opleve havets kæmper på denne spændende hvalsafari ud for Kaikoura på New Zealands Sydø.

4 timer fra kr. 815

New Zealand - South Island - Natur - Hiking_0.jpg

Vandretur til Rob Roy-gletsjeren

Vandretur i verdensklasse gennem Mount Aspiring National Park til Rob Roy-gletsjeren.

1 dag fra kr. 1.820

New Zealand - Sydøen - Milford sound - delfin

Svøm med delfiner ved Kaikoura

Få en helt unik oplevelse, og svøm med New Zealands delfiner.

4 timer fra kr. 1.025

New Zealand - South Island - West Coast - Fox Glacier - Gletsjer - Vandring_0

Med helikopter op på Fox Glacier

Kom på helikoptertur over Fox Glacier i New Zealand, hvor du samtidig kan nyde en gletsjervandretur på toppen.

4 timer fra kr. 2.760

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png