New Zealand - Tamaki Maori

Newzealænderne og naturen

Theresa er newzealænder, og kom i begyndelsen af 2017 til Danmark som udvekslingsstudent. Her fortæller hun om udeliv og natur i New Zealand.

Theresa Stanton Boyd er født og opvokset i Auckland og har altid elsket naturen og udelivet. Allerede fra en ung alder blev hun, som så mange andre børn i New Zealand, opfordret til at benytte muligheden for at opleve landets smukke og storslåede natur. 

Naturen, og miljøet i det hele taget, er en stor del af vores identitet, kultur og hverdag. Vi kiwier er meget stolte over vores rene, grønne image, og miljøet er også en vigtig faktor i forhold til vores økonomi og politik. Jeg lærte fra barnsben, både i skolen og derhjemme, at være opmærksom på miljøet og på hvor unik, vores natur er. Naturen er utrolig vigtig for os, og den skal behandles med respekt. Selv for byboerne er naturoplevelser en vigtig del af dét at være newzealænder. Vi kiwier elsker at se os selv som et selvstændigt, praktisk anlagt og innovativt folk, der lever i harmoni med naturen, mere end en nation, der er afhængig af den moderne vestlige verdens civilisation.

Maorierne og naturen

New Zealand har få indbyggere i forhold til landets størrelse. Efter årtusinders isolation, og en meget kort periode med menneskelig bosættelse, er vores land dels en del af det moderne verdenssamfund, dels en uberørt vildmark, som i århundreder har været en grundlæggende del af vores identitet, kultur og spiritualitet. New Zealands oprindelige folk, maorierne, har en hel særlig samhørighed med naturen, som du kan opleve i deres legender, der personificerer og forklarer naturens elementer.

Tag til fest hos maorierne, og få en underholdende indblik i deres spændende kultur.

Maorikulturen bidrager væsentligt til det newzealandske samfund, både i det daglige og i vores forhold til naturen. I maorikulturen er det sted du stammer fra og den flod, bjerg eller hav du tilhører, en vigtig del af din identitet. Land er ikke noget du ejer, men derimod et spirituelt og livgivende centrum med mange menneskelige egenskaber. New Zealandsk lovgivning respekterer og beskytter en del af maoriernes rettigheder til land og til floder, bjerge og søer, og både lokale og turister forventes at respektere disse steders spirituelle betydning. Det er dog ikke kun maorierne, der har en nær tilknytning til landet, det gælder alle newzealændere.

Udendørs aktiviteter

Udendørsaktiviteter er en stor del af hverdagen for alle newzealændere. Mange familier, inklusiv min egen, nyder at campere, vandre og træne i de storslåede vildmarker og naturområder, som New Zealand har at tilbyde. Den lange kystlinje gør også sejlads og kajakroning til populære sportsgrene. Omkring juletid og i sommermånederne december, januar og februar flokkes vi til strandene og kan blandt andet nyde de smukke pohutukawa-træer og deres røde blomster. Om vinteren er bjergene på Nordøens centrale plateau og Sydøens Southern Alps dækket af sne og perfekte til skioplevelser.

Du kan taget toget TranzAlpine gennem Southern Alps - en oplevelse udover det sædvanlige.

Uberørt natur

Med en kort historie på blot 800 års bosættelse, var New Zealand en af de sidste vigtige landmasser i verden, der blev befolket, og en stor del af vores natur står stadig jomfruelig og uberørt af menneskeskabte forstyrrelser. Det gælder specielt på Sydøen og særligt i Fiordland-regionen, hvor du finder fantastiske fjorde, gletsjere og bjerge. Med mere end 12.000 km2 land og få fastboende, er Fiordland kendt for sin naturlige skønhed og uberørte natur.

Tag med på en dagstur til Doubtful Sound eller hvad med en flyvetur over Milford Sound?

Sydø- en er også hjem for den sneklædte Southern Alps bjergkæde, der strækker sig ned gennem øen. Endnu sydligere ligger New Zealands tredje største ø, Stewart Island, der er hjem for en del af de oprindelige fuglearter.

New Zealands natur er varieret, fra klitrækker og fjorde til gletsjere og bjergsøer, men en stor del af vildmarken består af skov. Nogle af disse er fyrreplantager, brugt til populære rekreative aktiviteter som ridning, mountainbiking og orienteringsløb. Andre skove er oprindelig regnskov, lokalt kendt som ’the bush’. I disse skove kan du få oplevelsen af at træde tusindvis af år tilbage i tiden til et . uberørt grønt vildnis med bregner og tæt vegetation i alle retninger. Hvis du lytter, kan du være heldig at høre en af de oprindelige fuglearter, og måske endda se en af de små viftehaler flyve rundt mellem træerne.

De smukke, vilde skove kan opleves tæt på byerne og er helt unikke. Den tætte grønne regnskov indeholder en overflod af planteog dyrearter, som man ikke finder andre steder i verden. Det er lige fra skovens kæmpe kauritræer, som kan leve i mere end 2000 år, til vores nationalfugl, kiwien. Kiwien, med de karakteristiske runde former og det lange næb, bor på jorden og kan ikke flyve. Den kommer kun ud om natten, så der er ringe mulighed for at støde ind i den, men i nogle områder er det populært at drage ud i mørket med rødt-lysende lommelygter og forsøge at spotte den. Mange af kiwifuglene findes på Stewart Island, hvor der er få fastboende mennesker.

Værner om naturen

De fleste kiwier, og andre truede fuglearter, findes i beskyttede nationalparker eller reservater. Eftersom New Zealand ikke har nogle oprindelige landpattedyr, er de oprindelige fugle meget sårbare over for de introducerede rovdyr som lækatte, væsler, rotter, hunde og katte. Fremmede plantearter kan også være en trussel mod den oprindelige flora, så sørg for at rense dit vandreudstyr, inden du kommer til New Zealand. Al frugt, nødder, kerner og frø bliver konfiskeret ved indrejse. Dine vandrestøvler og andet udstyr bliver tjekket for jord, og du skal ikke blive overrasket, hvis du i nationalparkerne bliver bedt om at rengøre dine støvler ved ind- og udgangen til vandrestier, idet jordbårne sygdomme kan være ødelæggende for New Zealands sensitive økosystem.

Udflugter fra Auckland

Auckland er New Zealands største by og har lidt over halvanden million indbyggere. Byen ligger på en tange på den nordlige del af Nordøen, og selvom den har alle storbyens fortræffeligheder, bibeholder Auckland stadig den klassiske newzealandske forbindelse til naturen med et utal af smukke strande og adgang til de omkringliggende øer. Auckland kaldes for City of Sails, Sejlenes By, og ligger mellem to store, naturlige havne. Hvis du har et par dage i Auckland og elsker natur, så overvej at tage en tur på vandet og ud til en af øerne, som i de fleste tilfælde kan nås med færge fra bymidten.

Oplev Auckland fra vandet på en sejltur ved Auckland.

Rangitoto Island er den yngste af de omkring 50 vulkaner i området. Den har et unikt landskab med vulkanske klipper og efter en vandretur på 1-2 timer til toppen, har du en fantastisk udsigt over vandet og byen. Hvis du gerne vil se fugle, er den nærliggende Tiritiri Matangi et vildtreservat, hvor de truede fuglearter Takahe og Kokako lever frit og i bedste velgående. Alternativt, smut nordud af Auckland til de sorte strande ved Piha og til Waitakere Ranges; en bjergkæde dækket af oprindelig regnskov og fyldt med vandrestier, hvor du kan få en oplevelse af en rigtig newzealandsk regnskov.

Hvis du har brug for et adrenalinsus, mens du udforsker naturen, så er Queenstown på Sydøen landets hovedstad inden for ekstremsport, skiløb, bungeejumping, jetboating og whitewater rafting.

Nordøens vulkaner

Når du har lagt storbyen bag dig og er på vej sydpå, kommer du til de geotermiske områder ved Rotorua, der er kendt for sine varme kilder og rige maorikultur. Centralt på Nordøen kommer også landets største sø, Lake Taupo, der er et gammelt vulkankrater.

De tre vulkaner, Mt. Ruapehu, Mt. Tongariro og Mt. Ngauruhoe befinder sig umiddelbart syd for søen. Om vinteren er Mt. Ruapehu et populært skisportssted, og om sommeren er der vandrestier både på det fladere Mt. Tongariro og den stejle kegleformede Mt. Ngauruhoe. På Tongariro finder du desuden de smukke Emerald Lakes med en slående smuk blågrøn farve. Længere mod vest troner det bemærkelsesværdige, symmetriske bjerg Taranaki/Mt Egmont helt alene. Legenden fortæller, at Taranaki blev sendt bort efter en tabt kamp mod Mt. Tongariro, og Whanganui River blev skabt, da han passerede

Kendte og ukendte vandreruter

Jeg synes personligt, at vandreture er en af de bedste måder at komme ud i naturen, og det giver en hel speciel mulighed for at opleve det uberørte. De mest velplejede vandrestier er de ni Great Walks, hvor du om sommeren finder gode, bemandede hytter og tilsete stier. Det er gratis at benytte stierne, og du kan også gå en del af dem som dagsture. Transport til og fra start- og slutstederne samt brug af hytter, skal du betale for. De ni Great Walks er meget populære, og du møder både lokale og turister i hytterne undervejs. Routeburn og Milford Tracks i det sydlige New Zealand er blandt de mest spektakulære med fantastiske udsigter undervejs. På grund af en begrænsning på antal af personer på stierne og i hytterne, oplever jeg, at disse to vandreture byder på noget af den bedste natur i New Zealand. Du får de mest utrolige alpine udsigter, uden tegn på civilisation, så langt øjet rækker. Derudover slutter Milford Track ved Milford Sound, en af naturens juveler. Der er ikke meget, der slår følelsen af at gennemføre en af disse vandreture, og der er ikke mange måder, du kan komme tættere på naturen, end når man langt fra civilisationen svømmer i en krystalklar gletsjerflod.

Læs meget mere om de mange spændende vandreruter i New Zealand.

Husk på, at når du vandrer på dele af de mest populære og lettere tilgængelige vandrestier, blandt andet Tongariro Crossing på Nordøen, kan der på de gode sommerdage let blive overfyldt af turister. Hvis du søger ensomheden, eller blot ønsker at komme væk fra de mest turistede områder, så vent til sidst på sæsonen, eller prøv en af de mere ukendte stier, for eksempel den spektakulære Cape Brett vandretur på Nordøen, hvor du vil opleve storslåede udsigter over Stillehavet. Hillary Trail er også en velplejet og mere stille vandresti, der går igennem skov og kystområder. Der er mange kortere vandreruter rundt om i landet med simple hytter eller campingområder, men husk på, at der er strenge regler omkring bål og brænde. Mobildækning er meget sparsom, og der er ofte langt til de nærmeste byer, så sørg for at have det rigtige udstyr med, og følg de lokales anbefalinger.

New Zealands natur er fantastisk og bemærkelsesværdig, men husk, tag kun billeder og efterlad ingen spor. Vi håber, at vores natur forbliver uberørt og vil være til stor glæde for lokale og besøgende i mange generationer fremover.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.
New Zealand - Fårfarm - Natur - Bjerge (2).jpg

Den store kør-selv tur i New Zealand

 • Rejse med alle højdepunkterne
 • Nyd frihed i egen bil
 • God tid til store naturoplevelser

30 dage fra kr. 35.000

Nya Zeeland med husbil

Fra nord til syd i camper

 • Perfekt for familier
 • Nyd New Zealand fra nord til syd
 • God tid til naturoplevelser

26 dage fra kr. 23.400

New Zealand - South Iskand - Southern Alps - Mount Cook (2)

Aktiv ferie i New Zealand

 • Guidet rundrejse på engelsk
 • Oplev det bedste af New Zealand
 • Sjove aktiviteter og oplevelser

24 dage fra kr. 35.600

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Det bedste af New Zealand

 • Oplev New Zealand i egen bil
 • Naturoplevelser og storbyferie
 • Både Nordøen og Sydøen

25 dage fra kr. 28.900

FiordlandLodge_Exterior.jpg

New Zealand for livsnydere

 • Luksuriøse lodges og hoteller
 • Spændende udflugter undervejs
 • Friheden i egen bil

30 dage fra kr. 63.300

Vit sandstrand med palmer och turkost vatten, Cook

Jorden rundt - Japan, New Zealand, Cook-øerne & USA

 • Vilde og charmerende storbyer
 • Store naturoplevelser
 • Strandferie på Cook-øerne

34 dage fra kr. 36.900

Rejser til Cook-øerne

New Zealand og Cookøerne

 • Autocamper i New Zealand
 • Sol og strand på Cook Islands
 • Perfekt for familien

26 dage fra kr. 27.400

Grön ö i Stilla havet, Fiji

New Zealand med Hongkong og Fiji

 • Storbyferie i Hongkong
 • Rundrejse på Nordøen
 • Badeferie på Fiji

20 dage fra kr. 34.900

New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

New Zealand væk fra alfarvej

 • En rejse med det mindre kendte
 • Særligt udvalgte overnatningssteder
 • Spændende oplevelser undervejs

28 dage fra kr. 39.900

Dubai - ørken

Dubai, New Zealand og Bali

 • Storbyoplevelser i Dubai
 • New Zealands natur
 • Afslapning og kultur på Bali

24 dage fra kr. 29.900

4x4 South Island 3.jpg

New Zealand i firehjulstrækker

 • Oplev New Zealands afkroge
 • Udforsk vild og uberørt natur
 • Hyggelige lodges og hoteller

25 dage fra kr. 32.200

New Zealand - North Island - Bay of Plenty - Udsigt_1

Krydstogt ved New Zealand og Sydney

 • Krydstogt ved New Zealand
 • Oplev fjorde og gletsjere
 • Besøg Operahuset i Sydney

20 dage fra kr. 24.900

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton.jpg

I hobbitternes fodspor

 • Se naturen bag filmen
 • Oplev det bedste af New Zealand
 • Bestem selv tempoet i lejebil

25 dage fra kr. 33.900

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

New Zealand i bil og camper

 • Rejs i både bil og camper
 • Lækre vinture undervejs
 • Gejsere, gletsjere og strande

23 dage fra kr. 25.900

bike nz.jpeg

New Zealand i bil med cykel

 • Bestem selv tempo og rute
 • Læg turistruterne bag dig
 • Kom helt tæt på naturen på cykel

27 dage fra kr. 44.500

hike nz panorama.jpeg

Hike & Drive i New Zealand

 • Kør-selv i firehjulstrækker
 • Vandreture i smuk natur
 • Overnatning på hyggelige B&Bs

28 dage fra kr. 39.500

Bay of Islands - New Zealand.jpeg

New Zealands kontraster

 • Grupperejse med guide
 • Alle New Zealands højdepunkter
 • Inkl. måltider og oplevelser

20 dage fra kr. 38.900

New Zealand Golf 1.jpg

Golf-eventyr på New Zealand

 • Kør-selv-ferie med fantastisk natur
 • Eksklusive lodges og hoteller
 • Golf på New Zealands bedste bane
   

25 dage fra kr. 52.900

Kundernes oplevelser

Se hvad vores kunder synes om os i deres anmeldelser på Truspilot.

Udflugter på rejsen

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.
New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Oplev Tongariro National Parks dramatiske vulkanske landskaber på denne spændende vandretur.

5 timer fra kr. 970

Stadsutsikt över Auckland från Mount Eden, Nya Zeeland

Auckland byrundtur og sejltur

Oplev det bedste af Auckland på en guidet byrundtur, som afsluttes med en smuk sejltur i Auckland havn.

1 dag fra kr. 630

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin og gourmet i Hawkes Bay

Fantastiske vine, gourmet-anretninger på stribe, smuk natur og en uforglemmelig solnedgang venter dig på denne halvdagstur gennem Nordøens...

5 timer fra kr. 1.755

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Dagstur med Auckland, regnskov og kyst

Denne udflugt kombinerer en byrundtur i Auckland med en vandretur i regnskoven og den rå vestkyst.

1 dag fra kr. 1.270

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark.jpg

Vintur til Waiheke Island

Oplev smuk natur og fantastiske vine på denne vintur til Waiheke Island fra Auckland.

1 dag fra kr. 770

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Tag med på denne guidede heldagstur til 90 Mile Beach og Cape Reinga på Nordøens spids.

1 dag fra kr. 725

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Til fest hos maorierne

Tag til fest hos maorierne ved Rotorua, og oplev New Zealands oprindelige kultur i fuldt flor.

5 timer fra kr. 660

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Sejltur ved Auckland

Oplev Auckland fra søsiden, og nyd udsigten over bugten og de mange sejlbåde.

2 timer fra kr. 530

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin- og hvalsafari

Kom helt tæt på New Zealands hvaler og delfiner på en delfin- og hvalsafari i Aucklands hav.

5 timer fra kr. 930

Rotorua area

Nordøens vulkaner og regnskov

Oplev Nordøens forunderlige natur med kratersøer, klipper og fortryllende regnskov på denne heldagstur.

1 dag fra kr. 1.990

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

3 dage på Nordøens Blue Duck Station

Nyd nogle dage på Blue Duck Station på Nordøen. Her venter sjove oplevelser på hesteryg, på floderne og i firehjulstrækker.

3 dage fra kr. 1.495

Vandring i Tongariro Alpine Crossing National Park, New Zealand

Cykeltur i Tongariro National Park

Oplev Nordøens fantastiske natur på en cykeltur i Tongariro National Park.

4 timer fra kr. 1.150

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besøg hobbit-samfundet "The Shire", som du nok kender fra filmene The Hobbit og Ringenes Herre.

5 timer fra kr. 660

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Sejltur til Hole in the Rock

Med en katamaran besøger du den spektakulære klippeformation Hole in the Rock.

5 timer fra kr. 570

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Underjordiske oplevelser i Waitomo

Få en fantastisk oplevelse i Waitomo Caves, og oplev de fascinerende glow worms.

1 dag fra kr. 330

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Vandretur ad Tongariro Crossing

Oplev Tongariros vulkanske landskaber på en af New Zealands allerbedste endagsvandreture med guide.

1 dag fra kr. 1.470

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png