canada_-_hummer2.jpg

En kulinarisk rejse gennem Canada

Tag med fra kyst til kyst på en kulinarisk rejse gennem Canada, hvor smagsløgene bliver udfordret.

Nova Scotia, Prince Edward Island, New Brunswick og Newfoundland blev oprindeligt befolket af skotske, engelske, irske og franske immigranter, hvis indflydelse ses i shortbread (en slags mørdejskage), blueberry grunt (indbagte blåbær), fruit crisps, bløde hvide brød og fish chowders (fiskesuppe), som er så typisk for det maritime køkken.

Det absolute hit er dog de fantastiske fisk, som hentes op fra Atlanterhavet. Forestil dig lækre buffeter med friske hummere, østers, kammuslinger, laks, strandsnegle og muslinger. Eller "spis til du revner"-hummermiddage i de lokale forsamlingshuse med luftig jordbærkage til dessert.

Newfoundlands bidrag til det canadiske køkken er uden tvivl Jiggs' dinner, lavet af kogt sprængt oksekød, kartofler, gulerødder og kål og serveret med ærtemos (tørrede ærter kogt i et klæde i samme gryde og efterfølgende moset). Slut af med et stykke Screech pie (Screech er en slags rom) og du har den perfekte hyggemiddag - et uformelt måltid som deles med venner og naboer.

En anden maritim ret er fiddleheads - en saftig grøntsag, som smager lidt som asparges. Fiddleheads er de nye skud af vild bregne og bliver normalt serveret let dampede eller syltede.

Quebec - La Belle Province

Retter, som stammer fra Quebec, har et vist snert af kvalitetsbevidst savoir-faire måske på grund af provinsens franske historie. Tourtière, en kødpie, og gule ærter hører stadig til klassikerne. Taget i betragtning at Quebec producerer over 8% af verdens ahornsirup, er det heller ikke så mærkeligt, at ahornsirup indgår i mange retter. Ikke kun til pandekager, men hældes også over bønner til cabanes de sucre, og bliver hældt på sneen ved Quebec bys vinterkarneval og bagt ind i den vidunderlige tarte au sucre (ahornsiruptærte).

Quebec producerer også fantastiske oste - Oka og Ermite Blue er blandt og blev oprindeligt fremstillet af munke i Quebec for et par århundreder siden.

Så er der poutine, nok det mest overbevisende bidrag til det canadiske køkken og den mindst værdsatte ret i Quebec. Poutine er, hvad der kommer ud af at blande pommes frites med en slags ost og sovs. Denne populære "gaderet" blev introduceret i 1957, da restauratør Fernand Lachance lavede retten til en trucker, som ville have pommes frites og ost med i en pose til at tage med. Retten er stadig populær til trods for "low-carb" bevægelsens protester (slankefanatikere, se www.lowcarb.ca), og nogle af Montreals bedste kokke har faktisk udviklet gourmetversioner af retten.

Se MyPlanets kør-selv ferie i Østcanada, der blandt andet tager dig til Quebec.

Modige Ontario

Ontarios køkken er måske det mest varierede i Canada og spænder fra at være helt nede på jorden til at være meget stilfuldt og frækt. Ontario huser jo næsten 30% af landets befolkning - af hvilke mange er immigranter - så hvis en ingrediens har sæson et sted i verden, så kan du være næsten sikker på at finde den på det lokale marked eller hos grønthandlerne i de fleste store byer.

Nogle af de bedste internationale restauranter i verden findes i de etniske kvarterer i Toronto, og det faktum at man igen er begyndt at sætte pris på hjemmedyrkede fødevarer fra Ontario, afspejles på menukortene over hele provinsen.

En specialitet, som kun findes i Ottawa, er Beaver tail pastry, skønt den eneste ting, kagen har til fælles med Canadas favoritmaskot, er, at den er formet som en bæverhale. Beaver tail pastry blev introduceret i Ottawa i 1978 og minder om en donut i smag og konsistens. Ingen skøjtetur på Ottawas Rideau Canal uden en "bæverhale"!

Se MyPlanets startpakke til det østlige Canada.

Præriens køkken

Det er ikke overraskende, at regionen som er kendt som "Canadas brødkurv", er hjemsted for landets bedste brød og pies. Kogekunsten i Manitoba, Saskatchewan og Alberta har været under indflydelse af nybyggere fra Rusland, Ukraine og Skandinavien, hvis specielle brød og kager stadig kan nydes.

Anden typisk præriemad omfatter regulære kød- og kartoffelretter (af Alberta oksekød) piroger, kålruller, fyldige salater, røget kød, pølser, pickles og relish, og en række ferskvandsfisk ikke at forglemme. Specielt én fisk er internationalt kendt - Winnipeg goldeye, som normalt er røget. Retter med vilde ris er også populære, og ligeså er Saskatoon bær, indbagt i vidunderlige Saksatoon pies.

Se MyPlanets rejse i det vestlige Canada med Alberta.

Fusion på Vestkysten

Maden fra British Columbia har både californisk og asiatisk islæt med et strejf af Canada. Hovedvægten er lagt på fiske- og lakseretter serveret med tilbehør og vine fra Okanogan Valley. Vancouvers blomstrende asiatiske samfund har sat sit præg på byen og gjort det til det perfekte sted at svælge i retter fra eksotiske Stillehavslande.

En specialitet, som helt sikkert har sat Nanaimo, British Columbia på landkortet, er en Nanaimo bar - en drøm i tre lag af knust grahamskiks med kokos, smørfyld og chokoladeglasur.

Se MyPlanets kør-selv ferie i det vestlige Canada med British Columbia.

Det er vildt

Vildt er populært overalt i Canada og specielt i Northwest Territories, Yukon og Nunavut. Kogekunsten i denne del af Canada kombinerer det bedste fra det originale køkken (røget kød og fisk) med vildt som f.eks. karibu (ren), hare, moskusokse, bjørn, rådyr og sæsonens frugter, f.eks. bær. Havets spisekammer er også populært f.eks. hval, sæl, arktisk ørred og rejer.

Fællesnævneren

Den mest canadiske madtradition af dem alle er nok sommerens barbecue. I de varme sommermåneder elsker canadierne at slappe af med kolde drinks og barbecue hvor man griller alt fra traditionelle burgere til satays (grill spyd) og grøntsager. Og ingen canadisk sommer uden majskolber og vandmelon.

Et par gode råd

Hvis du rejser til Canada, er der et par ting, du skal huske, hvis du vil blande dig med de lokale. Pop er soda. Chips er ikke fries. Det hedder chocolate bar og ikke candy bar. Og endelig: den mest canadiske måde at bestille kaffe på er at bede om en Double Double. Men kun på den lokale Tim Hortons (canadisk cafekæde). Velbekomme!

Patricia Ricknell
Patricia er canadier, men har boet i Stockholm de seneste 10 år. Hun er freelancer og driver samtidig et kommunikationsselskab, Pumpkin Productions, som arbejder både i Sverige og Canada.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.
Canada - Ontario - Niagara (5)_0

Toronto, Niagara Falls og Montreal

 • Storbypuls i spændende Toronto
 • Tæt på mægtige Niagara Falls 
 • Fransk kultur i Québec-provinsen
   

15 dage fra kr. 20.700

canada -alerbta - jasper - rocky mountains - maligne lake - spirit island

Den store Canada rejse

 • Niagara og fransk kultur i øst
 • Rocky Mountains i vest
 • Luksus-togrejse gennem bjergene

20 dage fra kr. 44.700

Transcanada by rail

I tog tværs over Canada

 • Unik togrejse fra øst til vest
 • Spektakulær natur i topklasse 
 • Smukke Vancouver
   

16 dage fra kr. 45.200

Kundernes oplevelser

Se hvad vores kunder synes om os i deres anmeldelser på Truspilot.

Udflugter på rejsen

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.
Canada - montreal - Mont Royl_0

Guidet cykeltur i Montreal

Oplev Montreal fra sadlen på en cykel. Du kommer let omkring og mærker byens puls undervejs.

3 timer fra kr. 445

Canada - Ontario - 1000 Islands - sejltur

Sejltur ved The 1000 Islands i Ontario

Tag med på en times sejltur gennem området The 1000 Islands, som gemmer på både storslåede slotte og et forunderligt landskab med små grønne...

1 time fra kr. 140

St Lawrence Market - Toronto.jpg

Sightseeing bustur i Toronto

Oplev Torontos seværdigheder med en 2-dags billet til byens sightseeingbusser med guide.
 

2 dage fra kr. 225

Canada - Quebec - guidet tur.jpg

Guidet gåtur i Old Quebec

Tag med på en to timer lang historisk gåtur gennem Old Quebec, og få hele den farverige historie om bydelens udvikling fra 1608 og frem til...

2 timer fra kr. 150

Canada - Ontario - Toronto - Sightseeing

Dagsbillet til CN Tower i Toronto

Få en fantastisk udsigt over Toronto fra toppen af det 553 meter høje CN Tower.
 

1 dag fra kr. 240

Canada - Ontario - Algonquin Provincial Park - kano

Kanotur i Algonquin Provincial Park

Oplev den smukke Algonquin Provincial Park i kano og til fods.
 

4 timer fra kr. 420

Canada - Ontario - Toronto - skyline - skumring_0

Cykeltur på Torontos øer

Oplev Torontos øer på cykel i skumringen, og nyd samtidig lysene fra byens smukke skyline.
 

3 timer fra kr. 555

Canada - Quebec - Ottawa - War Museum

Ottawa Museum of History og War Museum

Besøg de spændende museer Ottawa Canadian History Museum og  War Museum.
 

1 dag fra kr. 130

Canada - Montreal - Bonsecours Market - 1_1

Guidet gåtur i Old Montreal

Tag med på en guidet gåtur gennem denne spændende bydel Old Montreal.

2 timer fra kr. 165

Middagscruise i Toronto

Middagscruise i Toronto

Nyd en lækker middag, mens du sejler langs Torontos fascinerende havnefront.

4 timer fra kr. 645

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 2

Vin- og cidertur ved Montreal

Smag på de lækre vine og cider, som produceres lige uden for Montreal.

5 timer fra kr. 640

Horseshoe Falls, Niagara Falls, Canada

Bagom Niagara Falls

Kom bag om Niagara vandfaldene på denne imponerende tur til det største af faldene, Horseshoe Falls.

1 time fra kr. 140

Canada - Ontario - Niagara Falls - Regnjakker

Sejltur ved Niagara Falls

Kom helt tæt på Niagara Falls’ enorme vandmasser om bord på Hornblower Niagara Cruises katamaran.

15 minutter fra kr. 185

Panoramaudsigt over Quebec City-skyline med Chateau Frontenac og Saint Lawrence-floden - Quebec City, Quebec, Canada

Quebec City rundtur

Denne tur giver en god introduktion til det historiske, men samtidig moderne Quebec.

2 timer fra kr. 265

Canada - Ontario - Niagara - Helikopter_1

Helikoptertur over Niagara Falls

Flyv i helikopter over Niagara Falls vandfaldene, og nyd en sjov oplevelse med en fantastisk udsigt.

9 minutter fra kr. 745

Canada - Alberta - Calgary - Stampede

Calgary Stampede – rodeo og cowboykultur

I løbet af 2 dage oplever du det, der er kendt som ”The Greatest Outdoor Show on Earth” nemlig Calgary Stampede.
 

2 dage fra kr. 2.000

Canada - Ontario - Toronto - Cykel - Guide

Cykeltur i Toronto med guide

Udforsk Toronto på cykel og oplev byens mange seværdigheder på en anderledes måde. 

4 timer fra kr. 500

Canada - Ontario - Niagara-on-the-lake - vin

Vintur fra Toronto

Nyd en guidet vintur fra Toronto med gode vine og dejlig mad undervejs. 

1 dag fra kr. 980

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png