Canada - Yukon (4).jpg

Yukon – på kanten af Canada

Yukon-territoriet tiltrækker hvert år ti gange så mange turister, som territoriet har indbyggere, og det er ikke uden grund.

Selv når du trækker dem fra, der blot er på gennemrejse ad Alaska Highway til Alaska, er det rigtigt mange mennesker, der kommer for at fornemme og opleve den enestående natur og den spændende guldgraverhistorie. Her får de en smag af en af verdens sidste, men stadig tilgængelige, vildmarker.

Der er ingen tvivl om, at du bedst oplever naturen og dyrene væk fra alfarvej - som på en kanotur ad Yukon River eller en vandretur i Tombstone Territorial Park. Men selv gennem forruden på en bil eller et motorhome giver en tur ad Alaska Highway eller Klondike Highway et godt indtryk af områdets enestående natur. 

De første mennesker

De første spor af mennesker i Yukon går tilbage til den seneste istid. Det meste af Nordamerika var dækket af is, men i mindre lommer, bl.a. ved Porcupine River og ved Old Crow i Yukon-området, er der spor efter jægere/samlere. Jægere fra Sibirien fulgte deres bytte over Bering-landbroen og blev de første First Nations til at befolke Nordamerika for mere end 20.000 år siden.

Indtil midten af 1800-tallet levede de oprindelige folk uden påvirkning udefra. I 1840 rejste Robert Campbell som den første hvide mand ind i det indre Yukon ad Pelly River. Det var begyndelsen på en dramatisk ændring for territoriet og de folk, der boede i det. Campbell byggede i 1848 Fort Selkirk, hvor Yukon River og Pelly River mødes, for at kontrollere pelshandlen for Hudson’s Bay Company.

dawson city yukon territorier canada træhuse

Guldgravere i Yukon

Efter de første pelsjægere og pelshandlere kom katolske og protestantiske præster. Derefter kom lykkejægere i deres jagt på det gyldne metal. I 1896 blev der fundet guld ved Klondike, og en folkevandring mod nord begyndte. I sommeren 1898 boede der mere end 40.000 personer i Dawson og Klondike-området. Det gik ikke altid stille for sig, så det blev nødvendigt for den canadiske regering at reagere og sørge for ro og orden. Yukon Field Force blev udstationeret ved Fort Selkirk, og Northwest Mounted Police begyndte at patruljere i det enorme område.

I begyndelsen af 1900-tallet blev der fundet guld ved Nome i Alaska, og mange af guldgraverne søgte videre, hvorved Yukon gled tilbage i sin Tornerosesøvn. Landet blev først vækket igen i 1942 af amerikanske soldater og ingeniører, der anlagde Alaska Highway.

Geografi og natur i Yukon

Yukon ligger som en ligebenet trekant klemt inde mellem Alaska mod vest, og naboterritoriet Northwest mod øst. Mod syd ligger British Columbia og mod nord Beaufort Sea. Yukon er en sub-arktisk region, der ligger nord for 60. breddegrad, eller hvad der svarer til nord for Oslo og Stockholm. Yukon territoriets vigtigste flod er Yukon River, der gennemskærer og dræner halvdelen af territoriet. Yukon har natur og vildmark i overflod, da 80 procent af territoriet klassificeres som vildmark.

Territoriet er elleve gange større end Danmark, men det udgør stadigvæk ”kun” en tyvendedel af Canada. Yukon har færre indbyggere end Holstebro, og der er stadig langt mellem husene, da to tredjedele bor i territoriets største by, Whitehorse. Det giver befolkningen og besøgende uanede muligheder for at opleve vildmarken, når naturen kalder. 

Nogle historiske øjeblikke i Yukon

 • 1896 George Carmack, Dawson Charlie og Skookum Jim Mason finder guld ved Rabbit Creek.
 • 1897/98 40.000 lykkejægere finder vej til Klondike.
 • 1898 Yukon bliver udskilt som et selvstændigt territorium.
 • 1942 Alaska Highway anlægges, og Yukon forbindes over land med resten af Canada.
 • 1952 Alaska Highway og Klondike Highway overtager trafikken fra Yukon River, og den sidste hjuldamper sejler på floden.
 • 1979 Dempster Highway åbnes. Det er den eneste canadiske landevej, der krydser Polarcirklen.

Yukon territoriet

 • Indbyggertal: 34.000.
 • Hovedstad og største by: Whitehorse.
 • Areal: 483.414 km2.
 • Højeste punkt: Mount Logan på 5.959 meter.
 • Status som territorium i Canada: 13. juni 1898.

Se rejser til Yukon

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.
USA - Alaska - Bjoern - Grizzly.jpg

Yukon og Alaska i bil

 • Oplev uberørte vildmarker
 • Besøg charmerende små byer
 • Nyd friheden i egen bil

15 dage fra kr. 32.000

Book trygt og sikkert med MyPlanet Rejser

Hos MyPlanet tager vi os af alt det praktiske i forbindelse med din rejse. Fortæl os om dine ønsker til drømmerejsen, så skræddersyer vi din rejse.
1.png

Ekspertise

Vi har skræddersyet rejser i mere end 50 år. Med erfaring kommer viden, som vi deler med dig, når du planlægger.

2.png

Kendskab til destinationen

Vi tilbyder kun rejser til steder, som vi ved, er sikre, og som Udenrigsministeriet ikke fraråder at rejse til.

3.png

Sikkert samarbejde

Vi sikrer at vores partnere har din sikkerhed og sundhed som deres højeste prioritet.

4.png

Private alternativer

Vi hjælper dig med at finde indkvartering og oplevelser med mulighed for at holde afstand.

5.png

Sikkerhed & sundhed

Alle vores partnere har accepteret vores politik for sundhed og sikkerhed.

Udflugter på rejsen

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.
Canada - Churchill - Lazy Bear Lodge - Isbjørn

Isbjørne-safari i Churchill

Kig efter isbjørne, hvidhvaler og nordlys fra den charmerende Lazy Bear Lodge i Churchill.
 

7 dage fra kr. 29.000

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png

Kundernes oplevelser

Se hvad vores kunder synes om os i deres anmeldelser på Truspilot.