Lejonhanne i torrt gräs på savann i Afrika

Safari i Kruger National Park

Safari i Sydafrika er en uforglemmelig oplevelse, og der er mange gode safariområder at vælge imellem. Hver har deres eget særpræg, men alle byder de på safari i absolut verdensklasse. Tag med MyPlanets medarbejder Tünde på en fantastisk safari i den mest berømte af alle Sydafrikas nationalparker: Kruger National Park.

Der er noget magisk over morgenerne i Kruger, når morgengryet breder sig, natten lysner, og solen tegner den første røde stribe på horisonten. Langsomt triller jeepen ud gennem de åbne landskaber, der vågner til endnu en dag. Det pusler i krattet langs hjulsporet, og her og der kan vi skimte en zebra græsse i tusmørket. Et andet sted går en ørn på vingerne ganske tæt på og forsvinder i mørket. Har savannens store jægere haft heldet med sig i nattens løb, er de godt i gang med at fortære byttet. De skynder sig, for snart vil varmen tvinge dem tilbage i skyggen fra de spredte træer, der står som silhuetter mod den stadig lysere morgenhimmel.

Løver på helt nært hold

Det bliver hurtigt lyst, og inden længe kan vi tydeligt se landskaberne omkring os. Her og der nipper antiloper til friske skud, og i det fjerne går en flok giraffer målrettet i retning af en klynge træer. Min tankerække afbrydes pludselig af vores guide: ”Der er løvespor, og de er friske”. Vores guide peger ned på det sandede hjulspor, der ganske rigtigt er fyldt med store poteaftryk. ”De er gået den vej. Lad os følge efter dem”, kom det eftertænksomt fra vores guide, der hurtigt sætter bilen i gang og triller stille og roligt fremad, mens han kigger intenst i alle retninger.

Vi har ikke kørt ret langt, før guiden stopper jeepen og finder sin kikkert frem. Han mumler noget for sig selv og stirrer mod et stort buskads et lille stykke fra vejen. ”Der er de!”, hvisker han og rækker mig kikkerten. Jeg kigger i den retning, han peger, og nu kan jeg også se dem. Vi drejer væk fra vejen og triller tættere på, så vi bedre kan se dem. Løverne synes fuldstændig ligeglade med vores tilstedeværelse, så vi kommer ret tæt på, før guiden slukker motoren og hvisker til os, at vi skal være helt rolige og stille.

Løverne har tydeligvis haft succes med jagten denne nat. En stor hanløve ligger og slænger sig mæt i skyggen, mens hunnerne er i gang med at æde af en antilope, de har nedlagt. I græsset omkring flokken hopper et par unger rundt og leger i den lune morgensol. De ruller rundt og slår til hinanden. Endnu er det hele kun for sjov. Men det er let at se, hvordan de øver de færdigheder, de får brug for senere i livet.

Morgenmad i solen

Vi bliver ved løverne et stykke tid, inden vi ruller videre. Over de næste par timer ser vi et væld af fantastiske dyr. Vi oplever blandt andet flodheste dase i vandoverfladen, og et sted kører vi tæt forbi en flok gnuer, der græsser langs vejen. Vi ser også gribbe kæmpe om plads ved et forladt bytte, og vi får øjenkontakt med en bøffel, der stirrer intenst tilbage på os.

Så vi er fyldt op med oplevelser, da vi først på formiddagen vender tilbage til vores safari-lodge. Her er der stillet an med det helt store buffetmorgenbord, og duften af friskbrygget kaffe fylder luften. Det er vidunderligt at sidde der i morgensolen og nyde morgenmaden i fred og ro, mens vi snakker om morgenens mange oplevelser. Vi har allerede oplevet så meget, at det kan være svært at huske det hele. Men vi har meget mere i vente.

Safari i Kruger National Park i Sydafrika

Safari i Kruger National Park

Kruger er uden tvivl en af verdens bedste safaridestinationer. Landskaberne er smukke med sine spredte klippefremspring og åbne buskklædte sletter, og dyrelivet er ekstremt rigt. Elefanter, løver, leoparder, geparder, flodheste, giraffer og de andre kendte afrikanske safaridyr lever her. Det samme gør en række mindre kendte dyr såsom de sjældne afrikanske vildhunde og den mystiske hyænelignende aardwolf. Også på himlen er der masser at kigge på, for mere end 500 fuglearter er registreret i parken. Lige fra store gribbe og de karakteristiske næsehornsfugle til den ekstremt farvestrålende lillabrystet ellekrage.

Så det er ikke så underligt, at Kruger er et populært sted. Det betyder også, at der kan være mange besøgende i de mere tilgængelige sydlige dele af parken. Det er også i denne del af Kruger, at man finder den største koncentration af dyr samt de bedste faciliteter. Heldigvis er Kruger næsten halv så stor som Danmark, så der er rigeligt med plads til alle, og i de centrale og især i de nordlige dele af parken kan du meget vel have de smukke omgivelser helt for dig selv.

Safari i private vildtreservater i Greater Kruger

En anden rigtig god måde at få en mere rolig og intim safarioplevelse er ved at indlogere dig på en safari-lodge i et af de private vildtreservater, der ligger langs grænsen til Kruger National Park. Disse er ikke teknisk en del af nationalparken, men der er ingen hegn mellem dem og Kruger, så dyrene vandrer frit mellem områderne.

Der er mange fordele ved at bo på de private vildtreservater. For det første er der kun adgang for folk, der bor i reservatet. Så der vil være langt færre mennesker end inde i selve parken. Desuden gælder der andre regler i de private vildtreservater. I Sydafrikas nationalparker er det eksempelvis ikke tilladt at forlade vejene, så hvis dyrene ikke står lige ud til vejen, må man nyde dem fra afstand. I de private vildtreservater derimod, er det tilladt at trille tættere på. Det er også tilladt at lave vandresafarier og en række andre aktiviteter, man typisk ikke finder i selve nationalparkerne. Endelig er lodgene i de private vildtreservater ofte meget lækre og byder på gastronomi af høj kvalitet. Guiderne er altid blandt de bedste i området, og de kender naturen og dyrene ud og ind, så der er alle muligheder for at få helt ekstraordinære safarioplevelser med hjem.

Siesta i varmen

Da vi rejser os fra morgenbordet, står solen allerede højt på himlen, og en dyne af varme har lagt sig over savannen. De fleste dyr søger skygge midt på dagen, og vi gør dem kunsten efter. På de fleste safari-lodges er de varme timer midt på dagen ensbetydende med siesta. Om det betyder et dyp i poolen eller afslapning med en god bog i skyggen, er helt op til den enkelte. Frokost serveres midt på dagen, og du er sjældent langt fra en kop kaffe eller en kølig drink, hvis du får lyst til det.

Nogle lodges kan arrangere ekstra-aktiviteter i de varme timer midt på dagen, hvis du ønsker det. Det kunne være en vandresafarier i områder omkring lodgen eller besøg i en lokal landsby. Men det er faktisk rigtig hyggeligt bare at slappe af og nyde udsigten over savannen fra lodgen.

Elefanter ved floden

Inden vi ved af det, bliver safarijeepen kørt frem igen, og det er tid til eftermiddagens safari. Vi sætter os godt til rette, og snart lægger vi lodgen bag os og triller ud i de åbne busklandskaber. Temperaturen er lavere nu, og lyset er blevet mærkbart blødere end midt på dagen. Vi får hurtigt øje på et par gnuer, der græsser et stykke fra vejen. Et andet sted spankulerer en marabou-stork rundt på udkig efter noget at spise, og i en trækrone nær vejen har en leopard trukket en død antilope op mellem grenene for at beskytte byttet fra ådselædere. Vi bliver holdende et stykke tid ved træet, men leoparden viser sig ikke.

Til gengæld skratter guidens radio pludselig. Det er en melding fra en af de andre safari-vogne om, at der er set en elefantflok nær floden. Vi dropper at vente længere på leoparden og sætter i stedet kurs mod floden. Allerede inden, vi når helt ned til vandet, kan vi se dem. Det er en stor flok med elefanter i alle aldre. De ældre elefanter har besøgt floden mange gange før, og de drikker roligt ved hjælp af snablen. Ungerne derimod er helt kåde i vandkanten. De pjasker og leger og svinger lystigt med snablen, så vandet flyver i alle retninger. Det er komisk at følge, og vi bliver længe og nyder synet, inden vi stille og roligt triller tilbage mod lodgen. På vejen får vi øje på et næsehorn i det fjerne, og vi overrasker en flok hyæner, der hviler sig i soler sidste, varme stråler.

Aften under stjernerne

Det er helt mørkt, da guiden parkerer jeepen foran lodgen, og vi hopper ud. Nu skal støvet lige vaskes af, inden middagen serveres. Borde er opstillet på græsplænen foran lodgen, og det er vidunderligt at sidde der under stjernerne i den friske, afrikanske aftenluft. Maden er god, og efter middagen tager vi plads i loungen og genoplever dagens oplevelser over en iskold gin & tonic. Der er noget stærkt vanedannede over safari, og da vi den aften går til ro til lyden af hylende hyæner i det fjerne, er det skønt at vide, at der i morgen venter endnu en safaridag i Krugers fantastiske natur.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.
Flock elefanter som släcker törsten i vattenhåla, Afrika

Kruger og Cape Town

 • Safari med game drives og dyreliv
 • God tid til at opleve Cape Town
 • Minimal transporttid

11 dage fra kr. 21.200

Vit sandstrand som möter turkost hav i soliga Mauritius

Sydafrika og Mauritius

 • Storby og vin i Cape Town
 • Safari i Kruger National Park
 • Badeferie på Mauritius

16 dage fra kr. 35.500

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika og Australien

 • Safari i Sydafrika
 • Rundrejse i Australien
 • Rigt dyreliv

21 dage fra kr. 31.900

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Klassiske Sydafrika

 • Oplev Sydafrika i bil
 • Vinsmagning i Stellenbosch
 • Safarioplevelser i verdensklasse

13 dage fra kr. 17.700

Lejonfamilj under träd på torr savann, Afrika

Sydafrikas højdepunkter

 • Udforsk Cape Town
 • Safari i Kruger National Park
 • Bestem selv ruten i egen lejebil

15 dage fra kr. 23.900

Kundernes oplevelser

Se hvad vores kunder synes om os i deres anmeldelser på Truspilot.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png