Afrika - løve.jpg

The Big 5

Kender du begrebet The Big 5? Her kan du læse mere om, hvad begrebet betyder, og hvorfor det er interessant i forhold til din rejse til Sydafrika.

Du vil høre begrebet The Big 5 ofte i forbindelse med en safari i Afrika. Oprindeligt blev udtrykket brugt af storvildtjægere om de fem dyr, der var sværest og farligst at jage til fods. I dag er The Big 5 dog mest et udtryk for de fem dyr, man håber at se på en safari, og mange nationalparker i det sydlige Afrika er hjem for alle fem dyr. Det gælder eksempelvis Kruger National Park (Sydafrika), Chobe National Park (Botswana), Etosha National Park (Namibia) og Hluhluwe-iMfolozi Park (Sydafrika). Her kan du læse mere om dyrene samt få et par bud på, hvor der er særlig gode chancerne for at se dem i fri natur.

Elefant

Med en vægt på op til 7 tons og en højde på op mod fire meter er elefanter verdens største landpattedyr. Men det er ikke kun størrelsen, der gør elefanter så fascinerende. Elefanter er intelligente og dybt sociale dyr, og det er rørende at se, hvordan de passer på flokkens unger. Holder man afstand og giver elefanterne plads, er de fredsommelige og godmodige dyr. Men bliver de overrasket, eller føler de sig truet, kan de godt finde på at markere, at man skal bakke lidt længere væk.

Elefanter kan opleves i mange nationalparker i Sydafrika og nabolandene. Men der er naturområder, der er særlig kendte for sine elefanter. Det gælder ikke mindst Chobe National Park i Botswana, der i vores sensommer tiltrækker enorme elefantflokke, samt Addo Elephant National Park i Sydafrika. De store ørkenelefanter i Namibias Etosha National Park er også et storslået syn.

Løve

Afrikas største kattedyr, løven, er et prægtigt syn. Især i de sene eftermiddagstimer, når løverne vågner op fra deres lange middagslur i skyggen og gør klar til nattens jagt. Som de eneste store kattedyr lever løver i store flokke ledt af en dominerende han og en flok hunner med unger. Hunnerne står for størstedelen af jagterne, men hannerne er også dygtige jægere, og de deltager af og til. Jagterne er en nøje koordineret affære, hvor nogle løver jager byttedyret i retning af andre løver, der ligger på lur. De fleste jagter foregår om natten eller i de kølige morgen- og aftentimer. Dagene tilbringes med at slappe af i skyggen, mens ungerne leger i græsset.

Nationalparker som Kruger National Park (Sydafrika), Chobe National Park (Botswana), Okawango-deltaet (Botswana) og Etosha National Park (Namibia) er alle gode steder at se løver. Men også Amakhala Private Game Reserve, Hluhluwe iMfolozi Park og Madikwe Game Reserve i Sydafrika har løveflokke.

Leopard

Modsat løver foretrækker leoparder at leve alene. De er sky og fantastiske til at camouflere sig, hvilket gør dem ualmindelig svære at opleve i fri natur. Det til trods for, at leoparder er mere talrige og langt mere udbredte end noget andet kattedyr i Afrika. De kan trives i alt fra bjerge og ørkener til skove og sågar byer. Baggrunden for deres succes er deres diæt, der består af alt fra biller til store antiloper. De fleste leoparder jager om natten, mens dagene tilbringes sovende på en gren i skyggen af en stor trækrone. Af og til trækker leoparder nattens byttedyr med sig op i trækronen for at beskytte den fra ådselædere.

Leoparder lever i store dele af det sydlige Afrika, men det kræver held at få et glimt af de sky kattedyr. Det private vildtreservat Sabi Sand Private Game Reserve (Sydafrika) ved Kruger har ry for at være blandt de bedste steder i verden at se leoparder. Men Okavango-deltaet (Botswana), Kgalagadi Transfrontier Park (Sydafrika) samt Kruger National Park (Sydafrika) er også rigtig gode bud.

Næsehorn

I starten af det 20. århundrede var næsehornet stort set udryddet i hele det sydlige Afrika som følge af en intensiv jagt. Men takket være en stor indsats lykkedes det at vende udviklingen, og i dag lever der omkring 20.000 hvide næsehorn og knap 5.000 sorte næsehorn i Afrika. Faren er dog langt fra forbi for næsehornet. Hvert dag skyder krybskytter i gennemsnit 3 næsehorn i Afrika for at sælge hornet på det sorte marked i Asien. Navnene på de to arter henviser ikke til dyrenes farve. Den letteste måde at se forskel på arter er ved at kigge på deres mund. Det hvide næsehorn har en bred flad mund, som de bruger til at spise græs. Det sorte næsehorn derimod har en mere smal og spids mund, der er perfekt til at gnave grene og blade af træer.

Hluhluwe-iMfolozi Park i Sydafrika blev oprettet i starten af det 20. århundrede med det formål at rede næsehornet, og det er stadig et af de bedste steder i Afrika at opleve de to arter i fri natur. Chancerne er også gode i nationalparken Pilansberg National Park nær Johannesberg i Sydafrika samt i Etosha National Park i Namibia, hvor både sorte og hvide næsehorn ofte ses omkring vandhullerne i tørtiden.

Bøffel

Når man ser en bøffel godmodigt stå og tykke drøv, kan det være svært at forestille sig, hvordan et dyr som dette kunne ende på listen over Afrikas 5 farligste dyr at jage. Men du skal ikke lade dig snyde. Det siges, at bøfler dræbte langt flere storvildtsjægere end noget andet dyr på listen. Det skyldes først og fremmest deres ualmindeligt iltre temperament. Føler de sig truet, vil de næsten altid angribe frem for at flygte, og med sine spidse horn, en topfart over korte afstande på 50 km i timen samt en kampvægt på op mod 800 kilo er bøflen en formidabel modstander. Især en såret bøffel eller en hun med unger kan være ekstremt aggressive, og modsat de fleste andre dyr, giver de ingen advarsel, før de angriber.

Bøfler lever i mange nationalparker rundt om i det sydlige Afrika. Men særlig imponerende er Chobe National Park og Okavango-deltaet i Botswana i tørtiden, hvor flokke på adskillige hundreder bøfler vandrer gennem de åbne landskaber.

 

Får du lyst til at opleve The Bigh 5 i levende live, så se vores rejseforslag til Sydafrika.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.
Flock elefanter som släcker törsten i vattenhåla, Afrika

Kruger og Cape Town

 • Safari med game drives og dyreliv
 • God tid til at opleve Cape Town
 • Minimal transporttid

11 dage fra kr. 21.200

Vit sandstrand som möter turkost hav i soliga Mauritius

Sydafrika og Mauritius

 • Storby og vin i Cape Town
 • Safari i Kruger National Park
 • Badeferie på Mauritius

16 dage fra kr. 35.500

Leopard som ligger ner på marken och vilar i skuggan, Afrika

Sydafrika og Australien

 • Safari i Sydafrika
 • Rundrejse i Australien
 • Rigt dyreliv

21 dage fra kr. 31.900

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Klassiske Sydafrika

 • Oplev Sydafrika i bil
 • Vinsmagning i Stellenbosch
 • Safarioplevelser i verdensklasse

13 dage fra kr. 17.700

Lejonfamilj under träd på torr savann, Afrika

Sydafrikas højdepunkter

 • Udforsk Cape Town
 • Safari i Kruger National Park
 • Bestem selv ruten i egen lejebil

15 dage fra kr. 23.900

Kundernes oplevelser

Se hvad vores kunder synes om os i deres anmeldelser på Truspilot.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

staff-dk.png