70125011 Få et tilbud
Afrika - løve.jpg

The Big 5

Du vil høre begrebet The Big 5 ofte i forbindelse med en safari i Afrika. Oprindeligt blev udtrykket brugt af...

Du vil høre begrebet The Big 5 ofte i forbindelse med en safari i Afrika. Oprindeligt blev udtrykket brugt af storvildtjægere om de fem dyr, der var sværest og farligst at jage til fods. I dag er The Big 5 dog mest et udtryk for de fem dyr, man håber at se på en safari, og mange nationalparker i det sydlige Afrika er hjem for alle fem dyr. Det gælder eksempelvis Kruger National Park (Sydafrika), Chobe National Park (Botswana), Etosha National Park (Namibia) og Hluhluwe-iMfolozi Park (Sydafrika). Her kan du læse mere om dyrene samt få et par bud på, hvor der er særlig gode chancerne for at se dem i fri natur.

Elefant

Med en vægt på op til 7 tons og en højde på op mod fire meter er elefanter verdens største landpattedyr. Men det er ikke kun størrelsen, der gør elefanter så fascinerende. Elefanter er intelligente og dybt sociale dyr, og det er rørende at se, hvordan de passer på flokkens unger. Holder man afstand og giver elefanterne plads, er de fredsommelige og godmodige dyr. Men bliver de overrasket, eller føler de sig truet, kan de godt finde på at markere, at man skal bakke lidt længere væk.

Elefanter kan opleves i mange nationalparker i Sydafrika og nabolandene. Men der er naturområder, der er særlig kendte for sine elefanter. Det gælder ikke mindst Chobe National Park i Botswana, der i vores sensommer tiltrækker enorme elefantflokke, samt Addo Elephant National Park i Sydafrika. De store ørkenelefanter i Namibias Etosha National Park er også et storslået syn.

Løve

Afrikas største kattedyr, løven, er et prægtigt syn. Især i de sene eftermiddagstimer, når løverne vågner op fra deres lange middagslur i skyggen og gør klar til nattens jagt. Som de eneste store kattedyr lever løver i store flokke ledt af en dominerende han og en flok hunner med unger. Hunnerne står for størstedelen af jagterne, men hannerne er også dygtige jægere, og de deltager af og til. Jagterne er en nøje koordineret affære, hvor nogle løver jager byttedyret i retning af andre løver, der ligger på lur. De fleste jagter foregår om natten eller i de kølige morgen- og aftentimer. Dagene tilbringes med at slappe af i skyggen, mens ungerne leger i græsset.

Nationalparker som Kruger National Park (Sydafrika), Chobe National Park (Botswana), Okawango-deltaet (Botswana) og Etosha National Park (Namibia) er alle gode steder at se løver. Men også Amakhala Private Game Reserve, Hluhluwe iMfolozi Park og Madikwe Game Reserve i Sydafrika har løveflokke.

Leopard

Modsat løver foretrækker leoparder at leve alene. De er sky og fantastiske til at camouflere sig, hvilket gør dem ualmindelig svære at opleve i fri natur. Det til trods for, at leoparder er mere talrige og langt mere udbredte end noget andet kattedyr i Afrika. De kan trives i alt fra bjerge og ørkener til skove og sågar byer. Baggrunden for deres succes er deres diæt, der består af alt fra biller til store antiloper. De fleste leoparder jager om natten, mens dagene tilbringes sovende på en gren i skyggen af en stor trækrone. Af og til trækker leoparder nattens byttedyr med sig op i trækronen for at beskytte den fra ådselædere.

Leoparder lever i store dele af det sydlige Afrika, men det kræver held at få et glimt af de sky kattedyr. Det private vildtreservat Sabi Sand Private Game Reserve (Sydafrika) ved Kruger har ry for at være blandt de bedste steder i verden at se leoparder. Men Okavango-deltaet (Botswana), Kgalagadi Transfrontier Park (Sydafrika) samt Kruger National Park (Sydafrika) er også rigtig gode bud.

Næsehorn

I starten af det 20. århundrede var næsehornet stort set udryddet i hele det sydlige Afrika som følge af en intensiv jagt. Men takket være en stor indsats lykkedes det at vende udviklingen, og i dag lever der omkring 20.000 hvide næsehorn og knap 5.000 sorte næsehorn i Afrika. Faren er dog langt fra forbi for næsehornet. Hvert dag skyder krybskytter i gennemsnit 3 næsehorn i Afrika for at sælge hornet på det sorte marked i Asien. Navnene på de to arter henviser ikke til dyrenes farve. Den letteste måde at se forskel på arter er ved at kigge på deres mund. Det hvide næsehorn har en bred flad mund, som de bruger til at spise græs. Det sorte næsehorn derimod har en mere smal og spids mund, der er perfekt til at gnave grene og blade af træer.

Hluhluwe-iMfolozi Park i Sydafrika blev oprettet i starten af det 20. århundrede med det formål at rede næsehornet, og det er stadig et af de bedste steder i Afrika at opleve de to arter i fri natur. Chancerne er også gode i nationalparken Pilansberg National Park nær Johannesberg i Sydafrika samt i Etosha National Park i Namibia, hvor både sorte og hvide næsehorn ofte ses omkring vandhullerne i tørtiden.

Bøffel

Når man ser en bøffel godmodigt stå og tykke drøv, kan det være svært at forestille sig, hvordan et dyr som dette kunne ende på listen over Afrikas 5 farligste dyr at jage. Men du skal ikke lade dig snyde. Det siges, at bøfler dræbte langt flere storvildtsjægere end noget andet dyr på listen. Det skyldes først og fremmest deres ualmindeligt iltre temperament. Føler de sig truet, vil de næsten altid angribe frem for at flygte, og med sine spidse horn, en topfart over korte afstande på 50 km i timen samt en kampvægt på op mod 800 kilo er bøflen en formidabel modstander. Især en såret bøffel eller en hun med unger kan være ekstremt aggressive, og modsat de fleste andre dyr, giver de ingen advarsel, før de angriber.

Bøfler lever i mange nationalparker rundt om i det sydlige Afrika. Men særlig imponerende er Chobe National Park og Okavango-deltaet i Botswana i tørtiden, hvor flokke på adskillige hundreder bøfler vandrer gennem de åbne landskaber.

 

Får du lyst til at opleve The Bigh 5 i levende live, så se vores rejseforslag til Sydafrika.

rejsekonsulent

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

bestil her

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.

Sydafrika: De bedste safarioplevelser

Sydafrika: De bedste safarioplevelser

 • Oplev ”The Big Five” i Eastern Cape Game Parks
 • Få spektakulære dyreoplevelser og luksus i Kruger
 • Udforsk Madikwes utrolige, naturlige mangfoldighed

15 dage fra 60.300 kr pr. person

The Big 5

Drakensberg, Wild Coast og Kruger

 • Udforsk det enestående og naturskønne Drakensberg
 • Kør langs kysten til det krystalklare Indiske Ocean
 • Oplev Sydafrikas fantastiske, vilde dyreliv ved Kruger

20 dage fra 37.350 kr pr. person

Sydafrika: Western & Northern Cape

Sydafrika: Western og Northern Cape

 • Udforsk mangfoldige og farverige Cape Town
 • Tag på hvalsafari og svøm med sæler
 • Nyd de kulinariske eventyr i Vinlandet

15 dage fra 29.500 kr pr. person

Vit sandstrand som möter turkost hav i soliga Mauritius

Sydafrika og Mauritius

 • Cape Town og vinlandet
 • Big five safari i Kruger National Park
 • Afslapning på smukke Mauritius

16 dage fra 48.500 kr pr. person

Tåg som kör genom landskap i solnedgång, Sydafrika

Rovos, Vandfald og Safari

 • Nyd luksustoget Rovos Rail
 • Smukke Victoria Falls
 • Safari i Chobe National Park

12 dage fra 50.715 kr pr. person

Cape Town, Victoria Falls og safari

Cape Town, Victoria Falls og safari

 • Oplev farverige Cape Town
 • Det buldrende Victoria Falls
 • Safari i Chobe National Park

14 dage fra 36.225 kr pr. person

Klassiske Sydafrika

Klassiske Sydafrika

 • Oplev Sydafrika i bil
 • Vinsmagning i Stellenbosch
 • Safarioplevelser i verdensklasse

13 dage fra 34.650 kr pr. person

Sydafrikas højdepunkter

Sydafrikas højdepunkter

 • Udforsk Cape Town
 • Safari i Kruger National Park
 • Bestem selv ruten i egen lejebil

15 dage fra 38.250 kr pr. person

Udflugter

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.

Sydafrika - Franschhoek Wine Tram

Vintur i Franschhoek

Tag med Franschhoek Wine Tram, der fører dig gennem vinområdet Franschhoek Valley i Sydafrika.

Barn i skoluniform i Kapstaden, Sydafrika

Walk to Freedom

Tag med på denne rejse gennem nyere Sydafrikas historie med et besøg på Robben Island og i to townships.

Sydafrika - Stellenbosch (5)_0

Vinlandet for de eventyrlystne

Forude venter en privat guidet heldagstur gennem vinlandet, som byder på både skøn natur, historie og ikke mindst lækre vine på stribe.

Sydafrika - Johannesburg - Soweto Township_0

Soweto og Apartheid Museum

Denne heldagstur til Soweto tager dig til alle de steder, der har haft en særlig politisk betydning samt Apartheid Museum.

Par som tittar på vyn över havet och Hermanus från utsiktsplats, Sydafrika

Vin og hvaler

Oplev hvalerne langs Sydafrikas sydkyst, og nyd områdets gode vine på denne heldagstur.

Sydafrika - Atlantis - sandklitter

Sandboard og quadbike tur

Du kan se frem til en hel dag fyldt med fart over feltet på denne tur til Atlantis-sandklitterne.

Forsande vattenmassor i Victoriafallen genom regnskog, Zimbabwe

Sejltur i solnedgang på Zambezi River

Tag med på en sejltur ved solnedgang på Zambezi River med mulighed for at se dyreliv undervejs. 

Sydafrika - Cape Town - Pingviner (3).jpg

Kap Det Gode Håb

Et af de helt store højdepunkter under et besøg i Cape Town er en heldagstur til Kap Det Gode Håb.

Sydafrika - Vinlandet.jpg

På cykel gennem vinlandet

Kom på cykeltur i den historiske og charmerende by Stellenbosch i hjertet af Sydafrikas Vinland.

Sydafrika - Cape Town - Bo Kaap (2).jpg

Robben Island og Cape Town byrundtur

Oplev Robben Island og fængslet, hvor Nelson Mandela sad fængslet, og tag på en guidet rundtur i Cape Town.

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

I helikopter over Victoria Falls

Oplev det smukke Victoria Vandfald fra luften på en tur i helikopter.

Sydafrika - Cape Town - sæler

Hvaler og sæler i Sydafrika

Glæd dig til en dag på havet, hvor du har mulighed for at opleve både hvadler, sæler og måske endda hvidhajer.

Sydafrika - Vin - Vinmark - Stellenbosch.jpg

Heldagstur til Vinlandet

Oplev det smukke Vinland på denne heldagstur med vinsmagninger og fantastisk natur.

Färgglad regnbåge som går ner över Victoriafallen, Zimbabwe

Guidet tur ved Victoria Falls

Tag med på en guidet tur til Victoria Falls og oplev de enorme vandmasser der buldrer mod afgrunden.

Sydafrik a- Panoramaruten - Gods window (2)

Heldagstur ad Panoramaruten

Nyd Panoramarutens skønne natur på denne private heldagstur med guide ad en af Sydafrikas smukkeste ruter. 

Sydafrika - Cape Town - haj

Dykning i hajbur ved Cape Town

I dag får du mulighed for at opleve de store smukke hvidhajer ud for kysten ved Cape Town.

Sydafrika - Johannaesburg - Soweto_1

Besøg Soweto

Denne tur til Soweto tager dig til flere steder af historisk betydning samt Mandela Family Museum. 

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Cape Town med helikopter

Oplev smukke Cape Town fra luften på denne 30 minutter lange helikoptertur.

Afrika - dyr - surikater (3)2.jpg

Surikat-safari

Tag med på en morgensafari, og oplev surikattene kigge frem fra deres skjul for at suge solen første stråler til sig.

Sydafrika - Boulders Beach - pingvin

Havkajak og Cape Point-tur

Der venter dig en privat guidet heldagstur, hvor du padler i kajak til Boulders Beach efterfulgt af en tur til Kap det Gode Håb.

New_Boma_Sept_2013_21[1]

Boma-middag og underholdning

Tag med til en festlige boma-middag, der giver dig indblik i den lokale zimbabwiske kultur.

Sydafrika - soweto.jpeg

Cykeltur til Soweto

Denne guidede halvdags cykeltur til Soweto er for dig, som vil opleve og ikke bare se en township.

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 1.jpg

Smag på Vinlandet

Nyd en fantastisk heldagstur i Vinlandet fyldt med skønne smagsprøver og oplevelser.

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev. Du kan altid tilbagekalde din tilmelding.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

Bestil Her