70125011 Få et tilbud
New Zealand - nordøen - tongariro natinal park

Vandring i skyerne i Tongariro

Forstenede lavaformationer, turkise småsøer, vulkankratere i rødt og sort, svimlende udsigter og svovldamp, som siver ud af bjergene. Tongariro Alpine Crossing er New Zealands mest populære endags-vandretur. 

Regnen pisker ned og begrænser sigtbarheden til nogle meter, da jeg i skumringen ankommer til det imponerende hotel, The Grand Chateau. Det er den mest regnfulde sensommer i mands minde i New Zealand, og denne aften er ingen undtagelse.

Jeg er kommet til Tongariro National Park midt på Nordøen for at vandre Tongariro Alpine Crossing, som længe har været populær blandt vandrere, men den har nærmest fået kultstatus efter al opmærksomheden, som Ringenes Herre-filmene har givet nationalparken. Nu er jeg blevet nysgerrig og vil vide, hvad det er, som gør netop denne vandrerute så attraktiv.

Se MyPlanets dagstur vandretur ad Tongariro Crossing, vores vandreferie i New Zealand eller MyPlanets øvrige rejseforslag til New Zealand her.

Vejret bedres

Skuffelsen er dog stor, da jeg ved indtjekningen bliver informeret om, at regnvejret forhindrer vandring næste dag. Mit program tillader mig ikke at blive en ekstra dag, så det er bare at acceptere, at jeg ikke får min nysgerrighed stillet. Da jeg vågner tidligt næste morgen, beslutter jeg mig dog for at tjekke vejret. Jeg trækker de tunge fløjlsgardiner fra og ser, at regnen er hørt op, og at de lavtliggende skyer farer over himlen. En hurtig samtale og jeg erfarer, at vandringen formentlig vil kunne gennemføres, og at jeg bør indfinde mig på parkeringspladsen neden for hotellet om en halv time. Tiden er knap, og jeg farer i tøjet, tager noget frugt med og fylder to vandflasker. Morgenmad er der ikke tid til.

Ingen vej tilbage

Vi er omkring tyve nysgerrige i bussen, som skrumler op mod vulkanerne og vandringens udgangspunkt. Vel fremme studerer buschaufføren de skydækkede bjergmassiver grundigt, inden han vender sig mod os og alvorligt meddeler, at der hersker hårde forhold oppe på stien, med stærk sydvestlig vind, tætte skyer og regn.- Jeg vil absolut ikke anbefale at gå turen i dag, siger han. Vi bliver alle sammen siddende, rokker lidt på os og venter på, at nogen skal sige noget. Efter lang tavshed spørger jeg, om det er farligt. – Med den dårlige sigtbarhed og den stærke vind, som råder deroppe i dag, er der farlige steder, fordi det skråner stejlt ned lige ved siden af stien, lyder svaret.

Der er fortsat stille i bussen. Vi begynder at kigge lidt usikkert på hinanden. Til sidst er der et par, som rejser sig. Som på kommando følger mange af os efter. Ude i den kolde morgenluft rykker vinden straks i én. I en klynge sætter vi igang ad stien, som går svagt op over en åben slette med brunt græs og lave buske. Jeg vender mig om og ser, at bussen kører væk med de passagerer, som valgte at følge chaufførens råd. Nuvel, nu er der ingen vej tilbage. Jeg snører hætten ordentligt og traver beslutsomt videre i modvinden. Efterhånden som vi hver især finder vores egen takt, spredes vi på stien.

Mægtigt landskab

Efter en times tid fortryder jeg næsten. Mine hænder er stive, og benene føles som bly. Jeg er ved slutningen af vandringens første rigtigt stejle parti, og der bliver kortere og kortere mellem hvilepauserne. Blot 20-30 meter over mit hoved hænger en tung sky, som afgiver små, kolde regndråber. Mine stivfrosne fingre griber fat om de store lavaformationer, som ligger på og langs stien, mens jeg klatrer videre op.

Pludselig indser jeg, at jeg i min iver helt har glemt at spise. Ikke så mærkeligt, at jeg ikke rigtig orker mere. Jeg sætter mig på en stor lavablok og kigger mig omkring, mens jeg spiser. Udsigten over det mægtige landskab er betagende. Skyen over mig begrænser sig til bjerget, og længere borte skinner solen på det steppelignende landskab, som får smukke brune og grønne nuancer. Vulkanernes sorte sider er næsten spøgelsesagtige. Langt under mig blinker en lille bæk, og nogle vandrere ses som små prikker.

Tongariro National Park skyldes en vis maorihøvding, som indså, at områdets unikke natur burde beskyttes. Han overgav derfor jorden til New Zealands befolkning i 1887, og området blev nationalpark. Tongariro Nationalpark omfatter næsten 80.000 hektar og domineres af tre vulkaner: Tongariro, Ngauruhoe og Ruapehu.

Ugæstfri natur

Styrket af det lille måltid fortsætter jeg turen op. Snart når jeg over toppen og kommer ud på et fladt, måneagtigt område. Skyerne omslutter mig, og jeg befinder mig på the South Crater, en sadel mellem Mt Tongariro og Mt Ngauruhoe. Alt er øde, og jorden breder sig ud sort, gold og ugæstfri, til den forsvinder i tågen. Jeg skimter en pæl, som markerer stien, og vandrer videre, taknemmelig over at gå i plant terræn. Pludselig hører jeg stemmer, og ud af tågen træder to skikkelser. Det viser sig at være to hollandske vandrere, som holder pause. Vi veksler nogle ord, inden jeg går videre for atter at blive omsluttet af den hvide tåge og stilheden.

Man kan gøre en afstikker til toppen af Mt Ngauruhoe, men det er mindst tre ekstra timers stejl vandring, og med dagens vejrforhold er der næppe nogen, der vælger at tage den omvej. Bjerget blev kendt som Dommedagsbjerget i Ringenes Herre-filmene, og jeg er skuffet over, at jeg ikke kan se den kegleformede vulkan. Efter en stund er jeg fremme ved næste stejle etape. Her møder jeg flere andre. Nogle står og puster, mens andre passerer i forbavsende hurtigt tempo og forsvinder ind i tågen. Indædt kæmper jeg mig videre, skridt for skridt, op mod Red Crater. 

Verdens ende

Senere befinder jeg mig på en bjergkam af sort lavagrus og lavasten med stejle sider. Rundt om mig er der helt tyst og øde, bare sort lava og hvid tåge. Det føles, som om jeg befinder mig ved verdens ende, men jeg er ved Tongariro Alpine Crossings højeste punkt, ca. 1.000 meter højere oppe i forhold til hvor jeg startede nogle timer tidligere. Vinden rykker i mig, og min anorak er våd af den vedvarende støvregn. Jeg fortsætter mod, hvad jeg på forhånd havde regnet med skulle være vandringens højdepunkt: Emerald Lakes. En stykke nede dukker de pludselig op, men istedet for den intense turkise farve kendt fra postkort ser jeg to blege turkise pletter, som gradvis anes, men som jeg først ser klart, da jeg er lige over dem. Jeg søger læ foran nogle store stenkolosser og benytter lejligheden til at tømme vandrestøvlerne for lavagrus og spise lidt mere. 

Verden åbner sig

Det føles skønt at vide, at de sejeste stræk nu ligger bag mig, og jeg koncentrerer mig i stedet om at nyde det specielle landskab. Vegetationen er sparsom, men små hvide blomster trodser forholdene og gror mellem stenblokkene. Her og der hvæser svovldamp op af jorden. Pludselig skinner solen gennem skyerne, og foran mig åbner verden sig atter. Udsigten er fantastisk. Lake Rotoairas blå vand lyser nedenfor, og længere borte skimtes Lake Taupo. Stien begynder at gå nedad i zigzag gennem højt tuegræs, der bølger i vinden. Ved Ketetahi Hut træffer jeg nogle af mine fæller fra bussen, og vi snakker om dagens oplevelser.

Efter hvilepausen fortsætter vi færden nedad. Af og til går stien så dybt, at kun vores hoveder stikker op over jordskorpen. Efterhånden bliver vegetationen højere, og efter et stykke tid kommer vi ned i tæt skov. Kontrasten til den vindomsuste, karrige natur nogle timer tidligere er total inde under de frodige træer, hvor solen stråler gennem løvet. En flod fyldt til bristepunktet flyder langs stien, og af og til krydser vi den via små træbroer.

Magisk sted

Nogle kilometer inde i skoven når vi pludselig frem til en lysning, og der holder bussen og venter. 17 km har jeg vandret, opad og nedad og gennem stærkt varieret landskab. Det har været en storslået oplevelse, men jeg er nu glad for, at jeg ikke behøver at gå hele vejen tilbage. Jeg siger farvel til Tongariro Alpine Crossing, og mine trætte ben nyder, at jeg synker ned i bussædet. Vi venter på de andre vandrere, og på aftalt tid ruller vi tilbage mod The Grand Chateau. Solen er nu trængt frem under de fleste skyer, og jeg kigger andagtsfuldt op mod vulkanerne gennem busruderne, glad for at jeg fik chancen for at opleve dette magiske sted på nært hold.

Bemærk

Important information from the Department of Conservation 

The Tongariro Alpine Crossing continues to be one of the most popular and spectacular destinations for holidaymakers to New Zealand. The Department of Conservation has recently undertaken a review of operators in the Tongariro National Park, and as a result there are currently no guided walking options available on the Tongariro Alpine Crossing.

Independent walkers with a good level of fitness and preparedness can still do the Tongariro Alpine Crossing. We strongly encourage you to emphasise the following safety tips to any clients that are planning to walk the Tongariro Alpine Crossing:

rejsekonsulent

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

bestil her

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.

Roadtrip: I fodsporene på Ringenes Herre

Roadtrip: I fodsporene på Ringenes Herre

 • Besøg universet bag Hobbitten og Ringenes Herre
 • Oplev New Zealands geotermiske vidundere
 • Udforsk New Zealands smukke natur

17 dage fra 40.950 kr pr. person

Roadtrip Fra Sydøen til Nordøen

Roadtrip: Fra Sydøen til Nordøen

 • Udforsk Sydøens gletsjere, fjorde og bjerge
 • Oplev dyreliv og maori-kultur på Nordøen
 • Gå på opdagelse i hobbitternes verden

18 dage fra 40.050 kr pr. person

New Zealand og Cookøerne

New Zealand og Cookøerne

 • Autocamper i New Zealand
 • Sol og strand på Cook Islands
 • Perfekt for familien

26 dage fra 44.910 kr pr. person

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Det bedste af New Zealand

 • Oplev New Zealand i egen bil
 • Naturoplevelser og storbyferie
 • Både Nordøen og Sydøen

25 dage fra 39.600 kr pr. person

hike nz panorama.jpeg

Hike & Drive i New Zealand

 • Kør-selv i firehjulstrækker
 • Vandreture i smuk natur
 • Overnatning på hyggelige B&Bs

28 dage fra 48.510 kr pr. person

Fra nord til syd i camper

Fra nord til syd i camper

 • Perfekt for familier
 • Nyd New Zealand fra nord til syd
 • God tid til naturoplevelser

26 dage fra 39.510 kr pr. person

New Zealand i firehjulstrækker

New Zealand i firehjulstrækker

 • Oplev New Zealands afkroge
 • Udforsk vild og uberørt natur
 • Hyggelige lodges og hoteller

25 dage fra 38.700 kr pr. person

Roadtrip: New Zealands højdepunkter

Roadtrip: New Zealands højdepunkter

 • En kort rejse med det hele
 • Al planlægning klaret hjemmefra
 • Nyd seværdighederne i egen bil

21 dage fra 40.500 kr pr. person

New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

New Zealand væk fra alfarvej

 • En rejse med det mindre kendte
 • Særligt udvalgte overnatningssteder
 • Spændende oplevelser undervejs

28 dage fra 43.110 kr pr. person

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

New Zealand i bil og camper

 • Rejs i både bil og camper
 • Lækre vinture undervejs
 • Gejsere, gletsjere og strande

23 dage fra 37.440 kr pr. person

Udflugter

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.

New Zealand - South Island - Marlborough - Vinmarker (2).jpg

Vinoplevelser i Marlborough

Tag på en vintur i Marlborough og smag lokalt produceret New Zealand vin.

New Zealand - South Island - Christchurch - Art Museum - Sporvogn

Sporvognsmiddag i Christchurch

Nyd en velsmagende 4-retters middag i en rullende restaurant i det centrale Christchurch.

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark.jpg

Vintur til Waiheke Island

Oplev smuk natur og fantastiske vine på denne vintur til Waiheke Island fra Auckland.

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin og gourmet i Hawkes Bay

Fantastiske vine, gourmet-anretninger på stribe, smuk natur og en uforglemmelig solnedgang venter dig på denne halvdagstur gennem Nordøens skønne vinland.

New Zealand - South Island - Natur - Hiking_0.jpg

Vandretur til Rob Roy-gletsjeren

Vandretur i verdensklasse gennem Mount Aspiring National Park til Rob Roy-gletsjeren.

New Zealand - South Island - Canterbury Region - Kiwirail - Tranz Alpine - Staircase Viaduct.jpg

TranzAlpine gennem Southern Alps

Tag på en af verdens smukkeste togstrækninger med TranzAlpine, som kører tværs over New Zealands Sydø.

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Til fest hos maorierne

Tag til fest hos maorierne ved Rotorua, og oplev New Zealands oprindelige kultur i fuldt flor.

New Zealand - Sydøen - Milford sound - delfin

Svøm med delfiner ved Kaikoura

Få en helt unik oplevelse, og svøm med New Zealands delfiner.

New Zealand - delfin.jpg

Svøm med delfiner i New Zealand

På denne tur får du muligheden for at svømme med New Zealands legesyge delfiner.
 

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Sejltur ved Auckland

Oplev Auckland fra søsiden, og nyd udsigten over bugten og de mange sejlbåde.

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Sejltur til Hole in the Rock

Med en katamaran besøger du den spektakulære klippeformation Hole in the Rock.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Sejltur på Milford Sound

Der venter dig en uforglemmelig sejltur på den smukke fjord Milford Sound, som ligger på New Zealands sydø.

Rotorua area

Nordøens vulkaner og regnskov

Oplev Nordøens forunderlige natur med kratersøer, klipper og fortryllende regnskov på denne heldagstur.

New Zealand - sydøen - Mount Aspiring National Park_0.jpeg

Mount Aspiring National Park

På denne halvdagstur oplever du Sydøens storslåede natur fra et fly, til fods og om bord på en jetbåd.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford - Scenic flight_0

Milford Sound med fly

Flyv over bjergene til Milford Sound, hvor en fantastisk 2 timers sejltur på fjorden venter.

New Zealand - South Island - Queenstown - Dampbåd.jpg

Middag og sejltur med dampskib

Sejl med et historisk dampskib fra Queenstown og nyd en lækker barbecue-middag i skønne omgivelser.

New Zealand - South Island - West Coast - Fox Glacier - Gletsjer - Vandring_0

Med helikopter op på Fox Glacier

Kom på helikoptertur over Fox Glacier i New Zealand, hvor du samtidig kan nyde en gletsjervandretur på toppen.

New Zealand - Sydoen - Nomad - ringenes herre - flod

I fodsporene på Ringenes Herre

Tag med på en storslået ekspedition til nogle af de mest kendte filmlokationer fra trilogien om Ringenes Herre.
 

New Zealand - South Island - West Coast - Franz Josef Glacier (4).jpg

Helikopter til Franz Josef-gletsjeren

Flyv i helikopter til Franz Josef-gletsjeren, som er et imponerende syn midt i den grønne regnskov.

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Oplev Tongariro National Parks dramatiske vulkanske landskaber på denne spændende vandretur.

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besøg hobbit-samfundet "The Shire", som du nok kender fra filmene The Hobbit og Ringenes Herre.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (7)_0

Doubtful Sound med overnatning

Oplev dramatiske Doubtful Sound på denne sejltur med overnatning.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin- og hvalsafari

Kom helt tæt på New Zealands hvaler og delfiner på en delfin- og hvalsafari i Aucklands hav.

Vandring i Tongariro Alpine Crossing National Park, New Zealand

Cykeltur i Tongariro National Park

Oplev Nordøens fantastiske natur på en cykeltur i Tongariro National Park.

New Zealand - sydøen - routeburn track

Dagstur ad Routeburn Track

Nyd en guidet vandretur ad Routeburn Track, som regnes blandt New Zealands bedste vandreruter.

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Dagstur med Auckland, regnskov og kyst

Denne udflugt kombinerer en byrundtur i Auckland med en vandretur i regnskoven og den rå vestkyst.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (5)_0

Dagstur til Abel Tasman

Oplev Abel Tasmans små bugter, øde strande og klare, indbydende vand i kajak og til fods

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (9)_2

Dagstur til Doubtful Sound

Oplev New Zealands fjorde på en uforglemmelig sejltur på Doubtful Sound.

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Tag med på denne guidede heldagstur til 90 Mile Beach og Cape Reinga på Nordøens spids.

Albatrosser og pingviner, New Zealand

Albatrosser og pingviner

Otago-halvøen øst for Dunedin er et paradis for naturelskere. Oplev blandt andet albatrosser og pingviner.

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

3 dage på Nordøens Blue Duck Station

Nyd nogle dage på Blue Duck Station på Nordøen. Her venter sjove oplevelser på hesteryg, på floderne og i firehjulstrækker.

AdobeStock_174434670-milford.jpeg

Milford Sound med overnatning

Hav ekstra god tid til at udforske Milford Sound på denne sejltur med overnatning

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Underjordiske oplevelser i Waitomo

Få en fantastisk oplevelse i Waitomo Caves, og oplev de fascinerende glow worms.

Stadsutsikt över Auckland från Mount Eden, Nya Zeeland

Auckland byrundtur og sejltur

Oplev det bedste af Auckland på en guidet byrundtur, som afsluttes med en smuk sejltur i Auckland havn.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (9).jpg

Vandre- og kajaktur i Abel Tasman

Tag på en 3-dages vandre- og kajaktur i Abel Tasman, og udforsk nationalparkens kystlandskaber.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval (3).jpg

Hvalsafari ved Kaikoura

Du kan opleve havets kæmper på denne spændende hvalsafari ud for Kaikoura på New Zealands Sydø.

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Vandretur ad Tongariro Crossing

Oplev Tongariros vulkanske landskaber på en af New Zealands allerbedste endagsvandreture med guide.

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev. Du kan altid tilbagekalde din tilmelding.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

Bestil Her