70125011 Få et tilbud
lion2

På løvesafari i Sydafrika

Winnie og hendes kæreste tog på safari i Madikwe Game Reserve i Sydafrika. Her kan du læse hendes beretning om løverne, safarien og hendes oplevelser i Sydafrika.

Tidlig morgen

Det er frygtelig tidligt, da det banker på vores dør, og der lyder et: “Good morning. This is your wake-up call”! Jeg prøver at svare, men der kommer ikke en lyd ud af mig. Efter et par bank har jeg alligevel moslet så meget rundt, at morgenvækkeren går videre til naboens dør med sit høflige råberi. Det første, jeg gør, er at tænde lyst og tjekke vores husven – en edderkop på størrelse med en hånd. Vores private hytte er super luksuriøs med fritstående badekar, en fantastisk seng, egen plungepool – og stråtag. Mørkt, køligt og perfekt hvis man er edderkop. Den første aften overvejede vi at slå den ihjel – indtil det gik op for os, at hvis der kan komme én edderkop ind, kan der nok også komme to ind. Så vi droppede det, og blev i stedet enige med os selv om, at edderkopper spiser fluer og myg. Og det virker. Ikke et eneste myggestik får vi! Hr. spiderkopf opfører sig eksemplarisk. Vi siger godnat til ham hver aften, mens han sidder ovenover en gardinstang. Og hver morgen sidder han pænt på (næsten) samme plet. Vi prøver ikke at tænke på, hvor han mon har været henne om natten…

Nå, men dette er Afrika, og meget større dyr venter derude! Jeg får vækket manden. En opgave, der normalt er helt umulig. Kl. er 05.00 – og han er B-menneske! Men med lidt grynt kommer han ud af sengen. Han ved, der venter en belønning.

Vi tager mange lag tøj på – og solcreme. Himlen er helt klar, og varmen fra dagen før er forsvundet ud i rummet. Det virker helt absurd at stå i bælgravende mørke og smøre solcreme på, men det er nødvendigt. Så snart solen står op, brænder den med en styrke, vi slet ikke kender herhjemmefra. De mange lag tøj gør det nemmere at tilpasse sig varmen, efterhånden som solen kommer højere og højere på himlen.

Så er det af sted for at møde vores ranger, André. Der bliver serveret kaffe og søde kager, så vi kommer op i omdrejninger. Kl. 06.00 er vi klar til at køre på dagens første gamdrive.

Få styr på begreberne

Det er godt at kende et par basis-begreber, inden man begiver sig af sted på safari.

Gamedrive: er den vigtigste aktivitet på en safari. Gamedrives foregår typisk meget tidligt om morgenen og sidst på eftermiddagen, hvor de vilde dyr er mest aktive. Man kører ud i naturen i en åben landcruiser, hvor de bagerste sæder er højere end de forreste, så alle får et godt udsyn til naturen omkring. Og til dyrene naturligvis! Da jeg første gang fortalte min mand om et gamedrive, var hans kommentar: “kører man så bare rundt i timevis uden overhovedet at være sikker på at se nogle dyr”. Øh – ja, når du siger det på den måde, så… Her kommer næste begreb ind i billedet; rangeren.

Rangeren: kører bilen og finder dyrene til dig. Han har sommetider selskab af en tracker, som sidder ude på bilens køler og holder øje med spor og andre tegn på, at der er vilde dyr i nærheden.

Trackeren: er ekspert i at “læse naturen” og kan spotte selv de mest kamuflerede og skjulte dyr og fugle. Når du er på gamedrive med en ranger, er din fornemste opgave at nyde turen. Dernæst er det vigtigt, at du ikke larmer alt for meget og du må heller ikke rejse dig op i bilen. Ellers skal du bare læne dig tilbage og væbne dig med lidt tålmodighed. Det er nemlig vilde dyr, du er på udkig efter og der er ingen garantier.

Afsted på safari

Vores ranger på denne safaritur er fantastisk! Jeg har mødt en del rangere gennem årene, men André er klart en af de bedste. Ikke blot ved han en hulens masse – han er også fantastisk engageret og medlevende. Det er helt umuligt ikke at forelske sig i de dyr, han fortæller om. Morgenens 1. prioritet hedder løver. Vi ved, der er masser af løver i det 75.000 hektarer store Madikwe Private Game Reserve, vi befinder os i. Endnu har vi ikke set nogle af dem. Men vi har hørt, at andre safarigæster fandt en hel familie i går aftes – inkl. 5 løveunger på ca. 3 måneder. Vi (min mand og jeg samt et sydafrikansk ægtepar) sætter os til rette i safaribilen, og jeg finder kameraet frem. Min mand pakker kikkerten ud. Med 75.000 hektarer er en kikkert uundværlig, da du ikke altid kommer helt tæt på de dyr, du ser. Så kører vi! Der er en let brise, og det er lidt køligt. Solen er kun lige ved at stå op. Maven er fyldt med kaffe og de søde kager, og jeg ved, der er løver derude i tusmørket. Jeg pakker mig ind i tæppet, som ligger på mit sæde og tænker “dette er livet”!

André gør en dyd ud af, at vi ikke skal se andre biler på vores gamedrive hvilket til tider resulterer i, at vi kører på veje, som vist ikke har set en bil længe. Det gør ikke noget. Vi spænder mavemusklerne, stabiliserer ryggen og nyder den friske luft og spændingen.

Vi er ikke mange minutter fra lodgen, før André ser frisk bøffelspor i sandet. Det har regnet en smule i nat, og det er derfor nemt at se, hvilken vej de er gået. Der er mange dyr i flokken, siger han. Vi følger sporet i lang tid – og så er det pludselig væk. André vender bilen og der, hvor sporet stopper, kører vi ind på en sti. Hold da op, hvor er der mange huller i vejen. Vi bumler derudad. Indimellem må vi lægge os helt faldt ned på sæderne, fordi de tornede buske er så store, at de vil snitte vores ansigter og arme, hvis ikke vi flytter os. Det er vist længe siden, her har været biler og mennesker! Ved en lysning stopper vi. Her er ingen bøfler. Der er en vandhul længere fremme, og vi kan se en gigantisk mudderpøl. Her har bøflerne sovet, får vi at vide. De stod nok tidligere op end os, for her er ikke engang så meget som en lillebitte oksehakker (en lille fugl, som ofte sidder på ryggen af bøfler og lign. og spiser parasitter). Pyt. André benytter chance til at fortælle os om en forunderlig lille blomst, som sidder på de tornede buske. Den ligner en lille juleklokke og ser lidt fjollet ud med sine gul og lyserøde farver her midt i al den grøn-brune natur. Vi kører videre og i løbet af den næste times tid kommer vi både tæt på giraffer, zebraer og en masse antiloper.

Løver i sigte

Pludselig bliver der snakket livligt i radioen, som rangerne bruger til at holde kontakt til hinanden. De snakker et underligt sprog, som vi ikke forstår. André speeder op, og snart møder vi en del andre biler. Der bliver koordineret, snakket og aftalt. Vi kører ind på en sidevej og får en længere lektion i zebra. Striber, fordøjelse, manke osv. – uha; han ved meget, ham André. Pludselig afbryder han sin fortælling, og det går op for os, at det egentlig ikke er zebraer, vi holder her for. En anden ranger har fundet løvefamilien, og det er nu blevet vores tur til at besøge den! Vi kører hen til en busk, der står midt på en ret stor lysning.

Og dér er de. Dér ligger løvefar med sin store manke og snorksover. Lidt derfra ligger løvemor og to løvesøstre, og inde under den store busk ligger de 5 små løveunger. De guffer løs af en gnu, som ser ud til at være nedlagt for nylig. Løvefar har tydeligvis spist først – han ligger fladt på ryggen med alle 4 ben ud til siden, og her lugter faktisk lidt af løveprut. Han hyperventilerer for at sætte gang i forbrændingen. Puha – han ligner en, der har spist for meget julemad.

André placerer bilen perfekt, så vi har frit udsyn til både løvefar, løveunger og løvemor. Først tror jeg, det er for vores skyld, at vi holder, hvor vi gør. Men så flytter løvemor sig, og det går op for mig, at Andrés første prioritet er, at HAN kan holde øje med løverne….. Det er åbenbart bedst hele tiden at have et øje på et vildt dyr.

Vi sidder længe og betragter løverne. Ungerne holder en spisepause og kommer frem fra busken. De er ikke ret store, og har stadig spor af de pletter i pelsen, som løveunger har, indtil de bliver ca. 3 måneder. Som på en hundehvalp er proportionerne helt forkerte. Poterne er kæmpe store, og benene alt for kort. Men hold da op, nogle muskler de allerede har! De er meget legesyge. De springer op på hinanden, jagter hinanden og lægger sig på lur. Legen afbrydes indimellem af kærtegn af løvemor. Ungerne bliver vasket lidt, hvorefter de springer ud i legen igen. Efterhånden som legen bliver vildere og vildere, kommer ungerne lidt væk fra den øvrige flok, og pludselig bliver det åbenbart nok for løvemor. Hun har ellers ligget meget afslappet og halvsovet med et øje på klem, men nu rejser hun sig, går frem i lysningen og frembringer en dyb lyd, som vist betyder “stop så unger – kom her”. Alle ungerne svarer med små piv og løber tilbage til løvemor uden yderligere svinkeærinder.

En oplevelse for livet

André kigger på os med et stort smil og siger; det er vist vores tegn – er I klar til at køre? Vi nikker blot. Ved faktisk ikke helt hvad vi skal sige. Det er jo for vildt! Bilen starter, og vi kører lidt væk. Efter et par minutter bryder vi tavsheden og snakker i munden på hinanden. Vi kan slet ikke styre vores begejstring. Vi snakker og genfortæller og siger “så du da…, hvad så med…., nej hvor er de søde, hvor er det vildt” osv osv. André sidder blot med et lille smil. Han lever her i bushen. Han ser løver lige så tit, som vi andre ser solsorte, og alligevel er det tydeligt, at denne oplevelse også var speciel for ham. Jo, tænker jeg – dette ER livet, og jeg ved, at når det banker på døren igen i morgen kl. 05.00, bliver det ikke svært at få manden op!

Vil du også på safari i Madikwe Game Reserve, så se MyPlanets rejseforslag ‘Big Five Safari i Madikwe’.

rejsekonsulent

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

bestil her

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.

Sydafrika: De bedste safarioplevelser

Sydafrika: De bedste safarioplevelser

 • Oplev ”The Big Five” i Eastern Cape Game Parks
 • Få spektakulære dyreoplevelser og luksus i Kruger
 • Udforsk Madikwes utrolige, naturlige mangfoldighed

15 dage fra 60.300 kr pr. person

På løvesafari i Sydafrika

Drakensberg, Wild Coast og Kruger

 • Udforsk det enestående og naturskønne Drakensberg
 • Kør langs kysten til det krystalklare Indiske Ocean
 • Oplev Sydafrikas fantastiske, vilde dyreliv ved Kruger

20 dage fra 37.350 kr pr. person

Sydafrika: Western & Northern Cape

Sydafrika: Western og Northern Cape

 • Udforsk mangfoldige og farverige Cape Town
 • Tag på hvalsafari og svøm med sæler
 • Nyd de kulinariske eventyr i Vinlandet

15 dage fra 29.500 kr pr. person

Sydafrika og Mauritius

Sydafrika og Mauritius

 • Cape Town og vinlandet
 • Big five safari i Kruger National Park
 • Afslapning på smukke Mauritius

16 dage fra 48.500 kr pr. person

Tåg som kör genom landskap i solnedgång, Sydafrika

Rovos, Vandfald og Safari

 • Nyd luksustoget Rovos Rail
 • Smukke Victoria Falls
 • Safari i Chobe National Park

12 dage fra 50.715 kr pr. person

Cape Town, Victoria Falls og safari

Cape Town, Victoria Falls og safari

 • Oplev farverige Cape Town
 • Det buldrende Victoria Falls
 • Safari i Chobe National Park

14 dage fra 36.225 kr pr. person

Klassiske Sydafrika

Klassiske Sydafrika

 • Oplev Sydafrika i bil
 • Vinsmagning i Stellenbosch
 • Safarioplevelser i verdensklasse

13 dage fra 34.650 kr pr. person

Sydafrikas højdepunkter

Sydafrikas højdepunkter

 • Udforsk Cape Town
 • Safari i Kruger National Park
 • Bestem selv ruten i egen lejebil

15 dage fra 38.250 kr pr. person

Udflugter

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.

Sydafrika - Franschhoek Wine Tram

Vintur i Franschhoek

Tag med Franschhoek Wine Tram, der fører dig gennem vinområdet Franschhoek Valley i Sydafrika.

Barn i skoluniform i Kapstaden, Sydafrika

Walk to Freedom

Tag med på denne rejse gennem nyere Sydafrikas historie med et besøg på Robben Island og i to townships.

Sydafrika - Johannesburg - Soweto Township_0

Soweto og Apartheid Museum

Denne heldagstur til Soweto tager dig til alle de steder, der har haft en særlig politisk betydning samt Apartheid Museum.

Par som tittar på vyn över havet och Hermanus från utsiktsplats, Sydafrika

Vin og hvaler

Oplev hvalerne langs Sydafrikas sydkyst, og nyd områdets gode vine på denne heldagstur.

Sydafrika - Stellenbosch (5)_0

Vinlandet for de eventyrlystne

Forude venter en privat guidet heldagstur gennem vinlandet, som byder på både skøn natur, historie og ikke mindst lækre vine på stribe.

Sydafrika - Atlantis - sandklitter

Sandboard og quadbike tur

Du kan se frem til en hel dag fyldt med fart over feltet på denne tur til Atlantis-sandklitterne.

Forsande vattenmassor i Victoriafallen genom regnskog, Zimbabwe

Sejltur i solnedgang på Zambezi River

Tag med på en sejltur ved solnedgang på Zambezi River med mulighed for at se dyreliv undervejs. 

Sydafrika - Cape Town - Pingviner (3).jpg

Kap Det Gode Håb

Et af de helt store højdepunkter under et besøg i Cape Town er en heldagstur til Kap Det Gode Håb.

Sydafrika - Vinlandet.jpg

På cykel gennem vinlandet

Kom på cykeltur i den historiske og charmerende by Stellenbosch i hjertet af Sydafrikas Vinland.

Sydafrika - Cape Town - Bo Kaap (2).jpg

Robben Island og Cape Town byrundtur

Oplev Robben Island og fængslet, hvor Nelson Mandela sad fængslet, og tag på en guidet rundtur i Cape Town.

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

I helikopter over Victoria Falls

Oplev det smukke Victoria Vandfald fra luften på en tur i helikopter.

Sydafrika - Cape Town - sæler

Hvaler og sæler i Sydafrika

Glæd dig til en dag på havet, hvor du har mulighed for at opleve både hvadler, sæler og måske endda hvidhajer.

Sydafrika - Vin - Vinmark - Stellenbosch.jpg

Heldagstur til Vinlandet

Oplev det smukke Vinland på denne heldagstur med vinsmagninger og fantastisk natur.

Färgglad regnbåge som går ner över Victoriafallen, Zimbabwe

Guidet tur ved Victoria Falls

Tag med på en guidet tur til Victoria Falls og oplev de enorme vandmasser der buldrer mod afgrunden.

Sydafrik a- Panoramaruten - Gods window (2)

Heldagstur ad Panoramaruten

Nyd Panoramarutens skønne natur på denne private heldagstur med guide ad en af Sydafrikas smukkeste ruter. 

Sydafrika - Cape Town - haj

Dykning i hajbur ved Cape Town

I dag får du mulighed for at opleve de store smukke hvidhajer ud for kysten ved Cape Town.

Sydafrika - Johannaesburg - Soweto_1

Besøg Soweto

Denne tur til Soweto tager dig til flere steder af historisk betydning samt Mandela Family Museum. 

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Cape Town med helikopter

Oplev smukke Cape Town fra luften på denne 30 minutter lange helikoptertur.

Afrika - dyr - surikater (3)2.jpg

Surikat-safari

Tag med på en morgensafari, og oplev surikattene kigge frem fra deres skjul for at suge solen første stråler til sig.

Sydafrika - Boulders Beach - pingvin

Havkajak og Cape Point-tur

Der venter dig en privat guidet heldagstur, hvor du padler i kajak til Boulders Beach efterfulgt af en tur til Kap det Gode Håb.

New_Boma_Sept_2013_21[1]

Boma-middag og underholdning

Tag med til en festlige boma-middag, der giver dig indblik i den lokale zimbabwiske kultur.

Sydafrika - soweto.jpeg

Cykeltur til Soweto

Denne guidede halvdags cykeltur til Soweto er for dig, som vil opleve og ikke bare se en township.

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 1.jpg

Smag på Vinlandet

Nyd en fantastisk heldagstur i Vinlandet fyldt med skønne smagsprøver og oplevelser.

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev. Du kan altid tilbagekalde din tilmelding.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

Bestil Her