70125011 Få et tilbud
New Zealand - North Island - Bay of Plenty - White Island (28)_1

På kanten af en ulmende vulkan i New Zealand

Tidligere MyPlanet-medarbejder og forfatter til bogen En New Zealandsk Mosaik, Helle Rettig, kommer her med sit bud på en hel unik og anderledes oplevelse i New Zealand.

Når man som jeg har rejst, boet og studeret i New Zealand i flere år, har man efterhånden set og genset de fleste kroge af landet. Det var derfor med stor spænding, at jeg udvidede mit besøgsfelt til også at inkludere en aktiv vulkanø. En ø, jeg gennem flere år havde set ude i horisonten – eller rettere, havde set en næsten konstant damp- og røgsky fra.

White Island er New Zealands mest aktive vulkan, beliggende 50 km fra kysten i Bay of Plenty på Nordøen. Jeg havde booket mig ind på en dagstur til øen, og måtte ved indtjekning skrive under på, at det var på eget ansvar, jeg begav mig af sted, og at jeg afskrev mig retten til en hel masse. Det virkede lidt vildt, og jeg havde da også lige et øjebliks betænkningstid, men jeg stolede nok på firmaet bag turen til at tage af sted.

Se vores udlugt til White Island – her er du sikret en oplevelse for livet.

Ubarmhjertige omgivelser

Vi var omkring 45 mennesker ombord på båden Pee Jay, og alle havde fået besked på at tage kraftige, lukkede sko på. Besætningen, bestående af fem guider og kaptajnen, startede derefter dagen med at dele sikkerhedshjelme og gasmasker ud. Vi måtte selv bestemme, om vi ønskede at benytte gasmaskerne, men sikkerhedshjelmene var et krav under hele opholdet på øen. Det var naturligvis bare en sikkerhedsforanstaltning i tilfælde af flyvende sten eller andet nedfald, for skulle der komme et udbrud, var sikkerhedshjelmene nok ikke meget værd. Vi blev i øvrigt rådet til at vaske vores fodtøj efter turen, ellers ville svovlen ætse sålerne. Guiderne viste os, hvordan de selv gik i sko White Island uden metalnitter, der bare ville ruste, det samme med deres solbriller, der var i plast De kunne i øvrigt godt regne med at skifte deres rygsække ud hver måned, lynlåsene kunne ikke klare mere, og deres T-shirts med firmalogoet blev også skiftet ud regelmæssigt, fordi 2-3 timer hver dag i den vulkanske luft tærede på tøjfibrene. Det var stærke sager, vi havde med at gøre.

Der var ikke nogen anløbsbro på White Island, så båden ankrede op godt 100 meter fra land. I gummibåd blev vi sejlet ind til en betonklods, hvorfra vi måtte op ad en stige og over store kampesten for at komme over på stranden. Fik jeg sagt at turen ikke er egnet for mindre børn og gangbesværede?

Udforskning af en aktiv vulkan

White Island er 324 hektarer, hvilket ikke siger så meget, men fra landgangen var der cirka en halv times gang op til hovedkrateret. Øen var beboet i en periode fra 1885 til 1930, idet man med svigtende held forsøgte at udvinde svovlkis. Al mad og drikke, inklusiv drikkevand, skulle fragtes til øen med båd, og hård sø gjorde ofte øen utilgængelig i ugevis. Et vulkanudbrud i 1914 kostede 11 mennesker livet, og der er ingen tvivl om, at det har krævet mod at arbejde et så øde sted. Nu til dags er der ingen, der bor på øen, og det er kun turister med guide og videnskabsmænd, der færdes der. Der findes stort set ingen levende organismer, udover et par lav- og algearter og en stor koloni suler, der finder deres føde på havet. Da vi først havde fået hjelmene på, fundet sammen med vores guider, og solen i øvrigt var brudt frem, begav vi os rundt på øen. Og hvilken ø! Det var en hel utrolig fornemmelse at vide, at jeg stod på en aktiv vulkan, der i princippet kunne begynde at rumle og puste og bryde ud, hvornår det skulle være. Fornuften sagde, at det havde geologerne på land naturligvis 100% overblik over, men alligevel var der lidt spænding over det.

Vi vandrede gennem et eroderet landskab, der mest af alt mindede om det man ser på billeder af månen. Her var alle nuancer af brunt og gråt, med enkelte gule svovlklatter hist og her. Luften var fuld af svovl, selvom vi var heldige med, at vinden blæste røgen væk fra os, og guiderne uddelte bolcher, som fik os til at trække vejret gennem næ- sen, og dermed slap for, at svovlen irriterede ganen og svælget. Dem, der følte sig generede af røgen, kunne blot benytte deres gasmaske.

White Island består af flere kratere, men det første vi kom til, Donald Duck, var ikke længere aktivt. Vi bevægede os højere op, så vi havde udsigt over hele øen, og stod pludselig på kanten af hovedkrateret – WAU! Jeg skal indrømme, at det kildrede lidt i maven, og guidens advarsel om ikke at komme for tæt på den skrøbelige kant, blev fulgt meget nøje af alle. Lyden var ekstrem, som et kæmpe monster, der lå begravet under overfladen, og dertil kom de store ’blop’, som den kogende mudder frembragte. Selve krateret, der var i svovlgule nuancer, var enormt, og store dele var dækket af damp og røg, som væltede ud i det fjerneste hjørne. Sjældent har jeg været så totalt imponeret og målløs over naturens kræfter, og jeg var dybt taknemmelig for, at jeg havde mulighed for at opleve det.

Vi havde rig lejlighed til at forevige dette utrolige landskab, inden vi langsomt bevæ- gede os ned mod båden igen. Undervejs så vi også smukke svovlaflejringer og fik besked på at smage på vandet i en lille å, vi krydsede. Det smagte metallisk og var et eksempel på, at selv grundvandet ikke var fri for vulkanske stoffer.

En uforglemmelig oplevelse

Tilbage på stranden var jeg vist ikke den eneste, der var glad for at se, at vores båd stadig lå for anker. Det var en utrolig oplevelse at besøge øen, men tanken om at være tvunget til at overnatte der, var vanvittigt skræmmende.

Hver gang jeg efterfølgende har siddet med morgenkaffen på terrassen og kigget ud over Bay of Plenty, har jeg tænkt på mit besøg på øen. Specielt de dage, hvor den lokale radioavis har orienteret mig om, at fareniveauet derude er steget til alert level 2 eller endda alert level 3. Så er der gang i vulkanen og det gælder om at holde sig væk og blot observere fra land. Fantastisk at bo et sted, hvor kræfterne fra jordens indre er synlige i horisonten.

Udbrud i december 2019

Vi gør opmærksom på, at vulkanen på White Island i december 2019 gik i udbrud. Det kostede flere menneskeliv og tilskadekommende. Spørg en rejsekonsulent, hvis du vil vide mere om mulighederne for at besøge White Island. 

rejsekonsulent

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

bestil her

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.

Roadtrip: I fodsporene på Ringenes Herre

Roadtrip: I fodsporene på Ringenes Herre

 • Besøg universet bag Hobbitten og Ringenes Herre
 • Oplev New Zealands geotermiske vidundere
 • Udforsk New Zealands smukke natur

17 dage fra 40.950 kr pr. person

Roadtrip Fra Sydøen til Nordøen

Roadtrip: Fra Sydøen til Nordøen

 • Udforsk Sydøens gletsjere, fjorde og bjerge
 • Oplev dyreliv og maori-kultur på Nordøen
 • Gå på opdagelse i hobbitternes verden

18 dage fra 40.050 kr pr. person

New Zealand og Cookøerne

New Zealand og Cookøerne

 • Autocamper i New Zealand
 • Sol og strand på Cook Islands
 • Perfekt for familien

26 dage fra 44.910 kr pr. person

New Zealand - South Island - Bjerge - Vej

Det bedste af New Zealand

 • Oplev New Zealand i egen bil
 • Naturoplevelser og storbyferie
 • Både Nordøen og Sydøen

25 dage fra 39.600 kr pr. person

hike nz panorama.jpeg

Hike & Drive i New Zealand

 • Kør-selv i firehjulstrækker
 • Vandreture i smuk natur
 • Overnatning på hyggelige B&Bs

28 dage fra 48.510 kr pr. person

Fra nord til syd i camper

Fra nord til syd i camper

 • Perfekt for familier
 • Nyd New Zealand fra nord til syd
 • God tid til naturoplevelser

26 dage fra 39.510 kr pr. person

New Zealand i firehjulstrækker

New Zealand i firehjulstrækker

 • Oplev New Zealands afkroge
 • Udforsk vild og uberørt natur
 • Hyggelige lodges og hoteller

25 dage fra 38.700 kr pr. person

Roadtrip: New Zealands højdepunkter

Roadtrip: New Zealands højdepunkter

 • En kort rejse med det hele
 • Al planlægning klaret hjemmefra
 • Nyd seværdighederne i egen bil

21 dage fra 40.500 kr pr. person

New Zealand - South Island - Queenstown - Lake Wakatipu (10)_0

New Zealand væk fra alfarvej

 • En rejse med det mindre kendte
 • Særligt udvalgte overnatningssteder
 • Spændende oplevelser undervejs

28 dage fra 43.110 kr pr. person

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

New Zealand i bil og camper

 • Rejs i både bil og camper
 • Lækre vinture undervejs
 • Gejsere, gletsjere og strande

23 dage fra 37.440 kr pr. person

Udflugter

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.

New Zealand - South Island - Marlborough - Vinmarker (2).jpg

Vinoplevelser i Marlborough

Tag på en vintur i Marlborough og smag lokalt produceret New Zealand vin.

New Zealand - South Island - Christchurch - Art Museum - Sporvogn

Sporvognsmiddag i Christchurch

Nyd en velsmagende 4-retters middag i en rullende restaurant i det centrale Christchurch.

New Zealand - North Island - Auckland - Waiheke Island - Vinmark.jpg

Vintur til Waiheke Island

Oplev smuk natur og fantastiske vine på denne vintur til Waiheke Island fra Auckland.

New Zealand - North Island- Hawkes Bay - Vin

Vin og gourmet i Hawkes Bay

Fantastiske vine, gourmet-anretninger på stribe, smuk natur og en uforglemmelig solnedgang venter dig på denne halvdagstur gennem Nordøens skønne vinland.

New Zealand - South Island - Natur - Hiking_0.jpg

Vandretur til Rob Roy-gletsjeren

Vandretur i verdensklasse gennem Mount Aspiring National Park til Rob Roy-gletsjeren.

New Zealand - South Island - Canterbury Region - Kiwirail - Tranz Alpine - Staircase Viaduct.jpg

TranzAlpine gennem Southern Alps

Tag på en af verdens smukkeste togstrækninger med TranzAlpine, som kører tværs over New Zealands Sydø.

New Zealand - North Island - Rotorua - Maori (10).jpg

Til fest hos maorierne

Tag til fest hos maorierne ved Rotorua, og oplev New Zealands oprindelige kultur i fuldt flor.

New Zealand - Sydøen - Milford sound - delfin

Svøm med delfiner ved Kaikoura

Få en helt unik oplevelse, og svøm med New Zealands delfiner.

New Zealand - delfin.jpg

Svøm med delfiner i New Zealand

På denne tur får du muligheden for at svømme med New Zealands legesyge delfiner.
 

New Zealand - Nordoeen - Auckland (2).jpg

Sejltur ved Auckland

Oplev Auckland fra søsiden, og nyd udsigten over bugten og de mange sejlbåde.

New Zealand - Nordoeen - Hole in the Rock

Sejltur til Hole in the Rock

Med en katamaran besøger du den spektakulære klippeformation Hole in the Rock.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford Sound (12)_0

Sejltur på Milford Sound

Der venter dig en uforglemmelig sejltur på den smukke fjord Milford Sound, som ligger på New Zealands sydø.

Rotorua area

Nordøens vulkaner og regnskov

Oplev Nordøens forunderlige natur med kratersøer, klipper og fortryllende regnskov på denne heldagstur.

New Zealand - sydøen - Mount Aspiring National Park_0.jpeg

Mount Aspiring National Park

På denne halvdagstur oplever du Sydøens storslåede natur fra et fly, til fods og om bord på en jetbåd.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Milford - Scenic flight_0

Milford Sound med fly

Flyv over bjergene til Milford Sound, hvor en fantastisk 2 timers sejltur på fjorden venter.

New Zealand - South Island - Queenstown - Dampbåd.jpg

Middag og sejltur med dampskib

Sejl med et historisk dampskib fra Queenstown og nyd en lækker barbecue-middag i skønne omgivelser.

New Zealand - South Island - West Coast - Fox Glacier - Gletsjer - Vandring_0

Med helikopter op på Fox Glacier

Kom på helikoptertur over Fox Glacier i New Zealand, hvor du samtidig kan nyde en gletsjervandretur på toppen.

New Zealand - Sydoen - Nomad - ringenes herre - flod

I fodsporene på Ringenes Herre

Tag med på en storslået ekspedition til nogle af de mest kendte filmlokationer fra trilogien om Ringenes Herre.
 

New Zealand - South Island - West Coast - Franz Josef Glacier (4).jpg

Helikopter til Franz Josef-gletsjeren

Flyv i helikopter til Franz Josef-gletsjeren, som er et imponerende syn midt i den grønne regnskov.

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking (4).jpg

Halvdagstur i Tongariro

Oplev Tongariro National Parks dramatiske vulkanske landskaber på denne spændende vandretur.

New Zealand - North Island - Waikato - Hobbiton (4).jpg

En dag i Hobbiton

Besøg hobbit-samfundet "The Shire", som du nok kender fra filmene The Hobbit og Ringenes Herre.

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (7)_0

Doubtful Sound med overnatning

Oplev dramatiske Doubtful Sound på denne sejltur med overnatning.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval_0.jpg

Delfin- og hvalsafari

Kom helt tæt på New Zealands hvaler og delfiner på en delfin- og hvalsafari i Aucklands hav.

Vandring i Tongariro Alpine Crossing National Park, New Zealand

Cykeltur i Tongariro National Park

Oplev Nordøens fantastiske natur på en cykeltur i Tongariro National Park.

New Zealand - sydøen - routeburn track

Dagstur ad Routeburn Track

Nyd en guidet vandretur ad Routeburn Track, som regnes blandt New Zealands bedste vandreruter.

New Zealand - North Island - Auckland - Skyline

Dagstur med Auckland, regnskov og kyst

Denne udflugt kombinerer en byrundtur i Auckland med en vandretur i regnskoven og den rå vestkyst.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (5)_0

Dagstur til Abel Tasman

Oplev Abel Tasmans små bugter, øde strande og klare, indbydende vand i kajak og til fods

New Zealand - South Island - Fiordlands - Doubtful Sound (9)_2

Dagstur til Doubtful Sound

Oplev New Zealands fjorde på en uforglemmelig sejltur på Doubtful Sound.

New Zealand - North Island - Northland - Cape Reinga - Fyrtårn (6).jpg

Cape Reinga & 90 Mile Beach

Tag med på denne guidede heldagstur til 90 Mile Beach og Cape Reinga på Nordøens spids.

Albatrosser og pingviner, New Zealand

Albatrosser og pingviner

Otago-halvøen øst for Dunedin er et paradis for naturelskere. Oplev blandt andet albatrosser og pingviner.

New Zealand - Nordoen - Blue Duck Station - bjerg

3 dage på Nordøens Blue Duck Station

Nyd nogle dage på Blue Duck Station på Nordøen. Her venter sjove oplevelser på hesteryg, på floderne og i firehjulstrækker.

AdobeStock_174434670-milford.jpeg

Milford Sound med overnatning

Hav ekstra god tid til at udforske Milford Sound på denne sejltur med overnatning

New Zealand - North Island - Waikato - Waitomo - Spirit Cave.jpg

Underjordiske oplevelser i Waitomo

Få en fantastisk oplevelse i Waitomo Caves, og oplev de fascinerende glow worms.

Stadsutsikt över Auckland från Mount Eden, Nya Zeeland

Auckland byrundtur og sejltur

Oplev det bedste af Auckland på en guidet byrundtur, som afsluttes med en smuk sejltur i Auckland havn.

New Zealand - South Island - Abel Tasman National Park - Kajak (9).jpg

Vandre- og kajaktur i Abel Tasman

Tag på en 3-dages vandre- og kajaktur i Abel Tasman, og udforsk nationalparkens kystlandskaber.

New Zealand - South Island - Kaikoura - Hval (3).jpg

Hvalsafari ved Kaikoura

Du kan opleve havets kæmper på denne spændende hvalsafari ud for Kaikoura på New Zealands Sydø.

New Zealand - North Island - Tongariro National Park - Tongariro Crossing-Hiking.jpg

Vandretur ad Tongariro Crossing

Oplev Tongariros vulkanske landskaber på en af New Zealands allerbedste endagsvandreture med guide.

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev. Du kan altid tilbagekalde din tilmelding.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

Bestil Her