70125011 Få et tilbud
Rejser til Garden Route, Sydafrika

I bil ad Garden Route

Turen ad Garden Route fra Cape Town til Port Elizabeth er med rette blandt Sydafrikas helt klassiske køreture. Det med god grund, for ruten byder på masser af hyggelige småbyer, dramatiske kystlandskaber og lokale vingårde. Tag med MyPlanets Sydafrika-ekspert Lene på en fantastisk køretur gennem et af de smukkeste hjørner af Sydafrika.

”Kan du se noget?”, kommer det spørgende fra min medrejsende. ”Nej…”, svarer jeg tøvende, mens jeg spejder ud over havet. Vi fortsætter lidt længere ned ad vandrestien, der snor sig langs toppen af klipperne langs kysten. Vi er i Hermanus omkring 120 kilometer øst for Cape Town. En hyggelig lille havneby omgivet af smukke landskaber og spredte vingårde. Men det er først og fremmest bugten ud for byen, der har lokket os hertil. I perioden fra juni til december søger sydlige rethvaler i stort antal mod dette sted for at føde deres unger. I disse måneder er Hermanus uden tvivl blandt de bedste steder i verden at se hvaler, og ofte kommer de så tæt på land, at de kan ses fra kysten.

Det er netop hvalerne, vi håber at se på vores gåtur, og det varer da heller ikke længe, før vi har heldet med os. ”Der er én!”, nærmest råber jeg og peger ud mod havet. Ganske rigtigt kommer en hval til syne i vandskorpen. Hvalen kommer op endnu en gang for at trække luft, inden den vinker med halen og forsvinder i dybet. Over de næste timer ser vi adskillige hvaler fra stien. Vi får også et flygtigt glimt af en hvalkalv, der ligger godt beskyttet bag moren. Nogle hvaler er langt væk, mens andre er så tæt på land, at vi tydeligt kan se, hvor store de er. De største sydlige rethvaler, man har målt, har været 18 meter lange og vejet op mod 90 tons, så det er nogle enorme dyr. Hannernes testikler alene kan veje op til et halvt ton, hvilket gør dem til de tungeste i dyreriget.

Oversete Agulhas National Park

Hvalerne er uden tvivl den helt store seværdighed i Hermanus, men turen langs Garden Route har meget mere at byde på. Næste morgen sætter vi os igen til rette i bilen og fortsætter østpå langs kysten. Hele turen fra Cape Town til Port Elizabeth er omkring 900 kilometer lang, så den kan køres på to lange dage. Men det er værd at sætte mindst fem dage af til turen. Gerne mere, hvis du har tiden til det. Det giver mere ro til at nyde de smukke landskaber og udforske de mange kystbyer langs ruten. Det giver også mulighed for at stoppe ved nogle af de mange vingårde og besøge mindre kendte naturområder.

Sidstnævnte er netop, hvad vi har planer om, da vi drejer af hovedvejen og sætter kurs mod Agulhas National Park. Ikke mange rejsende finder vej hertil, trods området har rigtig meget at byde på. Strudse, zebraer, bøfler og en række andre dyr holder til i parken, men der er ingen store rovdyr, så det er tilladt at vandre på egen hånd ad de mange vandrestier. Fuglelivet er ligeledes rigt, og udsigten fra det gamle fyrtårn på Cape Agulhas er blandt de mest dramatiske langs hele Garden Route. Faktisk er det Cape Agulhas, og ikke Kap Det Gode Håb, der er Afrikas sydligste punkt. Det er her, bølgerne fra Atlanterhavet møder dem fra Det Indiske Ocean, og mange skibe er med tiden gået på grund i de drilske farvande langs de klippefyldte kyster.

Vilde kyster og øde strande

Vi bliver to nætter ved Agulha, så vi har tid til at nyde området, inden vi fortsætter østpå. Det er en lang men flot køretur, der venter os. Nogle steder snor vejen sig langs kysten, mens den andre steder fører ind i landet, hvor landskaberne hurtigt ændrer karakter.

Undervejs kommer vi gennem adskillige småbyer, og vi passerer De Hoop Nature Reserve, hvis lange, øde strande og mægtige sandklitter er hjem for blandt andet zebraer og gribbe. Det er også værd at gøre holdt i Garden Route National Park nær den lille by Wilderness. Parken beskytter et unikt økosystem af vandveje, søer og vådområder, der er hjem for et rigt fugleliv. Vandrestier indbyder til at udforske parken til fods, mens vandvejene gør det muligt at komme rundt i kano.

Vi gør en del stop i løbet af dagen. Blandt andet ved en række smukke klippeformationer nær surferbyen Mossel Bay, så det er sidst på eftermiddagen, inden vi kan indlogere os på et hyggeligt guesthouse i den populære kystby Knysna.

Smukke Knysna

Der er noget særligt over Knysna, der ligger fantastisk smukt omgivet af skov ned til en stor lagune med turkisblåt vand. Hvide sandstrande frister til en dukkert i det klare vand, mens vandrestier snor sig i alle retninger. Du kan også sejle i kano på lagunen, lære at surfe i nærliggende Buffalo Bay eller udforske skovene på mountainbike. Byen er tilmed i sig selv et hyggeligt bekendtskab med sine små gader og fine lille havn, hvor fortovsrestauranter lokker med alt godt fra havet. Der er en vidunderlig ro over området, og det er umuligt ikke at forelske sig hovedkulds i den lille by.

Det vidste vi godt på forhånd, så vi havde sat et par dage af til at udforske området. Det bliver vi rigt belønnet for allerede næste morgen, hvor vi står til søs på lagunen og sejler til Featherbed Nature Reserve. Her fører en kort køretur i en åben vogn os til toppen af udsigtspunktet Western Head, hvor vi trakteres med en fabelagtig udsigt over havet og kysten. Tilbage i byen vandrer vi lidt på og få og kigger på de mange små butikker og caféer. Knysna var tidligere et vigtigt centrum i tømmerindustrien, og træ herfra blev brugt til både jernbanelinjer, skibe og huse. I dag fælder man ikke længere skovene omkring byen, men møbler og andet kunsthåndværk i træ sælges stadig rundt om i byen.

Vandreture og badestrande

På vores sidste morgen i Knysna skinner solen fra en skyfri himmel, og en svag brise fra havet har sænket temperaturerne en grad eller to. Dette er perfekt vejr til en vandretur. Der er glimrende vandrestier ad forskellig længde både nord og øst for byen. En af dem fører endda til den gamle guldmine Millwood. Andre mere udfordrende vandreture er Harkerville Coastal Trial, der typisk tager to dage at tilbagelægge, eller den 108 kilometer lange Outeniqua Trial, der viser Garden Routes natur fra sin smukkeste side.

Helt så ambitiøse er vi dog ikke, så vi vælger en kortere tur gennem skovene nær byen. Snart er vi omgivet af tæt vegetation, der ikke minder om nogen dansk skov. Mægtige bregner fylder skovbunden, og trækronerne er nogle steder så tætte, at lyset knap nok kan trænge igennem. Stien er let at følge, og flere steder går vi på gangbroer for at beskytte den skrøbelige natur. Dyr ser vi ikke så mange af på gåturen, men bare følelsen af at vandre gennem den frodige natur er en stor oplevelse.

Østers på havnen i Knysna

Sidst på eftermiddagen er vi tilbage i byen, hvor vi tager plads på en fortovsrestaurant ned til Knysnas lille havn. Mange andre har fået samme idé, og snakken går lystigt på en række sprog omkring os. Med en beliggenhed som Knysnas er det ikke overraskende, at fisk og skaldyr fylder en del på byens menukort. Men byen er særlig kendt for sine østers, og østers-elskere kommer langvejs fra for at nyde denne delikatesse netop her. Det skal vi naturligvis også prøve, så vi bestiller en stor portion friskfangede østers og en flaske af den glimrende lokale hvidvin.

Solen står lavt på himlen nu, men temperaturen er stadig dejlig. Ude på det spejlblanke vand vugger bådene roligt i det bløde aftenlys, og fugleskrig fylder luften. I morgen går turen videre mod Port Elizabeth, hvor rejsen slutter og bilen afleveres. Men det er først i morgen. Lige nu har vi stadig en hel aften at nyde Garden Route.  

rejsekonsulent

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

bestil her

Relevante rejseforslag

Disse rejseforslag kunne også være interessante for dig at søge inspiration i. Alle vores forslag kan tilpasses dine ønsker, så du får præcis den rute, den varighed og de oplevelser, som du drømmer om.

Sydafrika: De bedste safarioplevelser

Sydafrika: De bedste safarioplevelser

 • Oplev ”The Big Five” i Eastern Cape Game Parks
 • Få spektakulære dyreoplevelser og luksus i Kruger
 • Udforsk Madikwes utrolige, naturlige mangfoldighed

15 dage fra 60.300 kr pr. person

I bil ad Garden Route

Drakensberg, Wild Coast og Kruger

 • Udforsk det enestående og naturskønne Drakensberg
 • Kør langs kysten til det krystalklare Indiske Ocean
 • Oplev Sydafrikas fantastiske, vilde dyreliv ved Kruger

20 dage fra 37.350 kr pr. person

Sydafrika: Western & Northern Cape

Sydafrika: Western og Northern Cape

 • Udforsk mangfoldige og farverige Cape Town
 • Tag på hvalsafari og svøm med sæler
 • Nyd de kulinariske eventyr i Vinlandet

15 dage fra 29.500 kr pr. person

Vit sandstrand som möter turkost hav i soliga Mauritius

Sydafrika og Mauritius

 • Cape Town og vinlandet
 • Big five safari i Kruger National Park
 • Afslapning på smukke Mauritius

16 dage fra 48.500 kr pr. person

Tåg som kör genom landskap i solnedgång, Sydafrika

Rovos, Vandfald og Safari

 • Nyd luksustoget Rovos Rail
 • Smukke Victoria Falls
 • Safari i Chobe National Park

12 dage fra 50.715 kr pr. person

Cape Town, Victoria Falls og safari

Cape Town, Victoria Falls og safari

 • Oplev farverige Cape Town
 • Det buldrende Victoria Falls
 • Safari i Chobe National Park

14 dage fra 36.225 kr pr. person

Klassiske Sydafrika

Klassiske Sydafrika

 • Oplev Sydafrika i bil
 • Vinsmagning i Stellenbosch
 • Safarioplevelser i verdensklasse

13 dage fra 34.650 kr pr. person

Sydafrikas højdepunkter

Sydafrikas højdepunkter

 • Udforsk Cape Town
 • Safari i Kruger National Park
 • Bestem selv ruten i egen lejebil

15 dage fra 38.250 kr pr. person

Udflugter

Disse udflugter kunne også være interessante for dig at søge inspiration i.

Sydafrika - Franschhoek Wine Tram

Vintur i Franschhoek

Tag med Franschhoek Wine Tram, der fører dig gennem vinområdet Franschhoek Valley i Sydafrika.

Barn i skoluniform i Kapstaden, Sydafrika

Walk to Freedom

Tag med på denne rejse gennem nyere Sydafrikas historie med et besøg på Robben Island og i to townships.

Sydafrika - Stellenbosch (5)_0

Vinlandet for de eventyrlystne

Forude venter en privat guidet heldagstur gennem vinlandet, som byder på både skøn natur, historie og ikke mindst lækre vine på stribe.

Sydafrika - Johannesburg - Soweto Township_0

Soweto og Apartheid Museum

Denne heldagstur til Soweto tager dig til alle de steder, der har haft en særlig politisk betydning samt Apartheid Museum.

Par som tittar på vyn över havet och Hermanus från utsiktsplats, Sydafrika

Vin og hvaler

Oplev hvalerne langs Sydafrikas sydkyst, og nyd områdets gode vine på denne heldagstur.

Sydafrika - Atlantis - sandklitter

Sandboard og quadbike tur

Du kan se frem til en hel dag fyldt med fart over feltet på denne tur til Atlantis-sandklitterne.

Forsande vattenmassor i Victoriafallen genom regnskog, Zimbabwe

Sejltur i solnedgang på Zambezi River

Tag med på en sejltur ved solnedgang på Zambezi River med mulighed for at se dyreliv undervejs. 

Sydafrika - Cape Town - Pingviner (3).jpg

Kap Det Gode Håb

Et af de helt store højdepunkter under et besøg i Cape Town er en heldagstur til Kap Det Gode Håb.

Sydafrika - Vinlandet.jpg

På cykel gennem vinlandet

Kom på cykeltur i den historiske og charmerende by Stellenbosch i hjertet af Sydafrikas Vinland.

Sydafrika - Cape Town - Bo Kaap (2).jpg

Robben Island og Cape Town byrundtur

Oplev Robben Island og fængslet, hvor Nelson Mandela sad fængslet, og tag på en guidet rundtur i Cape Town.

Vy över forsande Victoriafallen och regnbåge, Zimbabwe

I helikopter over Victoria Falls

Oplev det smukke Victoria Vandfald fra luften på en tur i helikopter.

Sydafrika - Cape Town - sæler

Hvaler og sæler i Sydafrika

Glæd dig til en dag på havet, hvor du har mulighed for at opleve både hvadler, sæler og måske endda hvidhajer.

Sydafrika - Vin - Vinmark - Stellenbosch.jpg

Heldagstur til Vinlandet

Oplev det smukke Vinland på denne heldagstur med vinsmagninger og fantastisk natur.

Färgglad regnbåge som går ner över Victoriafallen, Zimbabwe

Guidet tur ved Victoria Falls

Tag med på en guidet tur til Victoria Falls og oplev de enorme vandmasser der buldrer mod afgrunden.

Sydafrik a- Panoramaruten - Gods window (2)

Heldagstur ad Panoramaruten

Nyd Panoramarutens skønne natur på denne private heldagstur med guide ad en af Sydafrikas smukkeste ruter. 

Sydafrika - Cape Town - haj

Dykning i hajbur ved Cape Town

I dag får du mulighed for at opleve de store smukke hvidhajer ud for kysten ved Cape Town.

Sydafrika - Johannaesburg - Soweto_1

Besøg Soweto

Denne tur til Soweto tager dig til flere steder af historisk betydning samt Mandela Family Museum. 

Solnedgång över taffelberget och hus i Kapstaden, Sydafrika

Cape Town med helikopter

Oplev smukke Cape Town fra luften på denne 30 minutter lange helikoptertur.

Afrika - dyr - surikater (3)2.jpg

Surikat-safari

Tag med på en morgensafari, og oplev surikattene kigge frem fra deres skjul for at suge solen første stråler til sig.

Sydafrika - Boulders Beach - pingvin

Havkajak og Cape Point-tur

Der venter dig en privat guidet heldagstur, hvor du padler i kajak til Boulders Beach efterfulgt af en tur til Kap det Gode Håb.

New_Boma_Sept_2013_21[1]

Boma-middag og underholdning

Tag med til en festlige boma-middag, der giver dig indblik i den lokale zimbabwiske kultur.

Sydafrika - soweto.jpeg

Cykeltur til Soweto

Denne guidede halvdags cykeltur til Soweto er for dig, som vil opleve og ikke bare se en township.

Australien - victoria - Yarra Valley - vindruer 1.jpg

Smag på Vinlandet

Nyd en fantastisk heldagstur i Vinlandet fyldt med skønne smagsprøver og oplevelser.

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev. Du kan altid tilbagekalde din tilmelding.

Vi gør dine rejsedrømme til virkelighed

Send os dine ønsker til rejsen, så skræddersyer vi et rejseforslag til dig - helt uforpligtende.

Bestil Her