^
  • Pastelfarvede facader og pelikaner i Key West

Pastelfarvede facader og pelikaner i Key West

Key West i Florida, er mest kendt for pastelfarvede facader, pelikaner og Hemingway. Farverne er så markante, havfuglene så mange og den legendariske forfatters tilstedeværelse så massiv, at det slet ikke er til at komme uden om.

Pastelfarvede facader, pelikaner og Hemingway er bestemt også nogle af de ting, der fylder mest for en rejsende i Key West. Men der er tusind andre ting, der er med til at gøre øen til et af vores yndlingsrejsemål. Faktisk er vi blevet så forelskede i øen, at vi leger med tanken om at leje os ind i et gammelt town house og bo der et par måneder hver vinter.

Allerede på køreturen ned gennem The Keys fra Miami kan man mærke de caribiske strømninger. Den første time går gennem mangrovesumpene og giver et godt indtryk af, hvor stor en del af Florida, der faktisk stadig er smuk og vild natur. Så kommer man til de nordligste af The Keys og bevæger sig langsomt sydover mod den allersydligste; Key West. Key West er officielt USAs sydligste punkt og faktisk tættere på Cuba end på Miami. Jo længere sydpå man kommer, jo flere palmer, tropestrande og farverige huse på pæle. Turen tager omkring fire timer og er i sig selv spektakulær. Brug de ekstra penge og lej en cabriolet - det fortryder du ikke.

Key West er en sær blanding af ferieparadis og gammel kunstner-/hippiekoloni. Der hersker som på mange tropiske steder en udpræget tilbagelænet stemning, og man glemmer tit, man er i USA (bortset fra sproget og de velordnede forhold). Buschaufføren holder lige ind til siden og sludrer med en gammel ven, der bliver drukket mange margaritas og udvekslet endnu flere "originale" drinksopskrifter og man fornemmer klart, at livet går lidt langsommere her, end bare et par timer nordpå. Byen på Key West består hovedsagelig af store, gamle kolonistils træhuse i to etager med træterrasser, loftsvifter af stof og frodige haver. Overalt ser man pangfarvede blomster og folk i hvidt lærredstøj.

Key West formår at være turistet og supercool på samme tid; varmblodet, upoleret, skævt, dragende og helt tilbagelænet. Hvis Marlon Brando havde været en ø, havde det været Key West.

Oplevelser

- Hemingways hus på 907 Whitehead Street er et klassisk turistmål, som man ikke bør undgå. Ikke alene giver de spøjst guidede ture et indblik i en fantastisk forfatters liv i en fantastisk tid; selve huset er et kunstværk i sig selv. Haven er Key Wests største og smukkeste og huser i øvrigt over 90 efterkommere af Hemingways legendariske femtåede katte. I den lille boghandel kan man købe sjældne Hemingway-udgivelser.

- Tag en kajaktur! Det er den perfekte måde at se de blå, blå kanaler og mangroveskovene på.

- Flyv ud til Dry Tortugas; en lille ø, 45 minutter ud for kysten, som er en menneskeforladt nationalpark og derfor sindssygt rig på fugle- og fiskeliv. Der ligger et gammelt straffefangefængsel på øen, og det er helt utroligt at gå rundt i ruinerne, som nu er fulde af blomster og farverige fugle. Snorklingen rundt om øen er også rigtig fin. Men i virkeligheden er flyveturen derud i et lille firepersoners havfly med udsigt over det enorme koralrev (verdens tredjestørste) det allersjoveste.

- Lige ved "The Southernmost Point in the USA" (i sig selv bare et kedeligt skilt) ligger "The Southernmost, southernmost House in the USA", et helt fantastisk privat hjem, som man kan lure på over hækken og undre sig over, hvem der mon har råd til at bo der, og hvordan man dog bliver venner med dem.

- Under Fantasy Fest (en uge i oktober hvert år) lader hele byen sig bodypainte og danser nøgne gennem gaderne. Skulle efter sigende være en ret speciel oplevelse!

Bo

- Lej et town house midt i byen. Selve down town er fantastisk charmerende og fuld af fine, gamle huse, som man kan leje på uge- og månedsbasis.

- Alternativt er det gamle badehotel (som nu er bygget om til et stort resort), Double Tree Grand Key Resort, et rigtig fint sted, om end lidt afsides beliggende i forhold til Duval Street. Der går shuttlebusser til by og strand hvert tyvende minut hele døgnet.

Spis

- Skaldyr! Alt er friskt, velkrydret og superpt (chili er populært). Prøv Key Shrimp, hummer og stone crab; eventuelt i en "seafood basket" med tilhørende løgringe og garanti for fedtede fingre.

- 915 Duval Street er en meget hyggelig tapasrestaurant i et fint, gammelt town house med træterrasse, ok priser og udendørs servering. Der er en stor vinmenu men til gengæld ingen drinks - det er nok det eneste sted på Key West, hvor man ikke kan få cocktails.

- Croissant de France på Duval Street er et lille, familieejet, fransk konditori med Nordamerikas måske bedste croissanter.

- Grand Café, Duval Street, har byens hyggeligste forhave med kulørte lamper og borde med hvide duge. Maden er rigtig god, men i den dyrere ende.

Drik og dans

- Key West er verdens cocktail-hovedstad. Især romdrinks er populære. Prøv den legendariske mojito, som efter sigende var Hemingways hovedernæringskilde i perioder.

- Sloppy Joes, Duval Street, er en stor bar, der er fuld af live musik, gøgl og mennesker på alle tider af døgnet. Baren er mest kendt for at være Hemingways stamsted.

- Sippin' på Eaton Street har byens bedste latte (og er i øvrigt også en internetcafé).

- Sunset Bar for enden af Duval Street er i virkeligheden bare en træponton i vandet, hvor der er live musik og drinks hver eftermiddag ved solnedgangstid (fra kl. 17 til 19). Baren er møbleret med pangfarvede træmøbler og har frit udsyn til speedbåde og solnedgang. En margarita med havsalt i solnedgangen her kan ikke anbefales varmt nok!

- Duval Street bliver hver aften til én stor fest. De fleste barer og klubber ligger åbent ud til gaden, så det er bare at gå en tur og se sig omkring. For "inside information", spørg Roly i tøjbutikken Sky High på Duval. Hun ved altid, hvor den bedste fest er i aften.

Shop

- Vælg et andet sted end Key West. Her finder man primært feriefornødenheder og dubiøst kunsthåndværk. Der er masser af krukker, glaskunst og malerier på Duval Street, men vi så ikke umiddelbart noget, der var specielt interessant. Nøjes med at købe en god Hemingway-bog og nyd den under en palme med en mojito i hånden.

Tips / trivia

- Undgå at tilbringe weekenden på Key West, hvis du kan. Lige så charmerende øen er i hverdagene, lige så overrendt bliver den i weekenderne.

- Den cubanske indflydelse er enorm. Der er mange cubanske immigranter, og det mærkes tydeligt på sprog, mad og kultur.

- Der er ingen alligatorer omkring Key West - de kan ikke lide det klare, salte vand.

- Indfødte fra Key West kaldes "conchs" (conch = den lokale kæmpekonkylie). Tilflyttere, der har boet på øen i mere end syv år, kan lige akkurat gøre sig fortjent til titlen "freshwater conchs" (ferskvandskonkylier).

- De lokale lader ikke til at være bekendt med farerne ved overdreven soldyrkelse. De er allesammen læderbrune.