^
  • Guide: 48 timer i Philadelphia

  • Guide: 48 timer i Philadelphia

  • Guide: 48 timer i Philadelphia

Guide: 48 timer i Philadelphia

Historiens vingesus, shopping i verdensklasse, unikke kunstsamlinger og uforlignelig charme. Det er blot nogle af Philadelphias mange trækplastre, som gør byen til et oplagt mål på en rejse gennem det østlige USA. MyPlanet har gæstet byen, som verden helt fortjent er begyndt at få øjnene op for. Her får du en guide til dine første 48 timer i USA's første hovedstad og i dag femte største by.

Fortalt af MyPlanets medarbejder Dorte Kuula, som besøgte Philadelphia og omegn i juni 2017.

Dag 1 – Historie og kultur i højsædet

Morgen: Historiens vingesus

Har man sagt Philadelphia, har man også sagt historisk vingesus. Og der findes næppe nogen bedre måde at få historien serveret på, end på en guidet tur lige dér, hvor det hele skete. På turen hører du om byen, som er blandt landets ældste, og har et velplanlagt centrum med grundlæggerens, William Penns, rådhus lige i midten.  Vi skrev 1682. Snorlige gader og religiøse tolerance fik byen til at vokse hurtigt – så hurtigt, at den i 1775 kunne kalde sig Nordamerikas største – og dermed også blev det naturlige centrum for Den Amerikanske Revolution (1775-83). Det var således lige der, hvor du går og står i Philadelphia, at Uafhængighedserklæringen (af 4. juli 1776) og Forfatningen (vedtaget den 17. september 1787) blev udtænkt og proklameret. Din guide sætter det hele i kontekst og udpeger samtidig de vigtige steder og mindesmærker, herunder Liberty Bell og Independence Hall.

Udbuddet af guidede ture i Philadelphia er stort. MyPlanet foreslår operatøren Free Tours by Foot, som tilbyder GRATIS guidede ture. Der forventes naturligvis drikkepenge. Læs mere om mulighederne for gratis udflugter i Philadelphia her

Frokost og eftermiddag: Føde til krop og sjæl

Ovenpå din historiske byvandring er det nu tid til kunst i verdensklasse – og en bid mad. Du finder begge dele på The Barnes Foundation, som er en perle for kunstelskere. Her finder du intet mindre end verdens største private samling af post-impressionistisk og tidlig moderne kunst. Eller mere specifikt: 181 x Renoir, 69 x Cézanne, 59 x Matisse, 46 x Picasso og 7 x Van Gogh og meget, meget mere. Udstillingen vandrer ikke, så det er kun i Philadelphia, at de smukke malerier kan opleves.

Vi anbefaler dig at bestille en guidet tur på museet (Collection Tour). Rundvisningen udføres af en såkaldt docent, som fortæller den spændende historie om samleren Barnes samt om tankerne bag samlingen og den utraditionelle måde, den er udstillet på. The Barnes Foundation har en lækker café, hvor du kan spise.

Husk også at give dig tid til at nyde bygningen, som er en perle i sig selv. Læs mere om åbningstider, entre og rundvisninger på www.barnesfoundation.org

Var taxfree shopping noget?

Tiden går nemt hos Barnes Foundation. Men gør du det til en prioritet, kan du i dag finde tid til at smage på den shopping, som Philadelphia er kendt for.  For det første er sko, tøj og accessories momsfritaget i Philadelphia, så priserne er markant lavere end i nabobyerne New York og Washington. For det andet er bymidten kompakt og ”walkable”, som amerikanerne siger. USA’s første stormagasin (nu Macy’s) ligger centralt i byen, du finder en god Century 21 også, og i Rittenhouse-kvarteret (sydvest for rådhuset) ligger alle de fashionable high end butikker. Philadelphia har det hele – i en sådan grad, at det anerkendte magasin Condé Nast Traveler har udråbt Philadelphia til verdens næstbedste shopping-by. Læs mere om mulighederne her.

Aften: Uden mad og drikke… 

Philadelphias madscene er rig og varieret, så det er ingen udfordring at finde noget godt. Rejser du i sommermånederne, foreslår vi dig at spise udendørs på det usnobbede og skægge Independence Beer Garden nær Liberty Bell og Independence National Historic Park. Stedet tilbyder 40 forskellige type fadøl af lokal og national oprindelse samt en række lækre småretter. Her finder du også spil at underholde dig med – fra bordtennis til klodsmajor. Helt igennem hyggeligt! Læs mere her.

Kniber det derimod med vejret, så er City Tap House ved Logan Square et godt alternativ. City Tap er en amerikansk gastropub med lækker mad (bøf, pizza, pasta mm), sport på skærmen og – igen – masser af lokale og internationale øl. Se mere her.

Nat: Nyd sommernatten…

I den vestlige udkant af centrum, helt ud mod Delaware River, gemmer Philadelphia på endnu en perle: Spruce Street Harbor Park. Området er rekreativt, hyggeligt, flot og rart og er et mødested for lokale og gæster om sommeren – dag, aften og nat. Her kan du slænge dig i en af de mange hængekøjer og kigge på det farvede lys og de mange mennesker omkring dig. Eller du kan slå dig ned på et af de mange udskænkningssteder i de flydende haver langs kajen. Er du sulten, er her både boder med is og mad. Mere inspiration samt info om festivaler og koncerter her.

Dag 2 – Segway, museer og et fængslende fængsel

 

Morgen: American breakfast med stil

Bor du på hotel uden morgenmad? Så forkæl dig selv. Håndlavede retter med lokale råvarer er nøgleord for High Street on Market (læs mere), og især morgenmaden er værd at gå efter. Her er hjemmebag, sandwiches, havregrød (vi testede den: det holder 100%), hjemmelavet yoghurt, lækre juicer og god, god kaffe. Læg i øvrigt mærke til Market Street. Hyggelig gade med mange sjove forretninger.

Formiddag: Gavlmalerier og segway

Philly er gavlmaleriernes (engelsk: murals) by. Det startede som et initiativ mod graffiti i 1984 og har udviklet sig til USA’s største offentligt støttede kunstprojekt, som engagerer lokale beboere og kunstnere landet over. I dag er der intet mindre end 3.600 gavlmalerier i byen. Det er praktisk taget overalt, og på en Segway har du mulighed for at se de bedste på relativt kort tid. Og så er det oven i købet sjovt!

Frokost: Reading Terminal Market

Segway-eventyr giver appetit – og den kan du passende stille på et af landets mest charmerende markeder, Reading Terminal Market (læs mere) som ligger centralt i byen. På markedet finder du slagtervarer, frugt og grønt, ost og alverdens delikatesser foruden spisesteder i alle afskygninger. Og ja: det er også her, at du kan være sikker på at finde en klassisk Philly Steak Sandwich! Lækkert, hyggeligt og absolut til at betale.

Eftermiddag: Museer og en tur i fængsel

Din eftermiddag står i museernes tegn – og der er masser af dem. Vil du vide mere om USA's dannelse, er National Constitution Center (læs mere) stedet.  På Museum of American Revolution (læs mere) får du alt at vide om Uafhængigskrigene, der førte til løsrivelse fra England. Er du til naturvidenskab, så kig forbi Franklin Institute (læs mere).

MyPlanet anbefaler på det varmeste en tur i fængsel på Eastern State Penitentiary (læs mere), som emmer af historie og arkitektonisk skønhed. Fængslet blev åbnet i 1829 med store armbevægelser og ambitioner. Det var da det dyreste og mest berømte fængsel, og det var nok lidt af en luksus at havne der som fange. Som noget helt nyt blev der nemlig gjort en ihærdig indsats for at resocialisere fangerne, som blev holdt adskilt for at undgå dårlig påvirkning. Ambitionerne bristede dog hurtigt, for driften var bekostelig, og snart var der adskillige fanger i hver af de små celler. Det var således et ganske almindeligt fængsel, da Al Capone havnede her for ulovlig våbenbesiddelse i 1929.

Aften: Middag på Sampan

Prøv noget nyt! Tag på det moderne Sampan (læs mere). Der er skruet op for volumen og ned for lyset på Sampan, der er serverer innovativ asiatisk mad. Det er specielt, og det er godt – og du skal tage derhen for at få en sanseoplevelse af en anden verden. Du finder ikke noget lignende i gamle Dammark!

Nat: Forlæng fornøjelserne!

Er du endnu ikke klar til at tage hjem til hotellet, er hjælpen nær. Sampan ligger midt i et område med masser af udeliv. Besøg f.eks. Grafitti Bar liiiige bag restaturanten. Gå efter en halvsnusket gyde og få en positiv overraskelse. Du kan også bare slå dig ned på en bar i gaden. Der er masser af dem og også gode chancer for talentfuld underholdning.

Transport i Philadelphia
Philadelphia er som nævnt kompakt og nem at overskue, så du kommer langt til fods. Men pas på ikke at bruge for mange ben-kræfter på transport. Cykel (læs mere) er et godt alternativ, eller du kan løse billet til byens turistbus, som forbinder de store seværdigheder i dagtimerne. Pris per tur er $2, dagsbillet koster $5. Uber er på også på plads og fungerer upåklageligt.

Hotel i Philadelphia
Philadelphia byder på en stribevis af gode hoteller med central beliggenhed. Vi har selv boet på Embassy Suites på Benjamin Franklin Parkway. Det kegleformede hotel ligger ideelt med både museer og shopping, barer og restauranter indenfor gåafstand. Prøv at få et værelse højt oppe, så du kan nyde udsigten over byen. Hotellet har store værelser og tilbyder overnatning til 5 personer på samme værelse.

Læs mere om at rejse til Philadelphia - klik her.