^
 • Det mindre kendte USA

Det mindre kendte USA

Nær den lille by Lone Pine i det fjerneste hjørne af Californien viser naturen sig fra sin mest spektakulære side. Enorme bunker af gyldne sten så store som lastbiler ligger spredt rundt i de tørre ørkenlandskaber, og bag dem hæver Sierra Nevadas højeste tinder sig mod himlen som en uigennemtrængelig mur af sten.

Alabama Hills ligner mest af alt kulisserne fra en westernfilm – og det med god grund. Siden stumfilmen The Round-up blev filmet her i 1920’erne har klassiske stjerner som Cary Grant, Errol Flynn og John Wayne svunget sig i sadlen mellem klipperne. Indtil videre er det blevet til mere end 400 film samt et utal af reklamer. Deriblandt nyere film som Quentin Tarantinos Django Unchained med Jamie Foxx og Leonardo DiCaprio på rollelisten. De stenede landskaber er som skabt til Western-film. Men Alabama Hills har også ageret baggrund i et væld af andre genrer. Deriblandt Romertidens Spanien i Gladiator, Nordindien i Gunga Din og sågar Afrika i flere klassiske Tarzan-film. Andre instruktører har set Alabama Hills som en fjern planet i Star Trek Generation-serien, mens Kevin Costner leverede post her i en dystopisk post-atomkrig udgave af jorden i filmen The Postman. Disse og mange andre af fortidens produktioner kan man høre meget mere om i det lille filmmuseum i Lone Pine.

De oversete statsparker

USA er velsignet med fantastisk natur, og de fleste rejsende til landet drømmer om at besøge berømte nationalparker som Yellowstone, Grand Canyon og Yosemite. Nationalparkerne har længe haft en stor tiltrækningskraft på folk. Det i en sådan grad, at man i 1916 oprettede den amerikanske National Park Service, der skulle beskytte naturen og gøre den tilgængelig for besøgende. Dengang var der kun en håndfuld parker, men i dag er antallet kommet op på 59. Fra de dramatiske ørkenlandskaber i Utah til New Englands skovklædte bjerge, og fra Alaskas tundradækkede vildmark til uberørte sumpe i South Carolina. Men de berømte nationalparker er langt fra USA’s eneste storslåede naturområder. Faktisk bugner landet af små statsparker, national reserves og andre beskyttede områder, der alle byder på fantastiske oplevelser. Men i modsætning til de populære nationalparker, kører langt de fleste rejsende lige forbi dem uden at stoppe. Det er Alabama Hills et godt eksempel på. Men det er ikke det enestående eksempel. Faktisk har Californien alene ikke mindre end 278 statsparker, hvis navne de færreste har hørt om. Vi har spurgt vores rejseeksperter om at komme med deres favoritter. Det var en hed debat. Men her er vores 10 yndlings statsparker:

 • Red Rock Canyon (Nevada): Kaktusser, landskildpadder og ørkenbjerge 30 minutter fra The Strip i Las Vegas.
 • Red Canyon (Utah): Kør igennem store stenbuer og udforsk røde klippespir langs vejen mod Bryce Canyon.
 • Big Sur (Californien): Dramatiske klippekyster, høje træer og øde strande langs Stillehavet.
 • Dead Horse Point State Park (Utah): Fantastisk udsigt over et Grand Canyon-lignende landskab.
 • John Pennekamp Coral Reef (Florida): Snorkel blandt farvestrålende koraller og tropefisk nær Key West.
 • Palo Duro Canyon (Texas): Udforsk de eroderede landskaber i USA’s næststørste ørkenkløft nær Amarillo.
 • Bodie (Californien): En ualmindelig velbevaret Wild West by gemt i en tidsboble på et afsidesliggende bjerg.
 • Custer (South Dakota): Bisonokser græsser på vidtstrakte prærier indrammet af forrevne bjerge.
 • Lake Tahoe (Nevada): Sneklædte bjerge og slanke fyrretræer spejler sig i klart, dybblåt vand.
 • Valley of Fire (Nevada): Solbagte, orange ørkenlandskaber og eroderede klipper nær Las Vegas.