^
  • Californiens første nationalpark

Californiens første nationalpark

Verdens største træ. USA's dybeste canyon. Californiens højeste bjerg og den største drypstenshule. Det kan alt sammen opleves i tvillinge-nationalparkerne Sequoia og Kings Canyon i Sierra Nevada-bjergene i det vestlige USA.

"Thousands of tired, nerve-shaken, over-civilized people are beginning to find out that going to the mountains is going home; that wildness is a necessity..."
John Muir (1898)

Tak til miljøaktivisten John Muir. Hans kamp bevirkede, at denne planets største levende skabning, redwood-træerne, ikke faldt for skovhuggernes økser, og at Sequoia blev Californiens første nationalpark i 1890.

Begejstring var svær at få øje på hos vores fire børn, da vi fortalte om dagens udflugt til Sequoia National Park og Kings Canyon. - Skal vi bare op i bjergene og se på træer, lød det skuffet fra ungerne. Og selv om jeg straks var parat med store tal på verdens største træ, fattede de ikke, at det kunne være interessant at se på et grantræ. Men inden dagen var omme, havde de fået et af deres livs største oplevelser - næsten på højde med Universal Studios i Hollywood.

Fra byerne Fresno og Visalia - midtvejs mellem San Francisco og Los Angeles - svinger den eneste vej op gennem Sierra Nevadas bjergmassiv til de to nationalparker. Og jeg mener svinger. Børnene var lige ved at blive køresyge, da en af dem råber fra bagsæderne: "En bjørn. Se en bjørn!" Jeg træder på bremsen. Og ganske rigtig kommer en baribal-bjørn frem fra skovkanten og krydser vejen. Da bjørnen forsvinder ind i skoven, får vi øje på en stor bjørneunge, der er klatretop i et træ. Vi overvinder lysten til at gå helt tæt på med vores kameraer. Der kunne jo være en meget voksen bjørn i nærheden, og man må aldrig bevæge sig mellem ungen og bjørnemor. Men ellers er de meget fredelige at se på, og med deres 100 - 200 kg er de ikke så store og faretruende som grizzly-bjørne, der lever mange andre steder i USA.

Rangers må jævnligt aflive de baribal-bjørne, der får smag for menneskeføde og bryder ind i biler og telte. Nationalparken har skrappe restriktioner for turisternes opbevaring af madvarer i dufttætte bokse, så de altædende bjørne ikke fristes over evne, og i stedet holder sig til skovens bær, urter, rødder og ådsler.

General Sherman vejer 1200 tons

Snart glemmer vi alt om bjørne, efterhånden som træerne bliver større og større, og vi bliver mindre og mindre. Vi føler næsten, at vi er kørt ind i filmen "Jurassic Park", selv om vi hverken møder T-rex eller andre dinosaurer.

Til gengæld møder vi planternes Tyrannosaurus rex, som har fået navnet General Sherman. Han er en noget overvægtig gammel herre på 2.100 år. Han har en livvidde på over 31 m, en højde på 84 m og vejer 1.200 tons. Det gør ham til verdens største træ med en volumen på næsten 1500 kubikmeter træ. Det er ikke ufarligt, at få en gren i hovedet - i toppen har grenene en diameter på op til 2 m.

General Sherman står i nationalparkens største klynge af redwoods, som kaldes Giant Forest. Her lå for få år siden en lille landsby med 300 hytter, moteller og restauranter for at storby-mennesker kunne bo midt i den storslåede, vilde natur. I 1950 fældede man endda et 2.200 år gammelt redwood-træ, fordi det hældede faretruende over nogle af landsbyens hytter. Men i 1999 fældede man i stedet landsbyen. Tilbage er kun nogle få træhytter af historisk værdi - bl.a. et af de nedlagte hoteller, som nu fungerer som Giant Forest Museum. Museet viser meget illustrativt, hvor mange elefanter og blåhvaler, der skal stables oven på hinanden for at matche et redwood-træ. Eller hvor mange vognbaner der forsvinder, hvis man planter træet på en motorvej.

Bedst er det selvfølgelig at vandre ad de mange stier ind i giganttræernes skygge, hvor ungerne havde det fantastisk med at klatre i træer og i rødderne fra de faldne. Eller gemme sig i de mange sortsvedne hulrum i træernes ved. Den 20-30 cm tykke bark - der ikke indeholder harpiks - beskytter træerne fra de ildebrande, der nødvendigvis må komme gennem tusinder af år. Snyltere, sygdom eller dyr kan heller ikke få bugt med redwood-træerne, som bliver ved med at vokse, til de er godt 3.000 år gamle. Som regel er det kraftige storme eller tung sne, der får træerne til at styrte.

Tilbage i Sierra Nevada-bjergene er der kun omkring 70 små skove med kæmpefyr af arten Sequoia giganteum, og de fleste vokser i omkring 2.000 m højde, hvor skyerne giver dem en passende mængde fugt. Deres kraftige stamme gør dem mere imponerende end de kæmpefyr, Sequoia sempervirens, der vokser langs Californiens kyst, men som til gengæld er verdens højeste med op til 112 m.

Kings Canyon

Det er nødvendigt med mindst en overnatning i de to nationalparker, hvis man skal nå at nyde de mange muligheder. Vi vandrer op til det 152 m høje Tokopah-vandfald, der ligger nær besøgscenteret Lodgepole. Her køber man også billetter til en tur ned i drypstenshulen Crystal Cave, der byder på en spændende verden af stalagmitter og stalaktitter.

Af hensyn til fotoalbummet skal vi også lige køre en tur gennem den faldne gigant Tunnel Log, hvor der er skåret en tunnel gennem træet. Og så er der Moro Rock, hvor man via 400 trappetrin - faretruende tæt på afgrunden - går op på en nøgen klippetop. I 2.050 m højde har vi en imponerende udsigt mod bjergene i øst med Mount Whitney (4.417 m) som det højeste i USA, hvis vi ser bort fra Alaska.

Den ekstra dag i nationalparkerne skal også bruges på at køre ind i hjertet af Kings Canyon National Park. En 50 km lang vej fører ned i USAs dybeste canyon. Selv Grand Canyon kan ikke være med her. Man kører nedad langs vandløbet Kings River, hvorfra der er 2.500 m op til tinderne af de højeste bjerge. Det giver selvfølgelig imponerende vandfald i maj og juni. Turen ender blindt ved Cedar Grove, hvorfra der er en flot vandretur til tågernes vandfald Mist Falls.

Om Sequoia og Kings Canyon

De fleste turister valfarter til nationalparken Yosemite, der ligger godt 100 km nordligere end Kings Canyon og Sequoia National Park. Derfor er det i højsæsonen i juli og august en langt bedre ide at køre til Kings Canyon og Sequoia, hvor man kan få mange af de samme oplevelser i en endnu mere rå og utæmmet version. I Yosemite er det om sommeren muligt at krydse Sierra Nevada-bjergene og fortsætte til for eksempel Las Vegas. Det er ikke muligt igennem Sequoia National Park.

Information: www.nps.gov/seki Lodgepole Visitor Center har cafeteria, supermarked, camping m.v., og der kan købes billetter til rundvisning i drypstenshulen Crystal Cave.

Entré til de to nationalparker er $20 pr. bil inkl. samtlige passagerer.

Campingpladser ved Lodgepole og Dorst Creek kan reserveres på http://reservations.nps.gov