^
  • 6 fede vandreruter i New Zealand

6 fede vandreruter i New Zealand

Vinteren 2015 var Lærke og Kristian på New Zealand og vandre. Kristian har en kandidat grad i friluftsliv og underviser i alle former for udendørsaktiviteter. Lærke er PhD studerende i biologi og har en norsk et-årig friluftsvejleder-uddannelse. De tilbragte 4 måneder med at vandre dele af New Zealands længste vandrerute, den 3000 kilometers lange Te Araroa. I alt blev det til ca. 1500 kilometers vandring – noget af det også uden for Te Araroa ruten. 

Ud fra deres generelle friluftslivserfaring og med udgangspunkt i deres oplevelser kommer de her med tur forslag til 3 korte og 3 længere vandreture på New Zealand. Turene er varierende i sværhedsgrad, men hvis du har lidt vandreerfaring og er i relativ god form er alle turene mulige at gennemføre. 

Lad artiklen inspirere dig og se MyPlanets rejser til New Zealand.

3 korte vandreture

Mt. Arthur

Mt. Arthur, som ligger i Kahurange Nationalpark på den nordvestlige del af Sydøen, er den perfekte top til en dagstur. Man kører via en mindre grusvej op til parkeringspladsen (Flora Car Park - anbefales ikke for autocampere), som ligger i cirka 900 meters højde over havet. Derfra går turen gennem smukke ”beech forests” (en nær slægtning til vores bøg) forbi Mt. Arthur Hut op til trægrænsen, videre gennem græstuer for til sidst at ende med klippevandring og en uoverstruffen 360 graders udsigt. Turen går samme vej tilbage. Distance ca. 17 km. Enkelte udfordrende partier af stien. 

Læs mere om Kahurangi National Park

Bream Head
Sydvest for Whangarei helt ud til kysten ligger dette lille, men relativt stejle bjerg. Der er flere veltilrettelagte stier med trapper på de stejleste steder. Bjerget er skovklædt, men på vejen op og ved særlige udsigtspunkter undervejs får man de flotteste udsigter over det smukke turkisblå hav. Ved Bream Head er der mange muligheder for forskellige længder dagsturer. 

Læs mere om Bream Head Scenic Reserve

Cape Reinga
På nordspidsen af Nordøen findes et lidt overset, men fantastisk turområde hvor der findes flere små og korte turmuligheder. De fleste kommer og ser fyrtårnet ved Cape Reinga, men det omkringliggende naturområde kan kraftigt anbefales til korte eller længere vandreturer. Te Araroa ruten starter ved fyrtårnet og går herfra langs vestkysten mod syd langs 90-mile beach. Vi vil anbefale en lidt længere vandretur hvor man følger den første dagsetape fra Cape Reinga mod syd til f.eks. Twilight Campsite og enten går retur samme vej eller finder en anden vej tilbage til civilizationen.

Læs mere om Cape Reinga Te Rerenga Wairua

3 lange vandreture

 

Mt. Owen
Mt. Owen, som blev brugt i filmningen af Ringenes Herre (Morias miner), ligger I Kahurangi Nationalpark i det nordvestlige hjørne af Sydøen. Fra parkeringspladsen ved Courthouse Flats er der en dags vandring gennem skovklædte klipper og langs små vandløb op til hytten Granity Pass Hutt. Derfra kan man i ro og mag næste dag tage turen op, udforske de måneagtige klippeformationer på toppen og spise frokost med 360 graders udsigt for derefter at gå tilbage og overnatte i samme hytte. Tredje dag bruges på at gå tilbage til parkeringspladsen. Man kan halvvejs nede vælge en anden rute end den man tog op. Turen er strabadiøs med mange højdemeter, men udsigterne undervejs er hele turen værd. Bemærk at turen fra Granity Pass Hutt ikke er markeret på traditionel vis men blot med små stenvarder som man kender det fra eksempelvis Norge.

Læs mere om Mt. Owen Tracks and Routes

Queen Charlotte Track
Fra Picton på nordenden af Sydøen kan man tage en båd ud i Queen Charlotte Sound og blive sat af ved Ship Cove. Herfra er der 3-5 dages vandring sydpå mod Anakiwa. Man kan sågar få transporteret sin bagage, så man kan nøjes med at gå med en dagstursrygsæk. Ruten går i kuperet terræn langs med den utroligt idylliske kystlinje i sundet. Udsigterne er som taget ud af rejsekatalogerne med turkisblåt vand, skovklædte skrænter og hvide strande. Queen Charlotte Track er den mest kendte og lettest tilgængelige af vandreruterne. Dele af ruten kan også vandres som dagsturer med bådtransport til Picton eller eventuelt cykles på mountainbike. 

Læs mere om Queen Charlotte Ttrack

Nelson Lakes National Park
Der er cirka en uges vandring fra St. Arnaud til Boyles Village gennem Nelson Lakes og Lewis Pass nationalparkerne. Turen går gennem bøgeskov, flade sletter, storslåede bjerge, pas med klippevandring, frodige dale og forbi Blue Lake, som har det klareste ferskvand i verden. Fantastisk flot. Der er mange sandfluer, så et godt råd er at huske myggenet og insektspray. Turen er meget krævende og går blandt andet igennem det vejrudsatte Waiau Pass der går for at være hårdeste punkt på Te Araroa. Hvis man gerne vil opleve området, men gerne vil have lidt mindre krævende ruter så kan vi anbefale enten St. James Walkway eller Travers-Sabine Circuit der er kortere turer i samme område.

Læs mere om Nelson Lakes National ParkTravers Sabine Circuit og St. James Walkway