^
  • Newzealænderne og naturen

Newzealænderne og naturen

Theresa Stanton Boyd er født og opvokset i Auckland og har altid elsket naturen og udelivet. Allerede fra en ung alder blev hun, som så mange andre børn i New Zealand, opfordret til at benytte muligheden for at opleve landets smukke og storslåede natur. Theresa kom i begyndelsen af 2017 til Danmark som udvekslingsstudent og fortæller her om udeliv og natur i New Zealand.

Naturen, og miljøet i det hele taget, er en stor del af vores identitet, kultur og hverdag. Vi kiwier er meget stolte over vores rene, grønne image, og miljøet er også en vigtig faktor i forhold til vores økonomi og politik. Jeg lærte fra barnsben, både i skolen og derhjemme, at være opmærksom på miljøet og på hvor unik, vores natur er. Naturen er utrolig vigtig for os, og den skal behandles med respekt. Selv for byboerne er naturoplevelser en vigtig del af dét at være newzealænder. Vi kiwier elsker at se os selv som et selvstændigt, praktisk anlagt og innovativt folk, der lever i harmoni med naturen, mere end en nation, der er afhængig af den moderne vestlige verdens civilisation.

Maorierne og naturen

New Zealand har få indbyggere i forhold til landets størrelse. Efter årtusinders isolation, og en meget kort periode med menneskelig bosættelse, er vores land dels en del af det moderne verdenssamfund, dels en uberørt vildmark, som i århundreder har været en grundlæggende del af vores identitet, kultur og spiritualitet. New Zealands oprindelige folk, maorierne, har en hel særlig samhørighed med naturen, som du kan opleve i deres legender, der personificerer og forklarer naturens elementer.

Tag til fest hos maorierne, og få en underholdende indblik i deres spændende kultur.Maorikulturen bidrager væsentligt til det newzealandske samfund, både i det daglige og i vores forhold til naturen. I maorikulturen er det sted du stammer fra og den flod, bjerg eller hav du tilhører, en vigtig del af din identitet. Land er ikke noget du ejer, men derimod et spirituelt og livgivende centrum med mange menneskelige egenskaber. New Zealandsk lovgivning respekterer og beskytter en del af maoriernes rettigheder til land og til floder, bjerge og søer, og både lokale og turister forventes at respektere disse steders spirituelle betydning. Det er dog ikke kun maorierne, der har en nær tilknytning til landet, det gælder alle newzealændere.

Udendørs aktiviteter

Udendørsaktiviteter er en stor del af hverdagen for alle newzealændere. Mange familier, inklusiv min egen, nyder at campere, vandre og træne i de storslåede vildmarker og naturområder, som New Zealand har at tilbyde. Den lange kystlinje gør også sejlads og kajakroning til populære sportsgrene. Omkring juletid og i sommermånederne december, januar og februar flokkes vi til strandene og kan blandt andet nyde de smukke pohutukawa-træer og deres røde blomster. Om vinteren er bjergene på Nordøens centrale plateau og Sydøens Southern Alps dækket af sne og perfekte til skioplevelser.

Du kan taget toget TranzAlpine gennem Southern Alps - en oplevelse udover det sædvanlige.Uberørt natur

Med en kort historie på blot 800 års bosættelse, var New Zealand en af de sidste vigtige landmasser i verden, der blev befolket, og en stor del af vores natur står stadig jomfruelig og uberørt af menneskeskabte forstyrrelser. Det gælder specielt på Sydøen og særligt i Fiordland-regionen, hvor du finder fantastiske fjorde, gletsjere og bjerge. Med mere end 12.000 km2 land og få fastboende, er Fiordland kendt for sin naturlige skønhed og uberørte natur.

Tag med på en dagstur til Doubtful Sound eller hvad med en flyvetur over Milford Sound?Sydø- en er også hjem for den sneklædte Southern Alps bjergkæde, der strækker sig ned gennem øen. Endnu sydligere ligger New Zealands tredje største ø, Stewart Island, der er hjem for en del af de oprindelige fuglearter.

New Zealands natur er varieret, fra klitrækker og fjorde til gletsjere og bjergsøer, men en stor del af vildmarken består af skov. Nogle af disse er fyrreplantager, brugt til populære rekreative aktiviteter som ridning, mountainbiking og orienteringsløb. Andre skove er oprindelig regnskov, lokalt kendt som ’the bush’. I disse skove kan du få oplevelsen af at træde tusindvis af år tilbage i tiden til et . uberørt grønt vildnis med bregner og tæt vegetation i alle retninger. Hvis du lytter, kan du være heldig at høre en af de oprindelige fuglearter, og måske endda se en af de små viftehaler flyve rundt mellem træerne.De smukke, vilde skove kan opleves tæt på byerne og er helt unikke. Den tætte grønne regnskov indeholder en overflod af planteog dyrearter, som man ikke finder andre steder i verden. Det er lige fra skovens kæmpe kauritræer, som kan leve i mere end 2000 år, til vores nationalfugl, kiwien. Kiwien, med de karakteristiske runde former og det lange næb, bor på jorden og kan ikke flyve. Den kommer kun ud om natten, så der er ringe mulighed for at støde ind i den, men i nogle områder er det populært at drage ud i mørket med rødt-lysende lommelygter og forsøge at spotte den. Mange af kiwifuglene findes på Stewart Island, hvor der er få fastboende mennesker.

Værner om naturen

De fleste kiwier, og andre truede fuglearter, findes i beskyttede nationalparker eller reservater. Eftersom New Zealand ikke har nogle oprindelige landpattedyr, er de oprindelige fugle meget sårbare over for de introducerede rovdyr som lækatte, væsler, rotter, hunde og katte. Fremmede plantearter kan også være en trussel mod den oprindelige flora, så sørg for at rense dit vandreudstyr, inden du kommer til New Zealand. Al frugt, nødder, kerner og frø bliver konfiskeret ved indrejse. Dine vandrestøvler og andet udstyr bliver tjekket for jord, og du skal ikke blive overrasket, hvis du i nationalparkerne bliver bedt om at rengøre dine støvler ved ind- og udgangen til vandrestier, idet jordbårne sygdomme kan være ødelæggende for New Zealands sensitive økosystem.

Udflugter fra Auckland

Auckland er New Zealands største by og har lidt over halvanden million indbyggere. Byen ligger på en tange på den nordlige del af Nordøen, og selvom den har alle storbyens fortræffeligheder, bibeholder Auckland stadig den klassiske newzealandske forbindelse til naturen med et utal af smukke strande og adgang til de omkringliggende øer. Auckland kaldes for City of Sails, Sejlenes By, og ligger mellem to store, naturlige havne. Hvis du har et par dage i Auckland og elsker natur, så overvej at tage en tur på vandet og ud til en af øerne, som i de fleste tilfælde kan nås med færge fra bymidten.

Oplev Auckland fra vandet på en sejltur ved Auckland.Rangitoto Island er den yngste af de omkring 50 vulkaner i området. Den har et unikt landskab med vulkanske klipper og efter en vandretur på 1-2 timer til toppen, har du en fantastisk udsigt over vandet og byen. Hvis du gerne vil se fugle, er den nærliggende Tiritiri Matangi et vildtreservat, hvor de truede fuglearter Takahe og Kokako lever frit og i bedste velgående. Alternativt, smut nordud af Auckland til de sorte strande ved Piha og til Waitakere Ranges; en bjergkæde dækket af oprindelig regnskov og fyldt med vandrestier, hvor du kan få en oplevelse af en rigtig newzealandsk regnskov.

Hvis du har brug for et adrenalinsus, mens du udforsker naturen, så er Queenstown på Sydøen landets hovedstad inden for ekstremsport, skiløb, bungeejumping, jetboating og whitewater rafting.

Nordøens vulkaner

Når du har lagt storbyen bag dig og er på vej sydpå, kommer du til de geotermiske områder ved Rotorua, der er kendt for sine varme kilder og rige maorikultur. Centralt på Nordøen kommer også landets største sø, Lake Taupo, der er et gammelt vulkankrater.De tre vulkaner, Mt. Ruapehu, Mt. Tongariro og Mt. Ngauruhoe befinder sig umiddelbart syd for søen. Om vinteren er Mt. Ruapehu et populært skisportssted, og om sommeren er der vandrestier både på det fladere Mt. Tongariro og den stejle kegleformede Mt. Ngauruhoe. På Tongariro finder du desuden de smukke Emerald Lakes med en slående smuk blågrøn farve. Længere mod vest troner det bemærkelsesværdige, symmetriske bjerg Taranaki/Mt Egmont helt alene. Legenden fortæller, at Taranaki blev sendt bort efter en tabt kamp mod Mt. Tongariro, og Whanganui River blev skabt, da han passerede

Kendte og ukendte vandreruter

Jeg synes personligt, at vandreture er en af de bedste måder at komme ud i naturen, og det giver en hel speciel mulighed for at opleve det uberørte. De mest velplejede vandrestier er de ni Great Walks, hvor du om sommeren finder gode, bemandede hytter og tilsete stier. Det er gratis at benytte stierne, og du kan også gå en del af dem som dagsture. Transport til og fra start- og slutstederne samt brug af hytter, skal du betale for. De ni Great Walks er meget populære, og du møder både lokale og turister i hytterne undervejs. Routeburn og Milford Tracks i det sydlige New Zealand er blandt de mest spektakulære med fantastiske udsigter undervejs. På grund af en begrænsning på antal af personer på stierne og i hytterne, oplever jeg, at disse to vandreture byder på noget af den bedste natur i New Zealand. Du får de mest utrolige alpine udsigter, uden tegn på civilisation, så langt øjet rækker. Derudover slutter Milford Track ved Milford Sound, en af naturens juveler. Der er ikke meget, der slår følelsen af at gennemføre en af disse vandreture, og der er ikke mange måder, du kan komme tættere på naturen, end når man langt fra civilisationen svømmer i en krystalklar gletsjerflod.

Læs meget mere om de mange spændende vandreruter i New Zealand.Husk på, at når du vandrer på dele af de mest populære og lettere tilgængelige vandrestier, blandt andet Tongariro Crossing på Nordøen, kan der på de gode sommerdage let blive overfyldt af turister. Hvis du søger ensomheden, eller blot ønsker at komme væk fra de mest turistede områder, så vent til sidst på sæsonen, eller prøv en af de mere ukendte stier, for eksempel den spektakulære Cape Brett vandretur på Nordøen, hvor du vil opleve storslåede udsigter over Stillehavet. Hillary Trail er også en velplejet og mere stille vandresti, der går igennem skov og kystområder. Der er mange kortere vandreruter rundt om i landet med simple hytter eller campingområder, men husk på, at der er strenge regler omkring bål og brænde. Mobildækning er meget sparsom, og der er ofte langt til de nærmeste byer, så sørg for at have det rigtige udstyr med, og følg de lokales anbefalinger.

New Zealands natur er fantastisk og bemærkelsesværdig, men husk, tag kun billeder og efterlad ingen spor. Vi håber, at vores natur forbliver uberørt og vil være til stor glæde for lokale og besøgende i mange generationer fremover.