^
  • Mad, mad og mere mad i New Zealand

Mad, mad og mere mad i New Zealand

Over en god gang Crayfish & Chips får MyPlanets udsendte medarbejder i Auckland sig en snak med chefkok Eugene Hamilton om gode madoplevelser i New Zealand.

Eugene har for nyligt stået for en gennemgå- ende restaurering af det ikoniske spisested The Cav i Ponsonby, og har genskabt en lokal institution, reetablereret det gode ry og formået at stable et helt fantastisk spisested på benene.



Han kommer fra en stilling som køkkenchef under Masterchef Simon Gault, og har da også selv været med inde over det populære program Masterchef New Zealand, der har været vist på dansk tv.

Med en solid baggrund inden for det newzealandske og asiatiske køkken, har Eugene fingeren på pulsen, når det gælder gode spisesteder rundt om i New Zealand, og han er da heller ikke bleg for at dele sine favoritter.

”I Auckland er der naturligvis et hav af muligheder inden for alle genrer, men er det fisk og skaldyr, der er på programmet, er min favorit helt klart Depot Eatery, der har en østers-bar, hvor de serverer friske østers. Fra marts til august er det simpelthen et must at smage mindst et dusin friske Bluff østers. Eller prøv en omgang newzealandsk grønlæbet musling i hvidvin og hvidløg.”



Kun Eugenes beskedenhed gør, at han ikke nævner den omgang hummer og pommes frites, jeg lige har fortæret. Den mest traditionelle spise i New Zealand er uden tvivl en god omgang Fish & Chips – med Crayfish & Chips har The Cav sat barren en tand eller fem højere, og med stor succes. Han fortsætter: ”Et rigtigt godt bud på newzealandsk cuisine finder du nede på havnen. Med udsigt over the Viaduct, hvor alle de største og dyreste både ligger til fremvisning, er Soul stedet, hvor du nyder stemningen, ser på folk, og slapper af med god, moderne newzealandsk mad og et godt glas koldt newzealandsk hvidvin.”

”Er du på jagt efter den bedste japanske restaurant på den sydlige halvkugle, er det uden tvivl Masu by Nic Watt. En absolut favorit i min familie. Friske råvarer og spændende kombinationer af alt det gode fra Japan, og et klart bevis på, at Japan er meget mere end sushi. Skal det være mere eksotisk, så prøv Kai Pasifika, der tilbyder Stillehavs-cuisine.



Her får du mulighed for at opleve det helt specielle køkken, der findes på de mange øgrupper i Stillehavet. Samoa, Tonga, Fiji og Cook Island bringer inspiration til fantastiske madoplevelser, som man kun sjældent har mulighed for at prøve,” fortæller Eugene. Snakken fortsætter til andre egne af landet, og der er ingen tvivl om, at hvis min rejse fortsatte nordpå til Bay of Island, var The Duke of Marlborough i Russell turens næste stop. Landets ældste pub med servering er fulgt med tiden, og ifølge Eugene repræsenterer de noget at det bedste inden for det moderne newzealandske køkken.

Landets hovedstad Wellington kommer med i kampen om de bedste spisesteder med den ikoniske Logan Brown, men også med den mere afslappede Crab Shack, der byder på fisk og skaldyr.

Der er også mange vingårde, der har restauranter af meget høj klasse. Eugene fortsætter: ”Craggy Range Winery i Hawkes Bay ligger utroligt smukt og deres restaurant Terrôir byder på et spændende, moderne menukort. Det samme gælder for Cloudy Bay Vineyard i Blenheim og Amisfield Winery uden for Queenstown. Du kan se frem til fantastiske omgivelser og et højt serviceniveau. Og så er det bare utroligt hyggeligt at sidde og nyde udsigten med et godt glas vin eller to og et bord fuld af spændende småretter.”

”Er du i området omkring Queenstown, så stil dig i kø ved Fern Burger. Og der vil være kø, for de har en af de absolut bedste burgere, du kan forestille dig. De har åbent 22 timer i døgnet, så du skal nok nå det.”



”Og fortsæt så endelig til Arrowtown til brunch hos Chop Shop. Et travlt, men sjovt og hyggeligt sted med rigtig god kaffe og en lækker kiwi brunch.”

Snakken fortsætter hen over min dessert med vanilje og single malt whisky brulé, med bitter chokolade og flødeskum. Nu er det ikke længere sulten, der driver.

Jeg får drejet snakken over på food trucks, som jeg før har oplevet i Nordamerika. De er endnu ikke helt det store hit Down Under, men der er tre, lokale steder, Eugene anbefaler.

White Lady er en ikonisk madvogn, der har været at finde i bybilledet i næsten 70 år. Det er stedet, hvor du prøver en ægte kiwi-burger. Her kan du få både rødbedeskiver, æg og grillet ananas i din burger. Lucky Taco i Ponsonby byder på fantastiske tacos i utallige variationer - også til vegetarer og veganere.



The Food Truck Garage er en food truck, hvor gode, sunde råvarer er i fokus, og fast food ikke behøver at være et kompromis.

Heldigvis kan selv den hotteste køkkenchef forstå, at budgettet ikke nødvendigvis rækker til fine restauranter hver dag. Jeg spørger til gode fastfood steder. Uden tøven kommer det fra Eugene: “Helt oppe nordpå skal du besøge Mangonui Fish & Chips. Der får du ganske enkelt The Best Fish and Chips in New Zealand. Eller Makatu Fish & Chips i Bay of Plenty. Her får du frisk fisk, der smager fantastisk. Helt som vi altid fik det som børn, nede på stranden, direkte ud af avispapiret”. Skal der andet end fisk på programmet, er bedste bud kæden Burger Fuel. Med 54 lokationer rundt om i landet, er der ofte en lige rundt om hjørnet. Rigtige burgere med rigtigt kød, spændende kombinationer og lækkert tilbehør. Og det bedste af det hele er, at du kan bestille og betale via deres hjemmeside, og få oplyst på minuttet, hvornår din ordre er klar til afhentning. Hurtigt og nemt, uden at gå på kompromis med kvaliteten.

”Og husk så...”, kommer det afsluttende fra Eugene ”Intet besøg i New Zealand uden en tur ind forbi en hot bread shop og smage den klassiske mince & cheese pie og et stykke custard square til dessert.

Gode spisesteder i New Zealand