^
  • Prince Edward Land er Anneland

Prince Edward Land er Anneland

Hun er rødhåret. Hun er et barn. Hun er forældreløs, og hun slår sine folder ved Grønnebakken. Men Anne fra Grønnebakkener kun fiktion i forfatteren Lucy M. Montgomerys hoved, og alligevel betyder den lille pige næsten alt for den lille grønne ø, Prince Edward Island, lokalt kendt som PEI. 

Øen ligger i Gulf of St. Lawrence næsten klemt op mod naboprovinsen, New Brunswick. Kun det smalle Northumberland Strait skiller provinserne. Øen, som også er en provins, minder om de blide bølgende landskaber i Østjylland, bortset fra at jorden er rødlig. Kileformede fyrtårne af træ, malet helt hvide eller med sort-hvide striber, står vagt i øens hjørner og har gennem tiderne beskyttet de søfarende.

Prince Edward Island overasker de fleste på en god måde med sine charmerende landbrugslandskaber og hyggelige småbyer med victorianske huse. I sommermånederne er øen som en rustik oase, hvor tiden går lidt langsommere. Havet og strandene indbyder til friluftsliv, og på en solbeskinnet sommerdag, er det svært ikke at bliver forelsket i øen. 

Anne fra Grønnebakken

Det kan godt være, at Prince Edward Island er Canadas fødested, da møderne om dannelsen af Dominion of Canada blev holdt i Charlottetown; den største by på Prince Edward Island. Det kan godt være, at øen er kendt for alt godt fra havet-menuer med muslinger, øster og hummere. Men Anne overskygger alt. 

Historierne om den forældreløse 11-årige Anne Shirley og oplevelserne med det ældre plejepar, skolen og byen tog først Canada og siden verden med storm. Lucy Maud Montgomery (1874-1942) udgav i 1908 den første bog om Anne. Bogen om Anne var allerede færdig i 1905, men der skulle 3 år og 5 afslag fra diverse forlag til, før udgivelsen var en realitet. Det blev til flere Anne bøger, og i alt udgav Montgomery 20 romaner og mere end 500 korte historier og digte. Bøgerne om Anne er oversat til 25 sprog, og de har fundet vej til filmlærredet, musicals, tegneserie og en TV mini-serie. Anne fra Grønnebakken satte Prince Edward Island på verdenskortet. L. M. Montgomery's Cavendish National Historic Site, der består af både Green Gables Heritage Place og Lucy Maud Montgomery's Cavendish Home, besøges hvert år af mere end 125.000 gæster.

Top 5 Anne attraktioner:

  • Anne of Green Gables Museum at Silver Bush
  • Green Gables Heritage Place
  • Site of Lucy Maud Montgomery’s Cavendish Home
  • Lucy Maud Montgomery Birthplace
  • Avonlea Village

Se vores rejser til det østlige Canada og Prince Edward Island