^
 • Favoritter i Montreal

Favoritter i Montreal

Arne Naamansen, MyPlanets Canada-ekspert, har igen været i Montreal i det centrale Canada. For hvert besøg synes han bedre og bedre om byen.

I Montreal bliver du mødt af canadiere med mange forskellige slags baggrund. Her er folk med engelske, skotske og franske rødder, men der er også, dog i langt mindre målestok, indbyggere som har tyske, polske, italienske, marokkanske, jødiske og arabiske rødder. Selv Caribien er repræsenteret, så byen summer af engelsk effektivitet og fransk charme tilsat caribisk rytme. I Montreal oplever du en 375 år gammel fransk-engelsk-canadisk historie blandet med ny arkitektur af glas og beton i en multietnisk international storby, hvor der kun skal den mindste ”undskyldning” til for at holde en festival. Her får du nogle af Arnes anbefalinger til Canadas næststørste by.

Besøg undergrundsbyen

Gemt væk under jorden, men værd at søge efter. Et besøg i Montreal uden et besøg i Montreals Underground City er ikke et rigtigt besøg i Montreal. ”Undergrundsbyen” er et netværk af gange, der forbinder hoteller, biografer, jernbanestationer og metrostationer og indeholder butikker, gallerier, restauranter og caféer. En hel by under byen, så du ikke behøver at bevæge dig udenfor. Nogle af Montreals store shoppingscentre som The Eaton Centre og Place Ville-Marie ”hænger” også på RESO, som undergrundsbyen hedder. RESO tog sin begyndelse i 1962, og der er nu mere end 120 indgange til det 32 km lange underjordiske netværk, der er meget populært på en kold vinterdag.

Smag poutinePoutine er en typisk canadisk ret og meget specifik for indbyggerne i Quebec-provinsen. Hvad er poutine? Det er pomfritter med brun sovs og ostestykker, så det kunne jo også være en dansk nationalret. Retten kommer i mange varianter, hvor der eksperimenteres med forårsløg, cremefraiche, pølsestykker og meget mere. Tre lokale fra Montreal kom med deres bud på, hvor man kunne finde den bedste poutine, og det gav tre forskellige svar. Guiden Jean Francois sagde uden tøven: Au Pied de Cochon på Avenue Duluth, studenten Paul mente Montreal Poutine i det gamle kvarter, og journalisten Genevieve nævnte La Banquise på Rue Rachel. Som rejsende kan du med sindsro prøve alle tre forslag. Poutine findes overalt i Canada, men er mest udbredt i Quebec.

www.montrealpoutine.ca
www.aupieddecochon.ca
www.labanquise.com

Opdag Montreal

Udforsk sammen med en lokal guide nogle af Montreals historiske bydele og smag samtidig på byens delikatesser. Smagsprøverne skifter afhængig af sæsonen, men Montreals ”smoked meat”-sandwich og de berømte bagels er altid med. I 3 århundreder har immigranter søgt til Montreal, og det har sat sit præg på byen og madscenen, der rummer elementer fra alle verdenshjørner. Undervejs på den 3 timer lange guidede gåtur med Fitz & Follwell, får du historier om byens indbyggere, ser ikoniske bygninger og oplever farvestrålende vægmalerier.

Bedre bagels end i New York

I Montreal er der to supergode bagelbutikker. Fairmount og St. Viateur. De bekriger konstant hinanden, og her er det bedst at være lige som Schweiz – neutral og så bare nyde begge. Både Fairmount og St. Viateur giver helt klart de berømte New York City bagels baghjul.

www.fairmountbagel.com
www.stviateurbagel.com

Oplev Cirque de Soleil

Er du i Montreal på et tidspunkt, hvor Cirque de Soleil optræder, så bør du opleve ensemblet, der er hjemmehørende i byen. Cirque de Soleil har ikke en fast scene i Montreal, men benytter et telt på havnen. I selskab med Cirque de Soliel bliver du for nogle timer blæst omkuld af lyd, en farvestrålende opsætning, hvor scenerne hele tiden er i bevægelse, og de optrædendes cirkusagtige evner. Enestående.

www.cirquedusoleil.com

Byens gade

Den 11 km lange boulevard Saint-Laurent løber tværs over Montreal-øen og deler byen by i to. Mod øst lå tidligere de fattigere kvarterer beboet af immigranter fra Østeuropa. Mod vest boede de rigere familier primært fra Vesteuropa. Saint-Laurent var gaden, hvor kulturerne mødtes. I dag er gaden byens puls og en herlig blanding af trendy små butikker, hyggelige spisesteder og caféer. Du har mulighed for på Saint-Laurent at tage en kulinarisk tur kloden rundt. I kvarterne omkring gaden finder du også 50 vægmalerier. Hver sommer i juni måned holder Montreal en vægmalerifestival, hvor 20 af de eksisterende malerier bliver malet over. Så der er tale om en dynamisk maleriudstilling, hvor der kommer nye motiver til, og kunstnere fra store dele af verden bidrager med imponerende kunstværker på gavlene langs Saint-Laurent.

www.boulevardsaintlaurent.com

Byens bedste sandwich

Kig indenfor hos Schwartz’s på 3895 Boulevard Saint-Laurent og få et blik ind i Montreals deli-kultur, der er en af Nordamerikas største. Hos Schwartz’s, der har eksisteret siden 1928, finder du Montreals bedste sandwich. Scwartz’s giver dig en enkel, men stor spiseoplevelse med hvidt brød, lidt sennep og det møreste røgede kød i overflod. 9,35 dollars plus skatter for en sandwich-nydelse og en Cherri Noir/Black Cherry-sodavand, som der skal til, for at fuldende oplevelsen.

www.schwartzsdeli.com

Chokolade, chokolade, chokolade

Svaret ligger i navnet. Ingen tvivl om hvor fokus er. Glem alt om kaffe og te, og besøg i stedet Juliette & Chocolat, der har 4 caféer rundt i Montreal, hvor de serverer varm chokolade og smagfulde deserter med et tvist af chokolade. Prøv for eksempel en skål med vaniljeis og hasselnøddeis, der er toppet med flødeskum, mandler og glaserede hasselnødder. Menukortet har crepe, fondue, vafler, mørk chokolade, varm chokolade og er fyldt med kreationer for den søde tand. De serverer også kaffe og te, men hvem vil have det? Juliette & Chocolat er stedet for chokolade-elskere.

www.julietteetchocolat.com  

Bixi rundt i byenDen bedste måde at komme rundt i Montreal er på cykel. Du kan for nogle få dollars i 24 timer få adgang til cykler. Herefter er den første halve time altid gratis. Så henter og afleverer du cyklen indenfor 30 minutter er det en meget billig måde at opleve Montreal på. Kommer du ud over de 30 minutter, koster det en lille smule. Bixi netværket består af mere end 5.000 cykler og over 450 stationer, hvor du kan hente og aflevere cyklen.

Udvalgte events i Montreal

 • Igloofest i januar.
 • Formel 1 Grand Prix i juni.
 • International Jazz Festival i juni/juli
 • Just for Laughs i juli.
 • International Festival of Circus Arts i juli.
 • Montreal Comic-Con i juli.
 • Kahnawake Pow-Wow i juli.
 • Dragon Boat Race Challenge i juli.
 • Montréal Reggae Festival i august.
 • Les Grands Feux Loto-Québec i august.
 • World Film Festival i august/september.
 • Montreal Marathon i september.
 • Gardens of Light i september/oktober.

Fakta om Montreal

 • Inklusiv forstæder har byen 4,1 mio. indbyggere.
 • Montreal er den 9. største by i Nordamerika.
 • Grundlagt i 1642 som Ville Marie. Fra 1705 kendt som Montreal.
 • Montreal er efter Paris den største fransktalende by i verden, men du kan nemt begå dig på engelsk.

Tag MyPlanet med på råd, så kan vi åbne verden for dig. 
KLIK HER og få et tilbud på netop din rejse til Canada.