^
  • Cool to go Canadian

Cool to go Canadian

Et rigtigt eventyr i Canada begynder med udstyr fra Canada Goose, MEC, Roots og Tilley og en double double fra Tim Horton.

Måske tror amerikanerne, at de har regnet den ud, men ægte canadiere ved, at det ikke er flaget, som kendetegner en canadier - skønt mange canadiere med stolthed syr et flag på rygsækken. En rigtig canadier skilter med det rigtige udstyr som f.eks. rygsække fra MEC, Tim Horton's termokaffekrus, Roots sweatshirts, Tilley hatte og ikke mindst Canada Goose jakker. Det er hemmeligheden bag det ægte canadiske look.

Vis dine rødder

Det mest iøjnefaldende canadiske tøj er sandsynligvis alt med mærket "Roots". I mere end 20 år har canadiere gået med sweatshirts og T-shirts med den umiskendelige canadiske bæver, og i dag er Roots Canadas førende livsstilsmærke. Skønt det mest populære stadig er afslappet sportstøj, lædertasker og hatte, er det nu muligt at få Baby Roots pyjamas til børn, smyge sig i Roots lingerie eller at møblere sit hjem i Roots stil.

Roots designede tøj til det canadiske olympiske snowboardhold i 1998 samt til fire lande - Canada, USA, Storbritannien og Barbados - ved de Olympiske Lege 2004 i Athen. Der bliver også lavet en kollektion til tilskuere, som gør det let at genkende canadiske fans blandt publikum. Hvis man ikke har mulighed for at komme i en af de 225 butikker verden over, kan man altid besøge deres hjemmeside www.roots.ca

Udstyret til eventyr

En af Canadas største og mest succesrige detailkæder, Mountain Equipment Coop - eller MEC - er samtidig Canadas største leverandør af kvalitetsudstyr til friluftsliv. MEC udtales som et ord og ikke "M-E-C", med mindre man er i Yukon.

MEC sælger snart sagt alt, man har brug for til en oplevelsestur i Canada eller andre steder - tøj i eget design til udendørs brug, rygsække, campingudstyr, bjergbestigningsudstyr, kajakker og kanoer - alt sammen til meget fornuftige priser. Men ikke nok med det. MEC organiserer også bytte af udstyr både i butikkerne og online og formidler på www.mec.ca information om udendørsaktiviteter, tips til pakning og sikkerhed og foranstaltninger til at undgå bjørne, og hvordan man lever et mere miljørigtigt liv. Deres turtjekliste er til stor hjælp, ligesom de har en medlemsopslagstavle, hvor man kan finde rejsekammerater eller arrangere kørelejlighed.

MEC kan prale af over to mio. medlemmer over hele verden, som handler i en af de 10 canadiske MEC butikker eller online. MEC sælger kun til medlemmer, og et livslangt medlemsskab koster CAD 5.

Elefantsikre Tilleyhatte

Det er meget canadisk at bekymre sig om hudkræft og for tidlig ældning, så for at beskytte sig mod solens skadelige stråler bruger canadiere hatte så holdbare, at de vil kunne "overleve" at blive ædt af en elefant - to gange.

Tilley hatte er til udendørs brug og kan modstå enhver påvirkning - opvaskemaskinen eller elefanter - og bruges til enhver lejlighed. De flyder, de flyver ikke af i stærk blæst, og man kan rent faktisk drikke af dem. Man kan opbevare pas og penge i den indvendige lomme i pullen. Og det allerbedste er den livslange garanti. Firmaet kan lide at prale af, at deres hatte er så slidstærke, at de nogle gange overlever deres ejere. De har også en garanti, som indebærer, at man kan få en ny hat til halv pris inden for de første to år i det tilfælde, at hat og ejer skulle komme fra hinanden.

Tilley har nu også bevæget sig ind på området for strygefrit rejsetøj, men den originale Tilley hat er stadig noget af det mest canadiske, der findes. Selv om man aldrig har haft en på, er det at kunne genkende en Tilley hat en god måde at indlede en samtale på, hvis man er ude i den store verden. Se hatten på www.tilley.com

Canada Goose jakker

Canadiske gåsedunsjakker er lavet til at kunne modstå ekstreme kuldegrader og er da også ultravarme. Nogle har endda specielle varmeelementer installeret i lommerne, hvis ikke jakken er varm nok i sig selv.

Forbavsende nok ser man faktisk flere dunjakker på gaden i Stockholm end i Canada. Under et fem ugers besøg i Toronto i julen 2004, så vi faktisk kun én Canada Goose jakke, men da vi kom hjem til Sverige igen, så vi mindst seks inden for de første par timer. Canada Goose jakker er blevet meget populære i Sverige de seneste år, og det var faktisk indehaveren af SeaLife i Stockholm, Peter Linger, som foreslog Canada Goose at sy et rødt ahornblad på deres jakker for at give dem et ekstra canadisk "touch".

Det er billigere at købe en Canada Goose jakke direkte fra en canadisk detailhandler. Lisa Raftis, direktør for Hikers Haven i Oakville, Ontario er Canada Goose forhandler og forklarer, at en tredjedel af de jakker, de sælger, er til svenskere, som bestiller direkte hos forretningen. - Jeg sender Canada Goose jakker til Stockholm hver eneste uge, siger hun, og er blevet stamkunde hos Canada Post. Endnu et eksempel på, at det er "cool to go Canadian".

Double double to go

Canadierne er generelt miljøbevidste og kan lide at tage kaffen med sig i termokrus. De fleste coffee shops har deres egne specielle krus med logo, men det mest oplagte canadiske valg er Tim Horton's termokaffekrus. Tim Horton's er en doughnutkæde opkaldt efter grundlæggeren og NHL hockeylegenden Tim Horton.

Tænk hvis han havde vidst, da han åbnede sin første butik i 60'erne, at hans navnkundige doughnut shops en dag ville være berømte over hele landet. Der findes en Tim Horton's overalt, og det er godt at kende "sproget", når man bestiller. En "double double" er kaffe med dobbelt fløde og sukker, og doughnut-hullerne kaldes Timbits.

Patricia Ricknell
Patricia Ricknell er canadier og har boet i Stockholm i mange år. Hun er freelanceskribent og driver et kommunikationsselskab, Pumpkin Productions, som opererer både i Sverige og Canada.