^
  • 5 meget forskellige lakse-oplevelser

5 meget forskellige lakse-oplevelser

Laks spiller en enorm rolle for Canada. I naturen giver den næring til både dyr og planter, når millioner af laks svømmer op ad floderne for at gyde, og overalt i landet serveres laks som en populær spise. Denne forkærlighed går langt tilbage. De canadiske indianere ikke blot grillede friskfangede laks over åben ild eller tørrede dem, så de kunne holde sig gennem den kolde vinter. Nogle indianere følte også en mytologisk forbindelse med laksen. De tog laksen til sig som deres totem og prydede totempæle og tekstiler med billeder af den karakteristiske fisk. Selv i dag er laksen meget mere end en spise i Canada. Den er blevet en attraktion i sig selv. Her har vi samlet fem ægte canadiske lakseoplevelser.

 

Spis laks

Røget, dampet, bagt, grillet eller kogt. Ligegyldigt hvordan laksen tilberedes, smager den fantastisk, og canadierne er vilde med det lækre, lyserøde fiskekød. Laks serveres på restauranter overalt i landet, og på et væld af forskellige måder. Men der er noget særligt ved at sidde i skærgården en sommeraften langs den canadiske vestkyst og nyde en middag med friskgrillet laks og kølig, lokal hvidvin, mens aftensolen nærmer sig horisonten. Læs artikel om canadiske specialiteter og det canadiske køkken.  

 

Fisk efter laks

En ting er at spise laks. Men som alle lystfiskere ved, smager fisk, man selv har fanget, bare bedre. Med så mange laks i de canadiske farvande er det en drøm for lystfiskere over hele verden at kaste linen ud netop her. Hvem ved, om du får en kæmpe på krogen, som det skete i 2001, da en chinook-laks på næsten 45 kg blev fanget nær Terrace i British Columbia? Derfor har flere lodges specialiseret sig i netop laksefiskeri. Ikke blot ligger de perfekt i forhold til laksenes vandringsruter. De sørger også for alt lige fra udstyr og lokalviden til vakuumpakning af de fangede fisk, så du kan tage dem med hjem. Et godt eksempel er den historiske Painters Lodge, der har taget imod lystfiskere på Vancouver Island siden 1929. Laksesæsonen løber typisk fra slutningen af juli til og med september langs Canadas vestkyst. Men det kan variere en smule fra sted til sted. Læs mere om Painters Lodge og andre fantastiske hoteller i Canada.

 

Snorkel med laks

Dette er en ægte canadisk specialitet. Oplev det berømte laksetræk i Campbell River, når tusindvis af laks søger op ad floden for at gyde på det sted, hvor de selv blev udklækket. Alle fem arter af stillehavslaks kan opleves her i perioden fra sent juli til slut september. Turen foregår i en gummibåd, der glider stille og roligt ned ad floden. Du kan sagtens ane fiskene i det klare vand fra båden. Men vil du tættere på, er der mulighed for at iføre sig våddragt, maske og snorkel og hoppe ned blandt fiskestimerne. Hold dog lige et halvt øje med bredden. For bjørnene ved også godt, at laksene er ankommet… Læs mere om at snorkel med laks.

 

Se bjørnene fiske efter laks

Ingen har sandsynligvis set mere frem til laksenes ankomst end bjørnene, der har hårdt brug for at fede sig op, inden deres lange vintersøvn. Derfor samler de sig langs floder i det vestlige Canada fra slutningen af juli til og med september i håbet om at fange de fede fisk, når de svømmer forbi. Nogle steder, såsom Knight Inlet Lodge ved Glendale River, ses af og til helt op til 40 bjørne langs floden samtidig. Både sortbjørne og de større grizzlybjørne bliver lokket til af denne overflod af mad. Men du kan også være heldig at se hvidhovede havørne og andre rovdyr tage for sig af bjørnenes rester. Læs artikel om Knight Inlet Lodge og se rejser til Knight Inlet Lodge.

 

Capilano Salmon Hatchery

Ikke alle laks i Canada bliver udklækket i floderne. Nogle bliver opdrættet i dambrug såsom Capilano Salmon Hatchery nær Vancouver, der er et særligt imponerende et af slags. Dette er dog meget mere end et dambrug. I besøgscenteret kan du lære om fiskenes liv, og du kan følge deres udvikling fra æg til de unge fisk, der slippes fri i floden. Du kan også være heldig at se de voksne laks springe fra ét niveau til det næste i laksetrappen, når de svømmer tilbage op ad floden. Dambruget ligger omgivet af smuk natur i Capilano River Regional Park, og du er velkommen til at medbringe både vandresko og en picnic, så du kan udforske området til fods. Mere end 400.000 gæster besøger hvert år dambruget, hvilket er ganske gratis.