^
  • 5 grunde til at besøge Nova Scotia

5 grunde til at besøge Nova Scotia

MyPlanets medarbejdere Claus Brask Hjort og John Jepsen drømte om at se en anden side af Canada, og det fandt de på deres rejse til Nova Scotia. Her er deres bud på fem fantastiske oplevelser i dette relativt ukendte hjørne af landet, der hurtigt viste sig at have rigtig meget at byde på. Velkommen til det østlige Canada

1. Små hyggelige kystbyer

Langs kysten syd for Halifax står ensomme fyrtårne vagt på klipperne side om side med rustikke fiskerlandsbyer, hvor livet går sin vante gang i de små havne omgivet af gamle træhuse på pæle. Mange byer er placeret i små beskyttede bugte helt ude på skårgårdens yderste klipper, hvor duften af saltvand fylder luften sammen med lyden fra de små fiskekuttere. Særlig hyggelig er Lunenburg, der har eksisteret siden 1700-tallet. Byens er optaget på UNESCO’s kulturarvsliste, og mange af de fine træbygninger er i dag indrettet som kunstbutikker og fiskerestauranter. Kig også forbi Mahone Bay, charmerende Peggys Cove samt Digby, der er særlig berømt for sine kammuslinger.

2. Tidevandet i Bay of Fundy

Tidevandet i Bay of Fundy er ekstremt. To gange i døgnet stiger og falder vandstanden i bugten med op til 16 meter, når 160 milliarder tons havvand føres ind og ud af bugten. Den højeste tidevandsforskel nogensinde blev målt i 1869, og var på ikke mindre end 21,6 meter! Dette har naturligvis en stor effekt for livet på disse kanter. Skibe står på havbunden, kyster oversvømmes, og det er ikke ualmindeligt, at du skal bruge en stige for at komme op på kajen, hvis du ankommer ved lavvande.

3. Hvalsafari i Bay of Fundy

Det kraftige tidevand skaber gode betingelser for havets kæmper, og Bay of Fundy er et af de bedste steder i Canada at se hvaler. Både finhvaler, pukkelhvaler, minkhvaler og de meget sjældne nordlige retshvaler ses i bugten i stort antal. I nyere tid er også saihvaler kommet til, og af og til kigger spækhuggere og blåhvaler forbi på udkig efter føde. Et godt udgangspunkt for hvalsafarier er den lille ø Brier Island syd for Digby. Køreturen fra Digby til Brier Island er en oplevelse i sig selv. Først løber vejen ad en smal landtange langs bugten, inden to korte færgeture fører dig det sidste stykke mod den afsidesliggende ø.

4. Vild køretur ad Cabot Trail

På Cape Breton Island snor vejen Cabot Trail sig langs kysten og skaber en af Nordamerikas smukkeste vejstrækninger. Det er en dramatisk køretur langs toppen af høje klippekyster og forbi skovklædte dale, der om efteråret står i lys lue, når orange, brune og røde blade fylder landskaberne med strålende farver. Hele rundturen er 298 km lang og fører blandt andet igennem Cape Breton Highland National Park. Elge ses af og til langs vejen, og med held får du måske øje på en hvidhovedet havørn, der spejder ud over havet fra et træ. Hold også øje med hvaler i havoverfladen, og om vinteren kan du være heldig at se isbjerge glide forbi.

5. Dyreliv i Kejimkujik National Park

Flere store naturoplevelser venter i Kejumkujik National Park. Her indrammes blanke søer af gamle skove, der skaber livsbetingelser for et væld af dyr. Bævere bygger dæmninger lang floderne, og hjorte nipper til friske skud på de åbne enge. Dybere inde i skoven ligger prærieulve på lur, og med held får du måske øje på en sortbjørn, der lunter gennem skovbunden på udkig efter det næste måltid. En separat del af parken ligger langs Nova Scotias smukke kyster, hvor havnesæler og gråsæler soler sig på stenene.