^
  • Rejser til Ayers Rock / Uluru

    Vi sammensætter din rejse til Ayers Rock i Australien helt efter dine ønsker. Lad dig inspirere, og tag en snak med en, der har været der.

Rejser til Ayers Rock / Uluru

Synet af Ayers Rock, der hæver sig over Australiens røde ørken, er et højdepunkt på enhver rejse til Australien.

Mange kalder stadig den fascinerende sten i Autraliens outback sydvest for Alice Springs for Ayers Rock, men det officielle navn er Uluru.  

Ayers Rock kan opleves på mange måder

Tidligere var det nærmest et ritual at bestige Ayers Rock. Men i dag vælger de fleste at opleve området på andre måder. Tag den næsten 10 km lange gåtur rundt om stenen, eller udforsk de gamle hulemalerier med en aboriginal guide fra det lokale anangu-folk, der kan fortælle om stenens spirituelle betydning og legenderne fra tidernes morgen. I kan lære meget mere om området og anangu-folkets kultur på besøgscenteret, og endelig må du ikke snyde dig selv for de spektakulære solnedgange, hvor solens bløde stråler får Ayers Rock til at skifte farve, mens stjerner i tusindvis tænder sig på ørkenhimlen. 

 

The Olgas og Kings Canyon

Flere spændende eventyr venter nær Ayers Rock. Små stier snor sig ind mellem The Olgas; en samling af 36 monolitter, hvoraf den største er betydeligt højere end Ayers Rock. Eller udforsk Kings Canyons stenede landskaber, der skjuler en fin lille oase klemt inde mellem høje klippevægge. 

Vi tilpasser rejsen til dig

Nedenfor ser du nogle forslag til, hvordan en rejse til Ayers Rock i Australien kan se ud. Her kan du finde masser af inspiration til, hvordan din personlige rejse skal sammensættes.

Ring på 70 12 50 11eller send en forespørgsel, når du har brug for en snak med en rejsekonsulent, som har været der selv. Så tilpasser vi sammen rejsens varighed, rute og oplevelser til dine ønsker.

Fakta

Ayers Rock/Uluru er på én gang et spirituelt og religiøst sted, en af verdens største turistattraktioner og sidste men ikke mindst et helt unikt og smukt naturfænomen, der til trækker besøgende fra hele verden. Billeder, film og fortællinger vil aldrig kunne yde Ayers Rock/Uluru fuld retfærdighed. Den skal opleves med egne øjne og udforskes helt tæt på.


 


Ayers Rock/Uluru – et helligt sted


Området omkring Ayers Rock/Uluru har været beboet i årtusinder, og i 1800-tallet kom ”den hvide mand” hertil. I 1873 gav William Gosse klippen navnet Ayers Rock efter Sir Henry Ayers, som var Chief Secretary af South Australia på det tidspunkt. I 1985 overdrog den australske regering atter rettighederne over Ayers Rock/Uluru til Anangu folket, og i 1995 fik steder sit oprindelige navn Uluru igen.


Stedet har altid været et helligt sted for aboriginerne, og det anses stadig den dag i dag for at være hellig af de lokale aboriginere. Aboriginerne tror på, at Ayers Rock/Uluru i tidernes morgen blev skabt af deres forfædre, og den besidder ifølge dem en stor kræft og anses som centrum for universet. Derfor udføres der stadig spirituelle ritualer i hulerne ved foden af klippen. Desuden har aboriginerne gennem tusindvis af år sat deres præg på Ayers Rock /Uluru ved at skabe smukke klippemalerier, der er blandt Australiens største kulturelle skatte.


Aboriginerne har længe bedt om et forbud mod at bestige klippen, og myndighederne har nu endelig lyttet til dem. Fra efteråret 2019 vil det derfor ikke længere være muligt at vandre til toppe af den enorme monolit.


Oplevelser ved Ayers Rock/Uluru


Ayers Rock/Uluru er en helt unik seværdighed, og der findes mange måder at udforske området på. Få mest muligt ud af dit besøg, og oplev klippen på forskellige tidspunkter på dagen og fra forskellige vinkler. Her kan du finde inspiration til hvilke oplevelser, du kunne tænke dig at få.  


Vandretur rundt om klippen

Det er muligt at tage med på en guidet vandretur rundt om klippen i selskab med en lokal anangu-guide, der fortæller en masse om stenens spirituelle betydning for aboriginerne, klippemalerierne og meget mere. Undervejs kan du nyde synet af klippevæggen, der rejser sig brat op af den røde ørken, og du får virkelig en fornemmelse af, hvor enorm stor klippen er. Der er omkring 10 km rundt om hele Ayers Rock/Uluru. Ruten går ad en flad grussti, og kan for de flestes vedkommende gennemføres på 3,5 time.


Segway tur

Har du ikke mod på at tage hele gåturen rundt om klippe, eller søger du en lidt mere tempofyldt måde at gøre det på? Så er en tur på segway måske noget for dig. Du kan komme på en guidet tur rundt om Ayers Rock/Uluru på segway anført af en dygtig guide. Gruppen er lille, og der bliver rig mulighed for at udforske klippen nærmere undervejs. Dette er en sjov, men stadig lærerig og interessant oplevelse.


Solopgang ved Ayers Rock/Uluru

Du må ikke gå glip af den oplevelse, det er, at se solen stå op over Ayers Rock/Uluru. Vær sikker på at ramme det rigtige sted på det rigtige tidspunkt på en guidet tur. Tidligt om morgenen, inden solen står op, begiver du dig ud i den kølige ørken til et udkigspunkt, som ligger langt væk fra alting med udsigt over den øde, endeløse ørken. Solen står langsomt op og bader ørkenen i sine varme stråler, mens guiden fortæller om dette fascinerende og spektakulære område midt i Australiens vilde natur. Her vil du nok forstå, hvorfor aboriginerne ser dette som et helligt sted.


Middag ved Ayers Rock/Uluru

Der er lagt op til en uforglemmelig aften ved Ayers Rock/Uluru. Når solen nærmer sig horisonten, bliver du ført til toppen af en sandklit, hvor mousserende vin og gourmet canapeer serveres til den fabelagtige solnedgang over Ayers Rock/Uluru. Midt i ørkenen er der dækket op til middag med levende lys og en storslået udsigt mod Ayers Rock/Uluru. Duften fra grillen spreder sig i aftenluften, og til det grillede kød serveres salat, lækre desserter samt nøje udvalgte australske vine. Gradvist forsvinder solen bag horisonten, og nattens funklende stjernehimmel tager over. Aftenens afsluttes med kaffe, te eller portvin.


Helikopter tur

For en helt anden vinkel på den enorme monolit kan du tage på en helikoptertur over de storslåede landskaber. Undervejs vil guiden fortælle om stedets historie og kulturelle og spirituelle betydning. Det er en helt unik oplevelse. Både at se Ayers Rock/Uluru fra luften, men også heroppe fra at blive bekræftet i hvor enorme og endeløse vidderne er herinde midt i Australiens røde outback.


Sov i swag

I det 1900 århundrede opstod begrebet swagman i Australien. En swagman var en arbejdsmand, som rejste til fods fra gård til gård for at arbejde. Han bar sine ting på ryggen i en såkaldt swag, som indeholdt alt hvad han skulle bruge for at overnatte udendørs på sin rejse. Swag’en er siden blevet videreudviklet og er i dag en madras, som er pakket ind i vandtæt kanvas som en slags sovepose. Sov under stjernerne i en swag på ægte australsk manér, og oplev hvordan stjernehimlen funkler over dig. Det bliver måske ikke den mest komfortable nat i dit liv, men uden tvivl en af de mest mindeværdige.


Udflugter fra Ayers Rock/Uluru


Ayers Rock/Uluru ligger isoleret i den røde outback, men der findes alligevel andre spændende seværdigheder inden for rækkevidde. Og når du nu er kommet den lange vej helt til Ayers Rock/Uluru, kan du lige så godt få mest muligt ud af besøget. Her kan du læse om nogle af de oplevelser, der venter i området.


Alice Springs

Alice Springs ligger i ørkenen midt i Australiens uendelige outback. Men på trods af det er Alice Springs en både behagelig og spændende by fyldt med unikke oplevelser og en særlige outback-stemning. Alice Springs er et godt sted at lære om livet i outbacken. Besøg den gamle telegrafstation, som forandrede kommunikationen mellem Australien og Europa. Hos Royal Flying Doctor Service kan du høre om de flyvende læger, mens School of the Air fortæller om undervisning, hvor lærer og elev er tusindvis af kilometer fra hinanden. I Alice Springs Reptile Centre kan du desuden komme tæt på nogle af de interessante firben og slanger, som holder til i Central Australiens ørkenområder.


Kings Canyon/Watarrka

Tre timers kørsel fra Ayers Rock/Uluru ligger Kings Canyon/ Watarrka, som skærer sig gennem den øde outback. Et vandfald sender kaskader af vand ned i bunden af kløften, hvor et vandløb giver gode vilkår for frodig, grøn vegetation. Der er mange måder at opleve kløften på. Snør vandrestøvlerne, og gå turen langs med kanten af kløften, eller tag en tur i firehjulstrækker gennem de smukke landskaber. Ønsker du at se det hele fra luften, kan du tage på en helikoptertur, hvorfra du har en enestående udsigt over de smukke landskaber omkring kløften.


The Olgas/Kata Tjuta

The Olgas/Kata Tjuta er den mindre kendte klippeformation i den røde outback, men den skuffer ikke. Modsat Ayers Rock/Uluru består The Olgas/ Kata Tjuta af flere røde bløde klippeformationer af forskellig størrelse. Der er ikke mindre end 36 klipper, som du kan udforske på en gåtur for foden af dem. Tag for eksempel turen gennem Walpa Gorge, som også er kendt som Valley of the Wind. De højeste klipper af mere end 500 m høje, så du vil pludselig føle dig meget lille, når du lægger nakken tilbage og kigger op.


 Vejret ved Ayers Rock/Uluru


Ayers Rock/Uluru har et subtropisk ørkenklima. Det er koldest om vinteren fra juni til august, hvor gennemsnitstemperaturer om dagen ligger under 20°C, mens det om natten kan blive frostgrader. Henover foråret stiger temperaturerne lige så stille, og i december, januar og februar er det rigtig varmt om dagen med temperaturer omkring 35°C. Fra marts bliver det koldere igen. Der falder ganske lidt nedbør i Australiens ørken, så der er meget lille risiko for at rende ind i regnvejr her.


Fakta om Ayers Rock


  • Højde: 348 m

  • Længde: 3,6 km

  • Bredde: 1.9 km

  • Omkreds: 9,4 km

Kort