^
  • Tæt på naturen på Kangaroo Island

Tæt på naturen på Kangaroo Island

Dyrelivet på Kangaroo Island er fantastisk. Men øen byder også på storslåede landskaber og en række andre overraskende oplevelser. Så tag med MyPlanets rejsekonsulent Lene Munk til Kangaroo Island og oplev et af Australiens mest uberørte og naturskønne hjørner. 

Vi kunne høre dem, længe før vi kunne se dem. Fra parkeringspladsen førte en sti ned mod stranden på øens syd vestligste spids. Jeg fik snart øje på Admirals Arch; en naturlig stenbue i havet ud fra kysten, men det var noget helt andet, der fangede min opmærksomhed. På stranden lå en hel koloni af pelssæler og solede sig. De fleste så meget afslappede ud og nød tydeligvis den lune morgensol. Men ikke alle havde tid til at slappe af. Et sted var et par unger i fuld gang med at jage hinanden henover sandet, mens mødrene holdt øje med dem med halvt lukkede øjne. Et andet sted bekendtgjorde en stor han sin position med høje, dybe hæs, og i vandkanten var et par unge sæler på vej op fra havet efter morgenens jagt i de brusende bølger.

Et fantastisk dyreliv 

Dyrelivet på Kangaroo Island er fantastisk. Trods øens relativt lille størrelse byder den på en stor mangfoldighed af landskaber, hvilket giver gode livsvilkår for en bred vifte af dyr. Kænguruer søger skygge under træer, koala gumler dovent på eukalyptusblade i trækronerne, og emuer spankulerer rundt på udkig efter noget at spise. Men Kangaroo Island er også hjem for en lang række af Australiens mindre kendte dyr. Med held får man måske øje på det sjove myrepindsvin echidna, der fanger myrer med sin lange tunge. Eller de store goanna-firben, der soler sig langs vejen. Er du rigtig heldig, oplever du måske endda de sky næbdyr, der kommer frem i skumringen.

Fuglelivet er om muligt endnu rigere. Fra sorte svaner til farvestrålende papegøjer. Deriblandt store, sorte kakaduer. Sågar pingviner kan opleves ved Kingscote Harbour, når de vralter tilbage mod deres huler i klitterne efter en dag på havet. Også vadefuglene er rigt repræsenteret. Ikke mindst i vintermånederne fra juni til august, hvor de samler sig i American River, Murray Lagoon og ved Reeves Point. Hold også øje med havet i denne periode, hvor sydlige rethvaler søger mod disse varme farvande for at yngle, inden de i oktober atter sætter kurs mod de næringsrige have omkring Antarktis. Delfiner lever også i havet omkring øen, som de deler med søløver, pelssæler og et væld af andre havdyr. 

Mange unikke arter

Dyrelivet på Kangaroo Island er ikke blot rigt. Det er også i høj grad unikt. Kangaroo Island har været isoleret fra fastlandet i lange perioder gennem historien. Sidste gang øen var landfast med resten af Australien var for 18.000 år siden, da den seneste istid var på sit højeste. Det betyder, at mange planter og dyrearter har udviklet sig en smule anderledes end deres artsfæller på fastlandet. Faktisk er Kangaroo Island hjem for mere end 50 plantearter, der ikke lever noget andet sted på jorden. At man tilmed har formået at holde øen relativ fri for introducerede europæiske arter, bidrager i høj grad til at bevare øens unikke oprindelige økosystem.

Dramatiske landskaber

Det er først og fremmest dyrelivet, der frister rejsende til at besøge Kangaroo Island. Det var også tilfældet hos mig. Men jeg måtte hurtigt sande, at landskaberne er en lige så stor seværdighed som kænguruerne, koalaerne og emuerne. Sin størrelse taget i betragtning byder Kangaroo Island på en forbavsende stor variation af landskaber. Fra hvide strande og gyldne sandklitter til åbne busklandskaber og dramatiske klippekyster.

Mest berømt er Remarkable Rocks, der består af en samling surrealistiske stenskulpturer på en flad klippe ud mod havet. Skulpturerne er formet af vind, regn og bølgeskvulp gennem 500 millioner år, så de nu mest af alt ligner noget fra et Salvador Dali maleri. 

Fåreklipning og biavl

Mennesket fylder ikke meget på Kangaroo Island. Men der er alligevel en række spændende menneskeskabte seværdigheder, der kan komplimentere naturoplevelserne. Ved Rob’s Sheep Shearing kan man opleve de dygtige fåreklippere i aktion, når de i forrygende fart klipper fårene. På eukalyptusdestilleriet Emu Ridge ved Pennington Bay udvindes olien fra eukalyptusblade, hvilket kan bruges til en række formål. Fra slik til at polere møbler med. Folk med en sød tand bør også besøge Cliffords honningfarm, hvor der naturligvis er smagsprøver. Men honningen bruges også til andre formål såsom skønhedsprodukter og en ganske vanedannende honningis. Perfekt på en varm dag, og så er man klar til flere naturoplevelser i Kangaroo Islands vilde landskaber. 

Oplev Kangaroo Island

Kangaroo Island kan opleves på flere forskellige måder. Turen fra Adelaide kan tages med fly eller i form af en kombination af bus og færge. Der er dagsture med fly fra Adelaide, men 2-dages ture med overnatning giver mere tid til at udforske øens natur.