^
  • South Australias bedste naturoplevelser

South Australias bedste naturoplevelser

South Australia er rig på særprægede dyr, fantastiske landskaber og ekstraordinære oplevelser. Spørgsmålet er, hvor vild har du lyst til, at det skal være?

Kom ansigt til ansigt med hvidhajer ud for Eyre Penensula

Neptune-øerne ud for spidsen af Eyre Peninsula tiltrækker ofte meget store hvidhajer. De kommer for at jage områdets koloni af velnærede, lækre newzealandske pælssæler. Disse afsidesliggende og ubeboede øer ligger omkring en times sejlads fra områdets hovedby Port Lincoln, og tre forskellige selskaber arrangerer hajdyk i området på ture, der varierer fra en til fem dages varighed. De tre er Rodney Fox Shark Expeditions, Adventure Bay Charters og Calypso Star Charters. Dagsture koster omkring 255 pund og inkluderer sejlads til øerne, tre måltider samt en tur i vandet i det dykkerbur. Der kræves ikke dykkercertifikat for at være med. Blot at du kan holde mundstykket i munden, mens en næsten fem meter lang og et tons tung hvidhaj glider helt tæt forbi for at se dig an…

Interessant fact: Ingen har nogensinde set en hvidhaj føde.

Kæl med en koala i Adelaide Hills

Cleland Wildlife Park ligger højt oppe på skråningerne af Mount Lofty med en fantastisk udsigt samt smukke naturlige omgivelser, hvor gæster kan interagere med emuer, kænguruer og et væld af andre australske dyr. Det er også et af de få steder i Australien, hvor du kan holde en koala takket være Koala Experience, der finder sted mellem 14 og 15.

Når du er i området, sørg for at besøge udsigtspunktet på Mount Lofty (710 meter) nær parken. Udsigten er fantastisk, og når vejret er varmt, kan du nogle gange se koalaer i de omkringliggende  eukalyptustræer.

Alternativt: Der siges at leve omkring 13.000 vilde koalaer på Kangaroo Island, og de er relativt lette at finde i Flinders Chase National Park.

Interessant fact: Koalaer er territoriale, og har særlige træer, som kaldes deres ’hjemtræer’. Disse markerer de med en duftkirtel på deres bryst .

Sejl med hvaler ved Victor Harbor

I midten af 1800-tallet var de beskyttede bugte ud for Victor Harbor det perfekte sted at jage hvaler. Nu er de det perfekte sted at se hvaler. Mellem juni og september migrerer sydlige retshvaler og pukkelhvaler til disse farvande for at kælve og lege. Det giver tilskuere mulighed for at se dem pjaske, hoppe og boltre sig i vandet langs den smukke kyststrækning. Ønsker du at komme endnu tættere på, kan du hoppe om bord på den hurtiggående gummibåd Big Duck, der kan føre dig helt tæt på både havets kæmper samt delfiner, australske søløver og newzealandske pælssæler.

Alternativt:  Tag turen ud til smukke Fowlers Bay på kanten af Nullarbor Plain, hvor du fra dykkerbåden Asherah kan opleve dusinvis af hvaler i turkisblåt vand fra juni til august. Bådsmåndene her har en særlig tilladelse, så de kun komme indenfor omkring 150 meter af hvalerne. Der ansøges i øjeblikket om en tilladelse til at lade gæsterne svømme med pukkelhvalerne.

Interessant fact: Antallet af sydlige retshvaler i Australiens farvande er næsten fordoblet over de sidste 10 år.

Hæng ud med delfinflokke i storbyen

Glenelg er Adelaides mest populære strandforstad og blot 40 minutter i storvogn fra bymidten. Her kan du tage med Temptation Sailing Dolphine Cruise på en sejltur ud på bugten Gulf St. Vincent, der er legeplads for mere end 1.000 delfiner. Temptations 55 fod katamaran er udstyret med en særlig flydeline, der gør det muligt at komme tæt på delfinerne. Når du er blevet udstyret med maske, snorkel og våddragt, hopper du i vandet bag båden og holder fast i linen, mens delfinerne nysgerrigt kommer nærmere.

Alternativt: Tag til Port Adelaide, hvor Adventure Kayak byder på en særlig urban vildmarksoplevelse. Ikke blot kommer du til at sejle i kano mellem 20 historiske skibsvrag. Du har også mulighed for at møde en flok delfiner, der holder til i floden.

Interessant fact: Delfiner sover ved at lægge sig i vandoverfalden i tre til fire timer ad gangen. Kun halvdelen af deres hjerne slår fra, hvilket gør det muligt for dem at fortsætte med at ånde. 

Se blæksprutter lave vilde ting ud for Whyalla

Nej, den er god nok. Mellem maj og august er det lave vand ud for Whyalla hjem til et naturfænomen, der ikke kan opleves noget andet sted på Jorden: Yngletid for de halvmeter lange blæksprutter. I et godt år samler om mod 200.000 blæksprutter sig ud for strandene nord for denne lille by på Eyre Peninsula. Men det mest iøjnefaldende er ikke antallet. Det er den måde, hannerne prøver at fange hunnernes opmærksomhed på, så de kan parre sig. Hannerne bruger forskellige strategier til at lokke hunnerne ud af deres gemmesteder i revet. Oftest sker det ved, at hannerne pulserer i stærke farver; som naturens egne neonskilte. Det hele sker lige ud for stranden. Så det eneste, du har brug for, er en maske og en våddragt til at beskytte dig mod at blive kold. Whyalla Diving i Whyalla udlejer våddragter og snorkleudstyr for omkring 350 kr. for to dage. 

Interessant fact: Videnskabsfolk har undersøgt blæksprutternes evne til pludselig at skifte farve, da sådanne egenskaber kunne have interessante for fremtidens militær.

Mød de chokoladefarvede kænguruer på Kangaroo Island

Kangaroo Island er blevet verdensberømt for sin store bestand af oprindelige australske dyr, der har blomstret netop her på grund af fraværet af invaderende arter. Kangaroo Island er seks gange større end Singapore, og har været isoleret i 18.000 år, hvilket er lang nok tid til at have udviklet sin egen unikke underart af kænguruen.

Kangaroo Island kænguruen har en ganske kær chokoladefarvet pæls, som er tykkere og mere rodet end dens familiefæller på fastlandet. Den er også mindre og tættere bygget, og så har den sorte hænder, der ligner små handsker. Du behøver sjældent lede ret længe for at finde dem. Blot kig i øens åbne, bakkede landskaber omkring solopgang og tusmørke.

Alternativt: Når vi er ved særlige underarter, må du heller ikke misse de sjældne yellow-footed rock wallabies, der holder til i de urgamle kløfter omkring Wilpena Pound i Flinders Ranges. Disse små, attraktive dyr lever på smalle klippefremspring, og ses oftest omkring de lodrette stenvægge i Brachina Gorge. Måske er du heldig at se deres små, smalle ansigter kigge ned på dig. Eller du fanger et glimt af deres usædvanlige, stribede hale. 

Interessant fact: Det er ikke ualmindeligt at se Kangaroo Island kænguruer på øens hvide sandstrande. De bruger strandene som genveje, da de kan bevæge sig langt hurtigere over disse sandede ’motorveje’ end gennem tæt buskads.

Svøm med søløver ved Baird Bay

Australske søløver er så legefulde, at nogle folk sammenligner dem med hundehvalpe. Vurder selv, når du ifører dig maske og snorkel og tager med Bird Bay Ocean Eco Adventures ud på det smukke vand nær Streaky Bay ved Eyre Peninsula. Søløverne i Baird Bay er helt igennem vilde dyr. Men når turoperatør Allan Payne tager gæster med ud på sin båd, kan de ikke modstå fristelsen til lidt menneskelig interaktion. Som om dette ikke er nok naturoplevelser nok for én dag, kommer du også til at snorkle med en flok delfiner.

Adventure Bay Charters tilbyder også fantastiske undervandsoplevelser med søløver i en koloni ikke langt fra Port Lincoln Marina.

Alternativt: Seal Bay på Kangaroo Island er hjem for en af Australiens største kolonier af australske søløver. Besøgende kan gå med rangere gennem kolonien og derved komme helt tæt på når ungerne leger, hannerne sloges om herredømme, og mødre diger deres nyfødte.

Interessant fact: Bestanden af australske søløver er på blot 14.700 individer. 85% af disse lever i Southern Australia. Resten lever i Western Australia.

Søg efter wombatter 90 minutter fra Adelaide

Tag med Adelaide Private Tour på en todagestur på udkig efter de beskyttede bredhovede wombatter. Undervejs vil du opleve romantikken og komforten ved at bo under canvas og nyde måltider tilberedt over bål på et 2.800 hektar stort privat landområde nordøst for Adelaide. En erfaren guide hjælper dig med at forstå landskabet samt wombatterne og områdets øvrige dyr – og der er endda en lille vinsmagning i Barossa lagt ind for god ordens skyld.

Interessant fact: Wombatter er pungdyr samtidig med at de er dygtige gravere. Derfor vender hunnens pung bagud, så den ikke bliver fyldt med jord, når hun graver med forpoterne.

Grav dybt i jagten på pung-løver i Naracoorte

Naracoorte Cave National Park er et sand skatkammer af fossile levn fra dyr, der levede her for omkring 200.000 år siden. I 1969 fandt man resterne af en pungdyrs-løve, der formodes at være det største kødædende rovdyr, der har levet på det australske kontinent. Hulerne har også frembragt rester af thylacines – bedre kendt som den tasmanske tiger – samt kæmpekænguruer, som videnskabsmænd tror har gået frem for at hoppe.

Dette hulesystem, der er på UNESCO's verdensarvsliste, består af 28 kendte huler, hvoraf nogle er åbne for offentligheden. Afhængig af din kondi (samt forhold til at færdes i små, indelukkede steder), kan du enten komme på en tur ad godt oplyste gangbroer. Eller du kan iføre dig hjelm og knæbeskyttere og udforske nogle af de dybere dele af hulerne.

Interessant fact: Pungdyrs-løverne var robust bygget og på størrelse med nutidens hunløver. De var tydeligvis bygget til at dræbe med kraftfulde kæber, store knivskarpe tænder og klør, der kunne trækkes tilbage. De var dog ikke tæt beslægtet med nutidens løver men nærmere en del af diprotodon-familien, hvis tætteste nulevende slægtninge er wombatten og koalaen.

Oplev dyr i Adelaide du aldrig have forventet at se i Australien

Adelaide er hjem for de eneste store pandaer på den sydlige halvkugle. De to pandaer er lånt ud til Australien af den kinesiske regering, og i 2009 ankom Wang Wang og Fu ni til Adelaide Zoo. De flyttede ind i et særligt konstrueret område med vandspray, vandfald og klipper, der kan køles ned til 12 grader.

Interessant fact: Pandaer er en slags levende fossil. For 8 millioner år siden var de højere, tyndere, og de spiste kød. Men et eller andet sted i deres udvikling ændrede de diæten til bambus. Resultatet? De er udstyret med overflødige kindtænder og bruger det meste af dagen på at spise disse planter med lavt energiindhold, det tager for evigt om at blive nedbrudt i deres maver. Antallet af pandaer er i dag hele nede på omkring 2.000 individer, og ifølge jungleloven burde de nok være uddøde. Heldigvis finder vi mennesker dem uimodståeligt nuttede.

Mere information om South Australia

Rejsen dertil

Internationale flyselskaber såsom Singapore Airlines, Emirates, Qatar Airways, Air New Zealand, Cathay Pacific og Malaysian Airlines flyver til Adelaide. Virgin Australia og Qantas flyver til Adelaide fra alle større byer i Australien. Flytiden fra Sydney eller Melbourne er under to timer.