^
  • Canberra – Australiens oversete hovedstad

Canberra – Australiens oversete hovedstad

Canberra er en af Australiens mest oversete storbyer. Til trods for titlen som Australiens hovedstad, er byen ikke nær så kendt som Melbourne, Sydney og de øvrige statshovedstæder. Men Canberra er en spændende storby fyldt med kunst, kulturhistorie og en arkitektur, der vidner om byens tilblivelse, hvilket foregik på ret så usædvanlig vis.

London, Paris, Tokyo… Canberra

Ikke alle er klar over, at Canberra er Australiens hovedstad. Men denne ære kunne også nemt være endt mange andre steder. Det var nemlig ikke nogen let affære at nå til enighed om, hvilken by der skulle være indehaver af titlen. Vi skal spole tiden tilbage til 1911, hvor en række politikere havde et ønske om at skabe en hovedstad for den nye nation, der havde opnået selvstændighed 10 år tidligere. Sydney og Melbourne var de oplagte kandidater, og begge rivaler gjorde en ihærdig indsats for at løbe af med sejren. Til sidst valgte man på diplomatisk vis at bygge en ny arkitekttegnet hovedsted cirka midt imellem de to andre byer. 

En arkitekttegnet by

Der blev udstedt en arkitektkonkurrence, der fik hele 137 meget forskellige bud på byens udtryk. Valget faldt på den amerikanske byplanlægger Walter Burley Griffin. Han tegnede en by, der skulle bygges op omkring store grønne områder, og som skulle kendetegnes ved lange boulevarder i forlængelse af store, monumentale bygninger. En stil man også kender fra andre arkitektegnede hovedstæder såsom Washington D.C. og Brasília. Griffins visioner indebar også, at man gravede en stor kunstig sø midt i byen. I dag bærer Lake Burley Griffin hans navn, og herfra har man udsyn til den unikke parlamentsbygning.

Nu manglede den nye by blot et navn. Så indenrigsminister King O’Malley bad medlemmerne i regeringen om at komme med forslag. I alt 39 navne blev indsendt. Deriblandt Austral, Eden, Hopetoun, Home, Andy Man, Myola, Flinders og Frazer Roo. Offentlige holdt sig heller ikke tilbage med forslag. Nogle bedre end andre. Blandt de mere fantasifulde fandt man blandt andet Wheatwoolgold, Eucalypta, Kangaremu, Thirstyville og Sydmeladperbrisho. Men valget faldt på Canberra, der siges af være afledt af ordet for ‘mødested’ på det lokale aborigine sprog. 

Samlingspunkt for politik og national kulturhistorie 

Som Australiens regeringsby byder Canberra på en række politiske bygninger og institutioner. Særlig kendt er det imponerende Parliament House fra 1988, der synes at være gravet ind i en græsklædt høj. Men Canberra tilbyder også kultur i mange andre afskygninger. Ikke mindst det krigshistoriske mindesmærke, Australian War Memorial, der i 2016 løb med 1. pladsen som Australiens største seværdighed foran Operahuset i afstemningen Travellors’ Choice Awards på Tripadvisor. Man kan også nyde national kunst på National Gallery of Australia. Her findes blandt andre et værk af kunstneren Ron Mueck, der er kendt for sine kæmpemæssige og meget livagtige voksfigurer. Et anden af disse værker er den gigantiske dreng, Boy, der kan opleves på ARoS Aarhus Kunstmuseum.

En by i farver

Canberras kulturelle palette er farvestrålende. I bogstaveligste forstand. På den botaniske front er byen indsvøbt i intet mindre end 11 millioner træer, der får Canberra til at stråle i alverdens farver om foråret. Men også den kendte blomsterfestival Floriade i september, maler byen i alverdens farver, når levende kunstværk af blomster i diverse skulpturelle udformninger fylder byen. Canberra favner også kunst i de højere luftlag i form af den årlige Canberra Balloon Spectacular, hvor varmluftsballoner svæver henover himlen, så langt øjet rækker. 

Særlig spændende er det velbesøgte ambassadekvarter, hvor næsten 80 lande er repræsenteret med ambassader bygget i landets respektive byggestil. Her ligger et langhus fra Papua New Guinea side om side med nyklassicistisk ejendom fra USA og den kinesiske ambassade med svungne kinesiske tage.  

Trænger du til en pause fra storbylivet, er det værd at gøre som de lokale og gå en tur i Western Park, hvor pelikaner og kænguruer ofte holder til. Fra parken har du udsyn til Griffin-søens mange aktiviteter. Lej en kano, kajak, vandcykel eller hop om bord på en sejlbåd. Du kan også tage turen til toppen af de to bjerge Black Mountain og Mount Ainslie, der omkranser byens midte. Herfra har du et 360-graders udsyn over den arkitekttegnede by og Walter Burley Griffins store vision.