^
  • Australien for madelskere

Australien for madelskere

Ved første øjekast kan det australske køkken godt ligne en blanding af det britiske og det amerikanske. Men skrab lidt i overfladen, og der vil hurtigt begynde at dukke retter og ingredienser op, der er unikke for landet Down Under. Her har vi samlet 10 af de mest ikoniske australske madoplevelser. 

Witchetty grubs

Disse tykke, hvide orme er den ultimative test for gourmet-globetrottere. Ideen er at spise ormen levende ved at bide hovedet af, så det tyktflydende indhold nærmest eksploderer i munden på én. Kun på den måde får man den eftertragtede let nøddeagtige smag, som aboriginere i Australiens røde ørken har nydt i tusindvis af år. Alternativt kan witchetty grubs steges på bål, hvorefter de smager og føles som det hvide i usaltede popcorn. 

Vegemite til morgenmad

Australier elsker at servere Vegemite for intetanende besøgende, og intet morgenbord er komplet i Australien uden den tykke, mørkebrune masse lavet på gærekstrakt. På overfladen ligner Vegemite Nutella, og det smøres på morgenbrødet på præcis samme måde. Men så hører ligheden også op. For Vegemite har en skarp, salt og meget speciel smag, som man nok skal være vokset op med for at elske – præcis som vores saltlakrids. 

En ægte aussie barbecue

Australien ville ikke være det samme uden barbecue. Ikke blot er klimaet perfekt til at grille året rundt. Barbecue er også et vigtigt socialt samlingspunkt, når man mødes med venner og familie. Lam, pølser, og fisk er meget populært. Men prøv også bøffer af kænguru eller emu, der er mørkt, magert og meget smagsfyldt kød. Kamel er også rigtig godt om end med lidt mere fedt. Men krokodillekød derimod er forbavsende lyst og ikke ulig kylling. Det hele serveres med salat og et godt glas vin. Eller læg lidt rejer og andet skaldyr ovenpå bøffen, og du har en anden klassiker kaldet ’Surf and turf’.

Burgers with the lot på et road house

Burgerkulturen i Australien er måske nok importeret fra USA. Men den mest ikoniske burger i landet er lige så australsk som kænguruen og koalaen. ’Burgers with the lot’ betyder ’burger med det hele’ og serveres på servicestationer langs hovedveje overalt i landet. Hvad ’det hele’ præcis indebærer, varierer fra sted til sted. Men bliv ikke overrasket, hvis spejlæg og rødbeder er del af fyldet. Mæthed er garanteret, for portionerne er som regel gigantiske. 

Meat Pie

Den måske mest essentielle af alle madoplevelser i Australien er den simple meat pie. Hakket kød med forskellige krydderier serveret i en lille pakke butterdej. Det er på menuen til ethvert sammenskudsgilde og sælges på ethvert road house. Det er en populær snack på farten og en fast ingrediens på vej hjem fra en fest. Tærten kan spises alene, eller den bliver serveret med kartoffelmos og brun sauce. I Adelaide findes en særlig variant kaldet ’pie floater’, hvor kødtærten serveres i en rig ærtesuppe. 

Chicken Parmigiana på en country pub

En country pub er ikke blot et sted, hvor man kommer for at slukke tørsten. Det er hele lokalsamfundets samlingssted, hvor man mødes og socialiserer. Gerne over en uformel middag siddende ved barskranken. Her er chicken parmigiana en ukronet klassiker, der på smukkeste vis blander landets tyske og italienske rødder. Oprindelsen er italiensk, men i sin australske udgave består retten af en wienerschnitzel dækket af en rig tomatsauce og med smeltet ost på toppen. 

Barramundi

Med mere end 25.000 km kystlinje og adskillige store floder er det ikke overraskende at fisk og skaldyr spiller en vigtig rolle i det australske køkken. Lige fra grillede kæmperejer til en gang simpel fish ’n’ chips på farten. Men den højest skattede fisk i de australske farvande er uden tvivl Barramundi, der lever i de tropiske farvande i den nordlige del af landet. Barramundi serveres ofte som pandestegte eller grillede fiskebøffer. Det er sjældent at se den paneret eller som del af eksempelvis en fiskekarry. 

Søde sager

Man er sjældent langt fra søde sager i Australien. Det værende sig den marengsbaserede dessert Pavlova eller chokolade med macademia-nødder, der stammer fra det østlige Australien. Andre australske lækkerier tæller chokoladebaren Cherry Ripe, der blander kirsebær, mørk chokolade og kokos. Eller Tim Tam, der en form for chokoladekiks. Rocky Road er en blanding af chokolade, skumfiduser og kiks, mens Lamingtons minder om små stykker drømmekage dyppet i chokolade og rullet i kokosmel. 

Sukkermyrer

Længe før chokolade og forarbejdet sukker fandt vej til Australien, havde de lokale aboriginere andre måder at imødekomme den søde tand. Honeypot ants også kaldet honey ants har et stort opsvulmet bagparti fyldt med en gylden, sød væske, der er lige til at bide af. Myrer er tilmed sunde og fulde af protein. I 2015 overlevede en ældre mand seks dage i Australiens ørken ved at spise myrer. Hans kommentar bagefter var, at de faktisk ’smagte ret godt’. 

Etnisk fusionsmad

Gennem de sidste 200 år er Australiens køkken blevet påvirket af opskrifter, tilberedningsmetoder og råvarer fra hele verden. Resultater er et multikulturelt køkken, der er lige så mangfoldigt, som landets befolkning. Kinesiske, italienske og asiatiske restauranter findes overalt. Men innovative australske kokke prøver også at blande det bedste fra de forskellige køkkener på nye måder. Det kunne være kængurubøf med asiatiske grønsager og italiensk brød, eller emu tilberedt på kinesisk og serveret med thailandske ris og australske urter samlet i naturen. Mulighederne er uendelige og resultatet er altid en oplevelse udover det sædvanlige.